2022. július 3., Kornél, Soma
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

A lucerna levelében látja a megoldást a Stockholmi Ifjúsági Víz Díj magyarországi döntőjének nyertese

Kovács Emília, a kisvárdai Bessenyei György Gimnázium és Kollégium 10. osztályos tanulója a lucerna barna levének erjesztéséről és környezetbarát újrafelhasználásáról írt munkájával továbbjutott a svédországi nemzetközi döntőbe, amelynek védnöke Viktória svéd koronahercegnő.

A Stockholmi Ifjúsági Víz Díjat (Stockholm Junior Water Prize – SJWP) 1997-ben alapították. A nemzetközi versenyen, amelyen 15 és 20 év közötti középiskolás fiatalok vesznek részt a világ minden részéről, Magyarország 2013 óta képviselteti magát. A hazai döntőt idén május 29-én rendezték Budapesten, ahol öt pályázatot értékelt a zsűri.

A versenyre olyan pályamunkákkal lehet nevezni, amelyek eredeti ötleteket mutatnak be a vízminőség-javítás, a vízkészlet-gazdálkodás, a vízvédelem, a víz- és szennyvíztisztítás területén.

A Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal idén is támogatta a hazai versenyt, és szakmai szempontból is tevékeny részt vállalt a lebonyolításban, hiszen a zsűri egyik tagja a MEKH víziközmű-szolgáltatásért és hulladékgazdálkodásért felelős elnökhelyettese volt.

A Stockholmi Ifjúsági Víz Díj nyertesének járó kupa Fotó: worldwaterweek/flickr.com/cc by

Dr. Szalóki Szilvia elnökhelyettes hangsúlyozta: Vizeink és környezetünk védelme korosztálytól függetlenül mindannyiunk közös felelőssége, mégis a jövő generációjának meghatározó szerepe van természeti értékeink megóvásában, a fenntarthatóság biztosításában.

Hozzátette: az évente megrendezett verseny jó alkalom arra, hogy felhívjuk a figyelmet: a víz érték, amit óvnunk kell, a hazai vízkincs védelme pedig mindannyiunk közös felelőssége.

A győztes továbbjutott a svédországi nemzetközi döntőbe, amelynek védnöke Viktória svéd koronahercegnő. A Stockholmi Ifjúsági Víz Díj első helyezettjének jutalma 15 000 dollár és egy kristályszobor, iskolája pedig 5000 dollárban részesül. A második legjobb pályamű készítője egy úgynevezett Diploma of Excellence kitüntetést és 3000 dollár pénzjutalmat kap.

Neked ajánljuk
A Tanács ajánlást fogadott el a zöldátállást szolgáló tanulás ösztönzéséről Digitális tanösvényt alakítottak ki a mátraverebély-szentkúti kegyhelyen Átadták a Környezetvédelmi Tudományos Ifjúsági Pályadíjakat Péntek Csaba: A hamburgered ára Kanada nemet mond a műanyag zacskókra és polisztirol edényekre
Tovább a forrásra: hellovidek.hu
Vissza
Hírfolyam