2021. október 24., Salamon
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Áder János átadta az idei Stockholmi Ifjúsági Vízdíj magyarországi nyertesének díját

Áder János köztársasági elnök a Sándor-palotában fogadta az idei Stockholmi Ifjúsági Vízdíj magyarországi döntőseit. Az első három helyezett pályaművet a diákok röviden bemutatták a köztársasági elnöknek. Áder János elgondolkodtatónak nevezte a pályaműveket, és  kutatásaik folytatására biztatta a versenyzőket.

Áder János emlékeztetett: kutatók szerint míg a 20. az olaj évszázada volt, a 21. század a vízé lesz. Az elkövetkező időszak alapkérdése, hogy a világ növekvő népességét hogyan lehet ellátni élelemmel és ivóvízzel, miközben egyre rosszabb minőségű és kevesebb a termőföld és az ivóvíz.

Az első díjat Kovács Emília, a Kisvárdai Bessenyei György Gimnázium és Kollégium diákja nyerte A lucerna barna levének erjesztése és környezetbarát újrafelhasználása című dolgozatával.

Kutatásának célja annak vizsgálata, hogy a lucerna fehérjementesített, úgynevezett barna leve – amit az egész világon szennyvízként kezelnek – hogyan használható fel a talajszennyezés csökkentésére és talajkondicionálóként a talaj tápanyagtartalmának javítására.

Áder János köztársasági elnök átadja az első díjat Kovács Emíliának, a Stockholmi Ifjúsági Vízdíj 2021 verseny magyarországi győztesének  Fotó: MTI/Illyés Tibor

Második helyezést ért el Mészáros Nándor és Rick Kevin, a Budapesti Műszaki SzC Petrik Lajos Két Tanítási Nyelvű Technikum diákjai „A gumiabroncsok kopásának nyomában II. Mennyiségi adatok az úttestekről a felszíni vizekbe jutó apró gumirészecskékről” című dolgozatával.

A 3. díjat Antalka Gyopár és Dobi Boglárka, a Napraforgó Waldorf Általános Iskola, Gimnázium két diákja kapta a „Komplex vízminőségmérő és -elemző eszköz” című projektjükért. Céljuk olyan költséghatékony mobil eszköz kifejlesztése volt, amely képes a halgazdálkodás szempontjából fontos fizikai és kémiai paraméterek automatikus ellenőrzésére.

A nemzetközi döntőt online tartják majd, Magyarországot az 1. helyezett fogja képviselni.  A Stockholmi Ifjúsági Víz Díjat 1997-ben alapították. A nemzetközi versenyen 15 és 20 év közötti középiskolás fiatalok vesznek részt. Olyan pályamunkákkal lehet nevezni, amelyek eredeti ötleteket mutatnak be a vízminőség-javítás, a vízkészlet-gazdálkodás, a vízvédelem, a víz- és szennyvíztisztítás területén.

Neked ajánljuk
A klímaváltozás súlyosságát, de a lehetséges megoldásokat is megismerték az elnöki tanórát meghallgató diákok Ökoest-előadássorozat a teremtett világ védelméről Egyelőre nem pótolható a pátkai víztározóból a Velencei-tó vize Használd máshogyan: három filléres csodaszer a lakásban Lejárt a mélytengerektől kapott haladék?
Forrás: MTI
Vissza
Hírfolyam