2021. július 27., Liliána, Olga
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

A természet szépségét mindenki megtapasztalhatja, az elfogadást mindenki megtanulhatja

Különleges szabadidős helyszínnel, egy élményt adó és érzékenyítő kerttel gazdagodott Kecskemét belvárosa. Az Érzékelések kertje a korlátozott életmódot folytató – vak, gyengén látó, gyengén halló, értelmi sérüléssel élő – gyermekek és felnőttek számára teszi megtapasztalhatóbbá az őket körülvevő világot.

A Kecskeméti Szent László Lions Club által megálmodott és széles körű összefogással létrehozott liget ünnepségén Harsányi Zsuzsanna elnök elmondta: a tapasztalati kertet a környező gyermekintézmények és lakótelepi környezetben élő családok is használhatják, mivel a park egyben érzékenyítő funkciót is betölt.

Az egyszerű és természetes anyagokból összeállított kert a színek, illatok, változatos felületek, hangok felfokozásával tudatosan vezeti be a látogatót az érzékelhető világba a természet, a játék és a művészet útján.

A kert különlegessége, hogy a természet, az ember, a művészet, a zene egyszerre van benne jelen, miközben megalkotja a szín, a zene és az illat szimfóniáját – emelte ki Engert Jakabné alpolgármester.

Forrás: Kecskeméti Televízió/youtube.com

A kert létrehozását egy jótékonysági Zorán-koncert, illetve az önkormányzat és számos vállalkozás, cég önzetlen segítségnyújtása tette lehetővé. Gondozását tanidőben a II. Rákóczi iskola diákjai és munkatársai vállalták. A kert megépítésének utolsó mozzanata a K-ARTS Művészeti Alapítvány által elkészített nyolc hangadó szobor elhelyezése volt. 

A hangszerek stabilak, masszívak, hangra kelthetők – a legtöbbet egy-egy ütős hangszer ihlette.

A Kecskeméti Szent László Lions Club egyik legfontosabb célkitűzése a látás védelme. Ezzel a kerttel is szeretnék felhívni a város lakóinak figyelmét sérült embertársaink életének nehézségeire. A klub a jövőben szeretné tovább bővíteni a kertet. Többek között a domb tetején hangzatos fém rudak kihelyezésével, melyek az oktáv 8 hangmagasságát hívatottak képviselni, valamint egy pihenő, esetleg társasjátékokra lehetőséget adó asztallal, illetve egy a parkot bemutató tapogatható terepasztallal.

Kecskemét látképe Fotó: MTI/H. Szabó Sándor
Neked ajánljuk
Mit gondolnak a gyerekek a klímaváltozásról? A környezeti nevelés is lehet digitális és innovatív Egy látványos videó többet mond minden szónál Éghajlatváltozást tűrő kukoricákat nemesít az ELTE Azonnal cselekednünk kéne, ha meg akarjuk menteni az óceánok élővilágát
Tovább a forrásra: baon.hu
Vissza
Hírfolyam