2022. május 28., Csanád, Emil
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

A természet szépségét mindenki megtapasztalhatja, az elfogadást mindenki megtanulhatja

Különleges szabadidős helyszínnel, egy élményt adó és érzékenyítő kerttel gazdagodott Kecskemét belvárosa. Az Érzékelések kertje a korlátozott életmódot folytató – vak, gyengén látó, gyengén halló, értelmi sérüléssel élő – gyermekek és felnőttek számára teszi megtapasztalhatóbbá az őket körülvevő világot.

A Kecskeméti Szent László Lions Club által megálmodott és széles körű összefogással létrehozott liget ünnepségén Harsányi Zsuzsanna elnök elmondta: a tapasztalati kertet a környező gyermekintézmények és lakótelepi környezetben élő családok is használhatják, mivel a park egyben érzékenyítő funkciót is betölt.

Az egyszerű és természetes anyagokból összeállított kert a színek, illatok, változatos felületek, hangok felfokozásával tudatosan vezeti be a látogatót az érzékelhető világba a természet, a játék és a művészet útján.

A kert különlegessége, hogy a természet, az ember, a művészet, a zene egyszerre van benne jelen, miközben megalkotja a szín, a zene és az illat szimfóniáját – emelte ki Engert Jakabné alpolgármester.

Forrás: Kecskeméti Televízió/youtube.com

A kert létrehozását egy jótékonysági Zorán-koncert, illetve az önkormányzat és számos vállalkozás, cég önzetlen segítségnyújtása tette lehetővé. Gondozását tanidőben a II. Rákóczi iskola diákjai és munkatársai vállalták. A kert megépítésének utolsó mozzanata a K-ARTS Művészeti Alapítvány által elkészített nyolc hangadó szobor elhelyezése volt. 

A hangszerek stabilak, masszívak, hangra kelthetők – a legtöbbet egy-egy ütős hangszer ihlette.

A Kecskeméti Szent László Lions Club egyik legfontosabb célkitűzése a látás védelme. Ezzel a kerttel is szeretnék felhívni a város lakóinak figyelmét sérült embertársaink életének nehézségeire. A klub a jövőben szeretné tovább bővíteni a kertet. Többek között a domb tetején hangzatos fém rudak kihelyezésével, melyek az oktáv 8 hangmagasságát hívatottak képviselni, valamint egy pihenő, esetleg társasjátékokra lehetőséget adó asztallal, illetve egy a parkot bemutató tapogatható terepasztallal.

Kecskemét látképe Fotó: MTI/H. Szabó Sándor
Neked ajánljuk
Zajlik a 7. Kárpát-medencei Fenntarthatósági Témahét A BKK is változatos programokkal vett részt a fenntarthatósági témahéten Rajzold meg a te fenntartható Balatonodat! Amerikában szigorúbb szabályokra számíthatnak a fenntartható alapok 18 millió forintot gyűjtött a menekülteknek a CIB Bank
Tovább a forrásra: baon.hu
Vissza
Hírfolyam