2022. július 5., Emese, Sarolta
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Rangos fenntarthatósági díj döntősei között a Széchenyi István Egyetem

A brit székhelyű Egyetemek és Főiskolák Környezetvédelmi Szövetsége (EAUC) 2004 óta ítéli oda a Zöld Talár díjat, az ENSZ környezetvédelmi programja partnerségével és támogatásával. A több mint kétszáz intézményt tagjai sorában tudó szervezet célja a fenntarthatóság támogatása a felsőoktatásban.

A győri Széchenyi István Egyetem – többek között egyesült államokbeli, brit, francia, kanadai és ausztrál egyetemek mellett – bejutott a Zöld Talár díj döntősei közé – számolt be róla a Magyar Nemzet.

Az idei díjakat július 7-én online ünnepség keretében adják át.

Az egyik nyertes a Széchenyi István Egyetem is lehet, mivel pályázatát „a társadalom segítése” kategóriában a 13 döntős közé választották.

Dr. Lukács Eszter oktatási rektorhelyettes elmondta: az egyetem a tudásötszög modelljében végzi tevékenységét, ezzel is szolgálva a térséget. Ennek lényege az intézmény szoros kapcsolata az ipari, a kormányzati és a civil, egyházi, illetve médiaszereplőkkel, hangsúlyt fektetve a természeti környezettel való harmonikus együttélés, valamint a fenntartható fejlődés szempontjaira.

„Ezen törekvéseink sikerét mutatja, hogy egyetemünk idén már másodszor került fel a Times Higher Education a világ felsőoktatási intézményeit az ENSZ által megfogalmazott tizenhét fenntartható fejlődési cél alapján vizsgáló listájára, s a »fenntartható városok és közösségek« kategóriában például a világ kétszáz legjobbja közé sorolták” – hangoztatta dr. Lukács Eszter.

Széchenyi István egész alakos szobra, Lebó Ferenc alkotása, az egyetem Menedzsment Campusa előtti sétányon Fotó: MTVA/Bizományosi: Branstetter Sándor

A Széchenyi István Egyetem a díjra egy olyan európai uniós projektjével pályázott, amely egészségesebb, nagyobb tápanyagtartalmú élelmiszerek létrehozásáról szól.

Dr. Szakál Pál, a mosonmagyaróvári Mezőgazdaság- és Élelmiszer-tudományi Kar Víz- és Környezettudományi Tanszékének professzora elmondta: régóta foglalkoznak azzal, miként lehet nagy tisztaságú mezőgazdasági és ipari hulladékokat új vegyületek és trágyázási módszerek, valamint növényvédő szerek kifejlesztésére használni. A cél, hogy ezek révén javuljon a megtermelt, előállított élelmiszerek minősége.

Neked ajánljuk
Digitális tanösvényt alakítottak ki a mátraverebély-szentkúti kegyhelyen A Tanács ajánlást fogadott el a zöldátállást szolgáló tanulás ösztönzéséről Átadták a Környezetvédelmi Tudományos Ifjúsági Pályadíjakat Péntek Csaba: A hamburgered ára Kanada nemet mond a műanyag zacskókra és polisztirol edényekre
Tovább a forrásra: magyarnemzet.hu
Vissza
Hírfolyam