2022. július 6., Csaba
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Az újrahasznosítás, a műanyagkrízis és a vízszennyezés is beindította a fiatal innovátorok fantáziáját

Vízminőséget vizsgáló robot-tengeralattjáróval, biodegradációs rendszerrel, vakoknak és látássérülteknek segítő eszközzel és újrahasznosított esernyőkabátok ötletével nyertek a leginnovatívabb 21 év alatti fiatalok az első alkalommal megrendezett, az év felfedezettjét kereső versenyen.

Az Év Felfedezettje díjra olyan 14-21 éves hazai és határon túli magyar fiatalok jelentkezhettek, akik innovatív ötletükkel a digitalizáció, a művészetek, a tudomány, az üzlet, a fenntarthatóság vagy a sport és egészség témakörében alkottak valami újat, egyedit, és inspiráló példát mutatnak – számolt be róla a Világgazdaság.

Az Év Felfedezettje a Balassi Bálint Nyolcévfolyamos Gimnázium diákja, Kertész Domokos lett.

A fiatal innovátor robot-tengeralattjárója képes a víz minőségének monitorozását valós időben, változtatható helyről elvégezni.

A közönségdíjat több mint kétezer szavazattal Antal Balázs vitte haza a PEstroy nevű projektjével, melynek keretében olyan biodegradációs rendszert igyekszik létrehozni, amelyet fel lehet használni a műanyaghulladékok semlegesítésére.

Fotó: Startup Campus/vg.hu

A Magyar Divat & Design Ügynökség (MDDÜ) szakmai partnerként csatlakozott a kezdeményezéshez az Év Divatipari Felfedezettje különdíjjal. A címet az Angster József Szakképző Iskola és Szakiskola tanulói, Biri Alexandra, Dudás Daniella és Gosztolai Szidónia vihették haza.

Ők esernyők újrahasznosításával hoznának létre esőkabátokat.

Ravasz András Zoltán a Startup Campus különdíját nyerte el társadalmilag érzékeny találmányával, amely a vakoknak és látássérülteknek is feltárja az olvasás és könyvek világát, ezzel biztosítva esélyegyenlőséget a tudomány világában.

Az Év Felfedezettje díjért első alkalommal megszervezett verseny a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal (NKFIH) és a Startup Campus összefogásával jött létre, az InnoGEN Ifjúsági Program keretében.

Neked ajánljuk
Digitális tanösvényt alakítottak ki a mátraverebély-szentkúti kegyhelyen Digitális tanösvényt alakítottak ki a mátraverebély-szentkúti kegyhelyen A siker titka vidéken, 17. rész - Matyódesing (videó) Péntek Csaba: A hamburgered ára Kanada nemet mond a műanyag zacskókra és polisztirol edényekre
Tovább a forrásra: vg.hu
Vissza
Hírfolyam