2022. május 29., Magdolna
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Új oktatóanyag mutatja be, mennyi mindent tanulhatunk a természettől

A természet 3,8 milliárd éve működik fenntarthatóan. Gyakorlatilag mindenre van „kidolgozott technológiája”, amit elleshetünk és alkalmazhatunk az emberiség fenntartható életéhez. A BioLearn-projekt keretében kidolgozott oktatóanyag a biomimikri (természet által ihletett találmányok) világába kalauzol bennünket.

A BioLearn-projekt anyagai egy nemzetközi együttműködés keretében, hazánkból a Magosfa Alapítvány részvételével kerültek kidolgozásra. Elsősorban a 12 és 16 év közötti diákok és pedagógusaik számára kínálnak sok gyakorlatot is tartalmazó oktatási modulokat, amelyeket a természettudományok, a tervezés, a művészetek és a matematika oktatása során próbálhatnak ki. Ugyanakkor a modulok ötleteit, az egyes foglalkozásokat a fiatalabb és az idősebb korosztályok számára is lehet adaptálni.

A biomimikri a természet időtálló stratégiái segítségével keres fenntartható megoldásokat az emberi problémákra. Ehhez többféle tudományból származó ismeretekre van szükség, ilyenek a biológia és természetismeret, a (bio)technológia, a mérnöki tudományok és a matematika.

Ezek éppen a STEM tantárgyakat fedik le, tehát ezek oktatásánál a biomimikri módszere igen jól alkalmazható – de a projekt kidolgozói szerint a művészeteknél is, hiszen a biomimikri például egy használati tárgy megtervezésekor is a  segítségünkre lehet.

A STE(A)M oktatás egyik célja, hogy a természettudományokat közelebb hozza a diákokhoz, hogy ne csak az elvont tudományt lássák benne, hanem azt is, hogy a hétköznapi életükben, a „valóságban” is mindenhol jelen van.

Az érdeklődés felkeltésén túl az is cél, hogy a diákok egy része ezeket a tárgyakat tanulják a felsőoktatásban is, ők legyenek a jövő feltalálói, oktatói, kutatói. A biomimikrivel összekapcsolva az is cél, hogy a jövő szakemberei a fenntarthatóságot is szem előtt tartsák, természetes legyen számukra, hogy a természettől tanulunk, a természetben keresünk megoldásokat.

Eddig a STE(A)M oktatás nagyrészt a fizikára és a kémiára koncentrált. A biomimikri segítségével a biológiát is könnyedén kapcsolhatjuk a műszaki tudományokhoz, és rácsodálkozhatunk, hogy mennyi ötletet köszönhetünk a biológiai rendszerek megfigyelésének.

Az oktatóanyaggal kapcsolatban további információt találhatnak a biolearn.eu oldalon.

Neked ajánljuk
Erdőböngésző: online játékban tárulnak fel a tölgyerdők titkai A szegedi a legfenntarthatóbb egyetem Magyarországon Kék Bolygó Podcast: Elnöki tanóra Spanyolország korlátozza a légkondicionálást a középületekben Veszélyes invazív növény terjed az országban, a házakat is szétrepeszti
Tovább a forrásra: biolearn.eu
Vissza
Hírfolyam