2021. szeptember 16., Edit
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Építőtáborozók teszik rendbe a Kis-Balaton környezetét

Tereprendezéssel, szemétgyűjtéssel, épületek és köztéri bútorok rendbetételével foglalkoznak ezekben a napokban azok a középiskolás fiatalok, akik a Szabadics a Gyermekekért Alapítvány által idén negyedszer szervezett Kis-Balaton Építőtáborba jelentkeztek.

Láng István, az Országos Vízügyi Főigazgatóság főigazgatója pénteken, a Kányavári-szigeten tartott sajtótájékoztatón azt mondta: előremutató kezdeményezés volt a tábor megszervezése, hiszen a vízügyi és a természetvédelmi szakterület szorosan kapcsolódik egymáshoz itt, a Balaton és a Kis-Balaton térségében.

A fiatalok az alapoktól megismerhetik, hogy miért is van szükség például a csatornatisztításra, vagy hogy mit jelent az algásodás. Láng István rámutatott:

sok feladatot kell elvégezni ahhoz, hogy a táj ugyanilyen szép maradjon, miközben a résztvevők körében a vízügyi szakmákat is népszerűsítik –akár közülük kerülhetnek ki a jövőbeli szakemberek.

Puskás Zoltán, a Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság igazgatója arról beszélt, hogy az alapfeladatuknak számító természetvédelem mellett az ökoturisztika is kiemelt terület a működésükben, a 15 látogatóközpontot vállalkozók bevonásával üzemeltetik.
Idén a kápolnapusztai bivalyrezervátumban is tevékenykednek a táborlakók, festéssel, karbantartással, hulladékgyűjtéssel, felújítással foglalatoskodnak. „Beoltják” őket természetvédelemmel, ami azután felnőttként is szívügyük lehet – fogalmazott.

Kovács Tamás, a Szabadics a Gyermekekért Alapítvány kuratóriumi tagja arról számolt be, hogy idén 27 diákot fogadtak az építőtáborban – többségében a főváros környékéről –, minden második fiatal már visszatérőnek számít. A résztvevők számára közösségi kapcsolatokat és a természettel való élményszerű találkozást is jelenti a táborozás.

Naplemente a Kis-Balatonnál
Fotó: MTI/Varga György
Neked ajánljuk
Önálló klímaváltozás szakon tanulhatnak az új-zélandi diákok A tudatos fogyasztóvá nevelés érdekében pályázhatnak az iskolák Kivonja a magyar piacról az egyszer használatos műanyag poharait a Coca-Cola Nemzetközi összefogásra lenne szükség az Antarktisz megmentéséhez A vízlábnyomának megzabolázásával folytatja a zöldülést a Google
Forrás: MTI
Vissza
Hírfolyam