2022. augusztus 20., István
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Egymilliárd gyereket fenyegetnek a klímaváltozás következményei

A Közép-afrikai Köztársaságban, Csádban, Nigériában, Guineában és Bissau-Guineában élő fiatalok vannak a legnagyobb veszélynek kitéve a klímaváltozás negatív hatásai miatt – derült ki az ENSZ Gyermekalapjának (UNICEF) legújabb jelentéséből.

A The Climate Crisis Is a Child Rights Crisis: Introducing the Children's Climate Risk Index című, pénteken publikált jelentés az első összetett, gyermekekre fókuszáló kockázatelemzés, amelyet a témában végeztek – ismertette az UNICEF Magyar Bizottság Alapítvány tájékoztatása alapján az MTI.

Magyarország a 163 országot tartalmazó listán 3,2-es klímakockázati indexszel a 134. helyet foglalja el Horvátország és Bahrein között. Az első tízben, vagyis a legnagyobb kockázatot jelentő országok között kizárólag afrikai államok szerepelnek, míg a sort Észtország, Finnország, Új-Zéland, Luxemburg és Izland zárja: vagyis itt kell a gyerekeknek a legkisebb kockázattal számolniuk.

A szennyezett levegő ellen hevenyészett maszkkal védekező indonéz kisiskolás Fotó: Aulia Erlangga/CIFOR

A jelentés rangsorolja az országokat az alapján, hogy az ott élő gyerekeket mennyire fenyegetik a klímaváltozás környezeti csapásai – mint például a hőhullámok vagy a ciklonok –, és mennyire védtelenek ezekkel szemben, például hozzáférnek-e az alapvető szolgáltatásokhoz.

A jelentés szerint hozzávetőleg egymilliárd gyerek – a világon élő 2,2 milliárd gyerek közel fele – él azon 33 országban, amelyet a riport „rendkívül magas kockázatúnak” minősített.

A klímakrízis ezekben az országokban a fiatalok egészségét, oktatási lehetőségeit fenyegeti, valamint halálos betegségeknek teszi ki őket. A gyerekek nem jutnak hozzá a tiszta vízhez, csatornázáshoz, az egészségügyi ellátáshoz és az alapvető oktatáshoz.

Utcakép áradás után (Fülöp-szigetek) Fotó: Mathias Eick EU/ECHO

A klímakockázati jelentés szerint 240 millió gyereket fenyegetnek a part menti áradások, 330 millió gyereket fenyeget a folyók áradása, 600 millió gyermek él a fertőző betegségeknek extrém módon kitéve, 820 millió gyereket fenyegetnek a hőhullámok, 920 millió gyereket fenyeget a vízhiány és egymilliárd ember van kitéve az egyre erősödő légszennyezettségnek.

A leginkább sújtott országoknak gyakran több, akár négy, öt környezeti fenyegetéssel is számolniuk kell.

Miközben a 33 nagy kockázati tényezőjű ország mindössze a világ szén-dioxid-kibocsátásának 9 százalékáért felelős, a 10 legnagyobb kibocsátó ország felel a globális kibocsátás 70 százalékáért, és utóbbiak közül csak az egyikük szerepel a listán nagy kockázatú országként. „Miközben egyetlen gyermek sem felelős a klímaváltozásért, ők fizetik érte a legnagyobb árat. A legkisebb felelősséggel bíró országok szenvednek a legtöbbet a kialakult helyzetben” – húzta alá Henrietta Fore, az UNICEF ügyvezető igazgatója.

Neked ajánljuk
Kanada nemet mond a műanyag zacskókra és polisztirol edényekre Több mint 1500 zsák szemét gyűjt össze a III. Tisza-tavi PET Kupán Űrbéli buborékfelhőt vetnének be a felmelegedés ellen az MIT tudósai Péntek Csaba: A hamburgered ára A siker titka vidéken, 20. rész – Keresztyén manufaktúra (videó)
Forrás: MTI
Vissza
Hírfolyam