2022. augusztus 11., Tiborc, Zsuzsanna
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Hogyan javíthatjuk a levegő minőségét az osztályteremben?

A szennyezett levegő kedvez a koronavírusok terjedésének, és súlyosbítja a vírus okozta megbetegedéseket. A Levegő Munkacsoport az iskolakezdés alkalmából összegyűjtötte, mit tehetünk, hogy a gyerekek a lehető legbiztonságosabb körülmények között kezdhessék meg a tanulást szeptember 1-jén.

Az iskolákban a légszennyezésnek számos forrása van. A régebbi intézményekben az ólom-, azbeszt- és radonszennyezés mellett gyakori probléma a szivárgó tetők okozta penész vagy épp az omladozó vakolatból származó por levegőbe jutása, miközben a szintetikus építőanyagok és bútorok formaldehidet és egyéb ártalmas vegyületeket bocsátanak ki – olvasható a szervezet közleményében.

Az újonnan épült vagy felújított épületekben ezzel szemben a modern szellőzőberendezések jelentenek problémát, ezek működésével ugyanis ritkábban kerül sor, vagy teljesen megszűnik a természetes szellőztetés a termekben..

Mit tehetünk a kockázatok csökkentésére?

  • Szellőztessünk! Nemzetközi és hazai felmérések igazolják, hogy azokban az iskolákban, ahol rendszeresen szellőztetnek a tantermekben, kisebb a légzőszervi, asztmás megbetegedésben szenvedő gyerekek aránya. A kültéri szennyező anyagok bejuthatnak az épületekbe, ezért a szellőztetéseket olyan időpontokra időzítsük, amikor a lehető legalacsonyabb a kültéri szennyezettség.
  • Tartózkodjunk a szennyező anyagok használatától! A tanítási órákon, foglalkozások során leginkább az illékony szerves vegyületek levegőbe kerülése jelenthet problémát. A folyékony ragasztók helyett használjunk inkább stiftes változatokat.
  • Növények kihelyezése: Számos faj képes a levegőből felvenni és lebontani az illékony szerves vegyületeket. Jó választást jelenthetnek például a könnyen gondozható tigrislevélfajok (Sanseveria sp.) és a szobai futóka (Epipremnum aureum).
  • Takarítószerek helyes megválasztása: A tisztítószerek is ronthatják a levegő minőségét. Fontos, hogy a takarítószemélyzet jól ismerje az egyes készítmények helyes használatának módját, különös tekintettel a klórtartalmú vegyszerekre. Célszerű a takarítást nem az órák előtt, hanem az esti időszakban végezni.

A témában további tájékoztatást találunk a Levegő Munkacsoport honlapján.

Neked ajánljuk
Kanada nemet mond a műanyag zacskókra és polisztirol edényekre Több mint 1500 zsák szemét gyűjt össze a III. Tisza-tavi PET Kupán Űrbéli buborékfelhőt vetnének be a felmelegedés ellen az MIT tudósai Péntek Csaba: A hamburgered ára A siker titka vidéken, 20. rész – Keresztyén manufaktúra (videó)
Tovább a forrásra: levego.hu
Vissza
Hírfolyam