2022. május 27., Hella
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

A fiatalokra különösen jellemző a klímaszorongás

Rendkívül sötétnek látják a jövőt a fiatalok a klímaváltozás miatt – derül ki az angliai Bathi Egyetem és öt másik felsőoktatási intézmény közös, globális felméréséből.

A megjelenés előtt álló kutatás eredményeit a hvg.hu a BBC összegzése alapján ismertette. A felmérésben tíz ország fiataljait kérdezték arról, hogy mit gondolnak a klímaváltozásról. 

A kutatás alapján a fiatalok mintegy 60 százaléka aggódik vagy nagyon aggódik a klímával kapcsolatos folyamatok miatt.

45 százaléknál is többen vannak azok, akiknek a mindennapi életét is befolyásolja ez az aggodalom.

A fiatalok 40 százalékának a gyerekvállalási kedvét is befolyásolja a szorongás, ami nem meglepő, ha tekintetbe vesszük, hogy a 75 százalékuk ijesztőnek találja a jövőt, 56 százalékuk szerint pedig az emberiség egyenesen elveszett. Ezt az érzésüket a döntéshozók részéről tapasztalt inkompetenciával és halogatással kötik össze.

A kutatást vezető Caroline Hickman hangsúlyozta: a kormányoknak hallgatniuk kéne a tudományra ahelyett, hogy betegségnek tekintik a fiatalok szorongását.

A szakemberek szerint egyébként az egyéni kompetenciába tartozó változás elindítása jelenthet segítséget a klímaválsággal kapcsolatos személyes nehézségek leküzdésében. A környezeti válságok lelki egészséget érintő hatásainak kezelése érdekében az ELTE speciális szakirányon képezi a jövő környezetpszichológusait

Neked ajánljuk
Mekkora gazdasági lemondással járna a hatékonyabb klímavédelem? Izgalmas programokkal készül a Zöld hétre az egri egyetem Működésképtelen lenne a Föld a gombák nélkül, rájuk is ügyelnünk kell A növények napján különleges programokkal várja a látogatókat a szegedi egyetemi füvészkert Nagyra törők a tengeri szélenergiával kapcsolatos tervek Európában
Tovább a forrásra: hvg.hu
Vissza
Hírfolyam