2022. május 27., Hella
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

A klímaválság a fiatalok lelki egészségét is próbára teszi

Egy brit, amerikai és finn kutatókból álló tudóscsoport 10 országban 10 ezer fiatalt kérdezett arról, hogyan élik meg a klímaváltozást.

A 16–25 év közötti fiatalok többsége nagyon aggasztónak találja az éghajlatváltozást és annak következményeit, kiszolgáltatottnak és tehetetlennek érzik magukat, és állandó, a depressziós állapothoz hasonló szomorúság gyötri őket – ismertette a National Geographic.

Úgy érzik, a döntéshozók, elsősorban a politikusok, de a felnőttek általában is, cserben hagyták őket.

A felmérés szerint a fiatalok több mint négyötöde találja valamilyen szinten aggasztónak a helyzetet, és közel felük úgy érzi, hogy a klímaváltozás miatt érzett szorongás a napi életvitelüket is negatívan befolyásolja.

A klímaszorongás jelenségét az elmúlt tíz évben világszerte vizsgálták, de a jelenség nagy mintán végzett mennyiségi értékelése eddig váratott magára – így eddig a kutatóknak nem is volt pontos elképzelésük arról, hogy ezek az érzések mennyire globálisak és mennyire mindennaposak az érintett korosztály életében.

A mostani nagymintás, kérdőíves felmérésbe brit, finn, francia, amerikai, ausztrál, portugál, brazil, indiai, fülöp-szigeteki és nigériai fiatalokat vontak be. A válaszokból kiderül, hogy a fiatalok 83 százaléka globálisan úgy érzi, hogy az emberek semmit nem tesznek a felnövekvő generációk jövője érdekében, a válaszadók háromnegyede félelmetesnek érzi a jövőt, 55 százalékuk szerint pedig a mostani fiataloknak lényegesen kevesebb lehetőségük lesz, mint a szüleiknek volt.

A kutatók tanulmányuk összegzéseként elmondták, hogy a krónikus stressz miatt a tinédzserek és a mai fiatalok körében nagyobb a kockázata a mentális és fizikai problémák kialakulásának. 

A szakemberek szerint egyébként az egyéni kompetenciába tartozó változás elindítása jelenthet segítséget a klímaválsággal kapcsolatos személyes nehézségek leküzdésében. A környezeti válságok lelki egészséget érintő hatásainak kezelése érdekében az ELTE speciális szakirányon képezi a jövő környezetpszichológusait

Neked ajánljuk
Mekkora gazdasági lemondással járna a hatékonyabb klímavédelem? Izgalmas programokkal készül a Zöld hétre az egri egyetem Működésképtelen lenne a Föld a gombák nélkül, rájuk is ügyelnünk kell A növények napján különleges programokkal várja a látogatókat a szegedi egyetemi füvészkert Nagyra törők a tengeri szélenergiával kapcsolatos tervek Európában
Tovább a forrásra: 24.hu
Vissza
Hírfolyam