2022. augusztus 14., Marcell
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

A klímacsúcsok történetében először az oktatásra is kellő hangsúly került

A Glasgow-ban október 31. és november 12. között megrendezésre került éghajlatváltozási csúcstalálkozó keretében nem csak a környezetvédelmi, az energetikai vagy a klímaügyi minisztériumok képviselői ültek egy asztalhoz. Az oktatási miniszterek jelenlétét messzemenőkig indokolta, hogy a klímacélok elérése elképzelhetetlen a fenntarthatóságra fókuszáló oktatás nélkül.

Az oktatási és környezetvédelmi miniszterek COP 26-hoz kapcsolódó, Tanulj a bolygónkért, cselekedj a klímáért! mottó alatt megrendezett csúcstalálkozóját az a  felismerés hívta életre, hogy az oktatás meghatározó szerepet játszik a fenntartható fordulat sikerében, ezért a klímával kapcsolatos tudásnak az oktatás minden szintjén sürgősen be kell épülnie.

A csúcstalálkozó résztvevői elkötelezték magukat a fenntartható jövőt szolgáló oktatás támogatása és elősegítése mellett. Közös nyilatkozatukban örömüket fejezték ki a klímaváltozás oktatásának terén az elmúlt években tapasztalt fejlődés és a fiatalok növekvő elkötelezettsége miatt, ugyanakkor felhívták a figyelmet:

nagyon messze vagyunk még attól,  hogy az információkhoz való hozzáférés és a tudatos cselekvést elősegítő készségek elsajátítása mindenki számára elérhető legyen – ráadásul a fejlődő országokban a klímaváltozás következményei már az oktatáshoz való hozzáférést, a tanárok és diákok biztonságát fenyegetik.

A novemberi eseményen 25 ország tett ígéretet a klímaváltozás oktatásának fejlesztésére és a fenntartható fejlődés tantervbe emelésére.

A résztvevők kötelezettséget vállaltak arra, hogy

  • a klímaváltozás kezeléséhez szükséges tudás, készségek és képességének megszerzését a formális és az informális oktatás keretein belül is a társadalom legszélesebb csoportjai számára teszik elérhetővé.
  • a klímaváltozással kapcsolatos ismereteket és szempontokat beépítik a formális oktatásuk rendszerébe – úgy az irányelveket, mint a tanterveket, a tanárok képzését és a vizsgakövetelményeket illetően.
  • megerősítik a környezetvédelmi és oktatási szektor közti együttműködést.
  • a fenntarthatóság terén is képzett munkaerő biztosításával támogatják a privát szektor klímavédelmi erőfeszítéseit.
  • fokozzák az erőfeszítéseiket az oktatási rendszerek klímaváltozással szembeni
    ellenálló képességének javítása érdekében.
Neked ajánljuk
Kanada nemet mond a műanyag zacskókra és polisztirol edényekre Több mint 1500 zsák szemét gyűjt össze a III. Tisza-tavi PET Kupán Űrbéli buborékfelhőt vetnének be a felmelegedés ellen az MIT tudósai Péntek Csaba: A hamburgered ára A siker titka vidéken, 20. rész – Keresztyén manufaktúra (videó)
Tovább a forrásra: ukcop26.org
Vissza
Hírfolyam