2022. január 28., Karola, Károly
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

A zöldegyetemek élbolyába került a Szegedi Tudományegyetem

A Szegedi Tudományegyetem a UI GreenMetric 2021-es világrangsorában elért eredménye alapján a legzöldebb egyetemek között van a világon, úgy Európában, mint Magyarországon.

Az Indonéziai Egyetem toplistáján az SZTE idén előrelépett a 85. helyre, ezzel a magyar egyetemek között a második helyen szerepel – idézi az egyetem közleményét a Szeged365.

 Az SZTE a rangsor részterületein a legjobb magyar egyetemként végzett az „elhelyezkedés és infrastruktúra” kategóriában, valamint a Pécsi Tudományegyetemmel holtversenyben első helyen a „vízgazdálkodás” rangsorterületen.

Az Indonéziai Egyetem toplistájának népszerűsége a korábbi évekhez hasonlóan folyamatosan növekszik: a 2010-es év első felhívásának 95 intézményéhez képest 2021-ben már 959 egyetem válaszolt a rangsor kérdőívére. A Szegedi Tudományegyetem idén is a top 9 százalékban végzett világszinten, és 7900 pontjával kiemelkedő helyen szerepel a 11 részt vevő magyar egyetem között is.

Az előző időszakhoz képest az egyetem sikeresen növelte a fenntarthatósági törekvésre fordított költségvetésének arányát, gyarapodtak az okosépület-megoldások, ráadásul az üzemeltetéshez kötődő szén-dioxid-lábnyoma is mintegy 9000 tonnával csökkent.

A UI GreenMetric nemzetközi hálózat egyik magyar koordinátoraként az SZTE különösen elkötelezett a környezettudatosság és a fenntarthatóság iránt, kiemelt jelentőséget tulajdonít a fenntartható fejlődési céloknak, a megújuló energiaforrások intenzív használatának, mint: geotermikus energia, szürkevíz, napenergia. A hallgatói szemléletformálás jegyében pedig szervezett évközi programoknak és az energiaigényt csökkentő fejlesztéseknek is teret ad.

Rovó László, a Szegedi Tudományegyetem rektora beszédet mond a felsőoktatás szegedi indulásának századik évfordulóján 
Fotó: MTI/Rosta Tibor
Neked ajánljuk
Miben áll a „közlegelők tragédiája”? – Videó Újra itt a klímateszt Egy kultikus fenyőfa mesébe illő megmenekülése A jövőben sok ezer tonna akkumulátor hasznosulhat Európában Hogyan csökkenhetne a bútoripar ökológiai lábnyoma?
Tovább a forrásra: szeged365.hu
Vissza
Hírfolyam