2022. augusztus 14., Marcell
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

2021-ben is díjazták az élhető bolygó megőrzésén fáradozó „ifjú hősöket”

A Nemzetközi Fiatal Környezetvédelmi Hős (International Young Eco-Hero) díjat 2003 óta ítéli oda a környezettudósokból, biológusokból és tudósokból álló zsűri olyan elhivatott fiataloknak, akik innovatív felfedezésükkel vagy szemléletformáló és közösségépítő akciójukkal elősegítették egy ökológia probléma megoldását.

Az Action for Nature szervezet által alapított díjat az elmúlt évtizedek alatt több mint 25 ország 300 elkötelezett, 8–16 év közötti környezettudatos fiatalja érdemelte ki, a klímaváltozás, a vízszennyezés vagy éppen a műanyagválság helyi szintű kezeléséért, illetve a megoldást globálisan szolgáló innovációk felfedezéséért.

2021-ben a 25 jelölt közül a 8–14 évesek kategóriájában a kenyai Mallayka Ianna Oddenyo érdemelte ki az első helyezést. A 12 éves Mallayka 8 éves korában, egy műanyag palack fogságában elpusztult hallal szembesülve vette fel a kesztyűt a természetes élőhelyeket szennyező hulladékkal.

Az elmúlt évek alatt számos fiatalt nyert meg a szemétgyűjtés ügyének, akikkel az összegyűjtött műanyagokból használati tárgyakat készített – miközben a hulladékmegelőzéssel kapcsolatos tudást is terjeszti közösségében.

A 15–16 éves korosztályban a kaliforniai Aarushi Wadhwa lett az első helyezett, aki a túlöntözéssel járó vízpazarlás kezelésére, az öntözés hatékonyságának javítására dolgozta ki szerves anyagokból – kávézaccból és növényi rostokból készülő – lebomló „szivacsait”, amelyek egyben a talajt is táplálják.

„Az olyan gyerekek, mint Mallayka Ianna, megmutatják, hogy a vezetők következő generációja már velünk van, és nem vár azzal, hogy megoldja a világunk legsürgetőbb környezeti kihívásait” – hangsúlyozta a díjak átadásakor az Action For Nature elnöke, Beryl Kay.

A 2021-es év díjazottjai Forrás: Action for Nature/youtube.com
Neked ajánljuk
Kanada nemet mond a műanyag zacskókra és polisztirol edényekre Több mint 1500 zsák szemét gyűjt össze a III. Tisza-tavi PET Kupán Űrbéli buborékfelhőt vetnének be a felmelegedés ellen az MIT tudósai Péntek Csaba: A hamburgered ára A siker titka vidéken, 20. rész – Keresztyén manufaktúra (videó)
Tovább a forrásra: actionfornature.org
Vissza
Hírfolyam