2022. augusztus 8., László
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

PTE: a pécsi a legzöldebb magyarországi egyetem

A Pécsi Tudományegyetem idén a 42. helyen végzett a környezettudatos egyetemek csaknem ezer intézményt számláló világrangsorában, és ezzel megmaradt a „legzöldebb hazai egyetemnek” – jelentették be a baranyai intézmény vezetői a PTE fenntarthatósági eredményeit és jövőképét bemutató sajtótájékoztatójukon.

Az UI GreenMetric World University Rankings nemzetközi rangsorában – környezeti ambícióinak és a hozzájuk kapcsolódó erőfeszítéseknek köszönhetően – évről évre képes volt előrelépni a baranyai egyetem – közölte Szili Katalin miniszterelnöki megbízott, a PTE-t fenntartó Universitas Quinqueecclesiensis Alapítvány kurátora.

A PTE a világ „zöld egyetemeinek” élmezőnyében – 956 egyetem részvételével – a 42. helyen végzett, és a magyar egyetemek között – a tavalyi eredményhez hasonlóan – ismét a legjobbnak bizonyult.

Szili Katalin beszámolt arról, hogy készül a PTE fenntartható fejlődési stratégiája, amely meghatározza a következő évek intézkedéseit, programjait és a megyeszékhelynek, Baranyának és a régiónak is példaként szolgálhat.

Decsi István, a PTE kancellárja a PTE fenntarthatósági intézkedései közül kiemelte: évente 4000 köbméter uszodai vizet hasznosítanak újra, PET-palack-mentessé tették az intézményt, csaknem másfél ezer biciklitárolót hoztak létre, hibrid és elektromos meghajtású szolgálati járműveket állítottak szolgálatba, az épületeikben felhasznált energia 60 százaléka pedig megújuló forrásból érkezik.

Kulcsár Tünde, az intézmény Zöld egyetem programkoordinátora felhívta a figyelmet arra, hogy a PTE – más elismerések mellett – idén megszerezte a „Kerékpárosbarát munkahely – közintézmény” kategória győztese címet is.

A Pécsi Tudományegyetem Általános Orvostudományi Karának új oktatási és kutatási épülete az avatás napján
Fotó: MTI/Varga György
Neked ajánljuk
Kanada nemet mond a műanyag zacskókra és polisztirol edényekre Több mint 1500 zsák szemét gyűjt össze a III. Tisza-tavi PET Kupán Űrbéli buborékfelhőt vetnének be a felmelegedés ellen az MIT tudósai Péntek Csaba: A hamburgered ára A siker titka vidéken, 20. rész – Keresztyén manufaktúra (videó)
Forrás: MTI
Vissza
Hírfolyam