2022. január 28., Karola, Károly
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

2021-ben is népszerűek voltak az Agrárminisztérium környezeti nevelési programjai

Tavaly is közoktatási intézmények százait vonta be állandó környezeti nevelési programjaiba és pályázataiba az Agrárminisztérium. Az Ökoiskolák és a Zöld Óvodák száma folyamatosan bővül, a tárca által meghirdetett diákversenyeken, pályázatokon 2021-ben mintegy 1500-an mérték össze tudásukat az ország különböző pontjairól.

A tárca MTI-hez eljuttatott közleményében hangsúlyozta: az Agrárminisztérium kiemelt figyelmet fordít a környezeti nevelésre, a szemléletformálásra és a természeti értékek bemutatására minden korosztályban. A tárca számos programjába vonja be az oktatási intézményeket is.

Az egyik legnépszerűbb a Zöld Óvoda Hálózat, amelynek jelenleg 1033 intézmény a tagja országszerte.

Jelenleg a hazai óvodák 23 százaléka rendelkezik a minősítéssel, vagyis Magyarországon minden negyedik gyermek Zöld Óvodába járhat – de tovább bővült az Ökoiskolák hálózata is.

A tárca idén képzési programot is indított „Fiúról Apára” elnevezéssel, amelyen először a Zöld Óvodák 20 bázisintézményének pedagógusai vettek részt. A továbbképzés mellett a szemléletformálás támogatására különböző segédanyagokat, könyveket, eszközcsomagot tartalmazó oktatódobozt is biztosít a tárca a részt vevő intézményeknek.

Szintén a bázisóvodák részére készült egy interaktív bábelőadás Hálás vizek címmel, amely a környezettudatossággal kapcsolatos kérdéseket állította a történet középpontjába játékos formában. 

A versenyek és a pályázatok is népszerűek

A BISEL – Gumicsizmás természetvédelem verseny témája 2021-ben Az életet adó víz volt, a megmérettetésre 500 általános és középiskolás diák (125 csapat) jelentkezett az ország 72 iskolájából. A csapatok a versenynek köszönhetően megismerkedtek a kisvízfolyások állapotával, élővilágukkal, a vízfolyásokat veszélyeztető tényezőkkel.

Idén második alkalommal bonyolította le a tárca az Év BISEL fotósa országos pályázatot, amelyre ezúttal is kiemelkedően színvonalas fotók érkeztek be. A képeken a vízfolyások makrogerinctelen élőlényeit, gerinces állatait és a környezetükben található növényeket örökítették meg.

Nagy érdeklődés mellett zajlott az Agrárminisztérium beporzókról szóló meseíró pályázata is. A Mesék a Zümmögő birodalomból elnevezésű kiírásra több mint 900-an küldtek pályaművet az óvodáskortól egészen a pedagógusokig. A beérkezett pályaművekből 70-et választott ki a zsűri, amelyek egy online mesekönyvben jelennek meg.

Neked ajánljuk
Ismét lehet pályázni óvoda- és iskolakertek kialakítására 2022-ben is indul a Közös jövőnk környezetvédelmi verseny 2021-ben is díjazták az élhető bolygó megőrzésén fáradozó „ifjú hősöket” A jövőben sok ezer tonna akkumulátor hasznosulhat Európában Hogyan csökkenhetne a bútoripar ökológiai lábnyoma?
Forrás: MTI
Vissza
Hírfolyam