2022. május 20., Bernát, Felícia
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Középiskolás diákoknak tartott előadást Áder János

A napjainkban népszerű „dobd el” kultúra óriási környezeti károkat okoz – mondta 53. fenntarthatósági előadásán Áder János köztársasági elnök kedden a Győr-Moson-Sopron megyei Csornán középiskolás diákoknak.

Az államfő a helyi művelődési házban tartott rendezvényen ezt ama gondolat részeként hangsúlyozta: mit tehet az egyén annak érdekében, hogy kevesebb legyen a környezeti lábnyoma?

Áder János kiemelte: ha csak a szükségleteink szerinti mértékben vásárolunk élelmiszert, cipőt, ruhákat, csökkenteni tudjuk a környezeti károkat.

Példaként említette, hogy ma az ételek harminc százaléka a szemétbe kerül, és lebomlásuknak is üvegházhatásúgáz-kibocsátása van.

Áder János hozzátette, az iparnak és az önkormányzatoknak is van feladatuk a mindennapokban, és vannak jó példával szolgáló hazai fejlesztések is annak érdekében, hogy kevesebb legyen az általunk termelt szemét. Az államfő hangsúlyozta: az utóbbi száz évben bekövetkezett népességrobbanásnak és urbanizációnak a következménye az energiafelhasználás növekedése, és ezzel együtt az üvegházhatású gázok kibocsátásának növekedése.

Kitért arra, az elmúlt hónapokban jelentősen nőtt az olaj és a földgáz világpiaci ára, aminek egyik nem kívánt következménye az, hogy a szén felhasználása bővült az energiatermelésben. Hangsúlyozta, csak azzal, hogy megkezdődött az orosz invázió Ukrajnában, újabb 13 százalékkal emelkedett a gáz ára, ami szintén tovább gyorsítja majd a szén felhasználásának mennyiségét.

Áder János köztársasági elnök klímaelőadást tart középiskolás diákoknak a csornai Művelődési Központban 2022. február 22-én
Fotó: MTI/Krizsán Csaba

Áder János kiemelte, hogy a Föld történetében sok olyan időszak volt, amikor a bolygó jelentősen átalakult, eltűntek fajok és újak jöttek helyette. A klímaváltozáshoz a bolygó most is alkalmazkodik majd valahogy, a kérdés az, hogy mi tudunk-e alkalmazkodni ahhoz.

Neked ajánljuk
Áder János tanórájával kezdetét vette a fenntarthatósági témahét Áder János a klímaváltozásról tartott előadást a révkomáromi diákoknak A víz és a vízügyi szakemberek megbecsülésére szólított fel Áder János Segítőközpont a menekültekért Zöldáramot szolgáltató elektromosautó-töltőket telepítenek országszerte
Forrás: MTI
Vissza
Hírfolyam