2022. május 23., Dezső
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

A beporzókról rendez kiállítást a Természettudományi Múzeum

Európa legnagyobb, méhekről és egyéb beporzókról szóló tárlata nyílik meg március végén a Magyar Természettudományi Múzeumban. A tárlat interaktívan, rovarperspektívából fogja bemutatni a beporzók munkáját.

Az múzeum a Tehetsz méh többet! program alapítóival együttműködve hívja fel a figyelmet a méhek és más beporzók globális pusztulásának beláthatatlan következményeire, hogy jó példát mutasson a velük való együttélésre – közölték az MTI-vel a szervezők.

A kiállítás elsősorban az iskolás korosztályt célozza meg: a fiatalok akár biológiaóra keretében ellátogatva ismerkedhetnek meg a méhek és más beporzók munkájával és a mézfogyasztás jótékony hatásaival.

A mintegy 200 négyzetméteres kiállítási területet a Tehetsz méh többet! program szakmai csapata rendezi be a múzeum támogatásával, a világ vezető filmes látványtervezőinek segítségével.

„Olyan tárlat létrehozását tűztük célul, amely a legmodernebb vizuális eszközök segítségével a mai tizenéves korosztály érdeklődését is fel tudja kelteni a téma iránt. Ezért a koncepcióról és a látványvilágról szakmai egyeztetéseket folytattunk a kanadai Ontario Science Centre-rel, amely külföldön élen jár a tudományos ismeretterjesztésben” – mondta el Bernert Zsolt, a MTTM főigazgatóját.

Fotó: Rike_/E+/Getty Images

A kiállítás felhívja a figyelmet arra, hogy a méhek és más beporzók pótolhatatlan szerepet töltenek be a mezőgazdaságban és az ökoszisztémában. Nem szabad megfeledkezni a többi beporzóról sem – hangsúlyozza a szakember –, ugyanis

rengeteg olyan növény van, amelyet a mézelő méhek nem tudnak beporozni.

Világszerte húszezer beporzó faj él, a számuk folyamatosan csökken, de a mézelő méhekkel ellentétben őket nem lehet szaporítani, és idővel ki fognak halni.
„Sokan még nem hiszik el, de ennek beláthatatlan következményei lesznek, ugyanis a Földön található összes növény kétharmada igényli a rovarok munkáját” – mutatott rá Bross Péter, az Országos Magyar Méhészeti Egyesület elnöke.

Neked ajánljuk
Márciusban egy közönséges csatornaszörny költözött a Pécsi Állatkertbe Áder János tanórájával kezdetét vette a fenntarthatósági témahét A felhagyott vasútvonalak segítségével érhetjük el a természetvédelmi céljainkat Az óceánok változó hőviszonyai hatással lesznek az időjárás-előrejelzésre is Négy ország a tengeri szélenergiáért, a gázimporttól való függés ellen
Forrás: MTI
Vissza
Hírfolyam