2022. május 21., Konstantin
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

A friss zöldségek és gyümölcsök megkedveltetése idén is folytatódik

Napi száz grammal kellene növelni az átlagos zöldség- és gyümölcsfogyasztásunkat ahhoz, hogy elérjük az Egészségügyi Világszervezet, a WHO ajánlását. Ezt a célt szolgálja az Európai Friss Csapat program, amely az EU támogatásával valósul meg Magyarország, Franciaország és Belgium együttműködésében 2018 óta.

A programot itthon a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) koordinálja, és elsősorban a gyerekeket, fiatalokat igyekszik megszólítani, méghozzá olyan módon, amely a korosztályhoz közel áll. Partnerei között található pozitív és negatív mesehős, népszerű gamer, influencer és sportoló is – ismertette a Magyar Mezőgazdaság.

Az idei programokat megnyitó, élményfőzéssel egybekötött sajtótájékoztatón Győrffy Balázs, a NAK elnöke kiemelte: ötödik éve népszerűsítik a zöldség- és gyümölcsfogyasztást a fiatalok és a kisgyermekes családok körében.

Míg az induláskor, 2018-ban 260 gramm volt az átlagos napi zöldség- és gyümölcsfogyasztás, a Freshfel 2020-as felmérése szerint 304 grammra nőtt.

Az „Európai Friss Csapat – Az ízek ereje” program idén is sok újdonságot tartalmaz annak érdekében, hogy mind a családokat, mind – az egyébként nehezen elérhető – 14–18 éveseket még hatékonyabban tudja megszólítani.

Forrás: Európai Friss Csapat/youtube.com

A program gasztroházigazdája Bernáth József séf lett ebben az évben, míg Gurisatti Gréta olimpiai bronzérmes vízilabdázó mellé sportoló nagykövetként Valter Attila kerékpárversenyző, a Tour de Hongrie győztese is csatlakozott. Mellettük Fülöp Lili dietetikus és a fiatalok körében ismert influencer, Jászberényi Zsófia, Soopfie alkotja az Európai Friss Csapatot, amihez Romfa Hunor, gamernevén Sajt32 idén társult.

Győrffy Balázs bemutatta a kisebbek számára alkotott kabalafigurák, Frutti és Veggi mellé érkezett Káoszt, és elmondta, hogy a kapcsolódó mini animációs sorozat is új szereplővel egészül ki. A mesefigurák április végétől a Penny üzletláncban tartanak roadshow-t játékokkal, kóstolókkal, nyereményekkel.

Neked ajánljuk
Márciusban egy közönséges csatornaszörny költözött a Pécsi Állatkertbe Áder János tanórájával kezdetét vette a fenntarthatósági témahét Kék Bolygó Podcast: Elnöki tanóra Mennyire segíti elő a hazai szabályozás a vállalatok felelős hulladékgazdálkodását? 25 ezer autó használt akkumulátorát dolgozza fel évente a Hydrovolt frissen nyílt üzeme
Tovább a forrásra:
Vissza
Hírfolyam