A menzák zöldítésén dolgozik a Greenpeace
A környezetvédelmi szervezet február végén figyelemfelkeltő akciót hirdetett, és levélben kereste meg az iskolákat, óvodákat, hogy csatlakozzanak az élelmiszer-pazarlás csökkentését célzó környezetvédelmi akcióhoz. Tippeket osztottak meg arról, hogyan lehet visszaszorítani az ételmaradékot a menzákon.
A szervezet közleménye rámutatott: a hazai közétkeztetésben több tízezer tonna élelmiszer-hulladék keletkezik évente. A Maradékmentes Március keretében a gyerekek több iskolában és óvodában is mérték a menzás maradékot, és más lépésekkel is igyekeztek csökkenteni a kidobott étel mennyiségét.
Az élelmiszerhulladék csökkentésének alapja az, hogy jó legyen az étel. Olyan, amit szívesen megesznek a gyerekek. De számos más dolog is befolyásolja, hogy elfogyasztják-e a menzán az ebédet, vagy a kukába kerül.
- az étkezési idő hossza;
- az ebédlő kialakítása;
- hogy figyelembe veszik-e a gyerekek visszajelzéseit;
- megtanítják-e nekik, hogy amit megesznek, az hogyan hat az egészségükre és a környezetre;
- de például az is számít, hogy a szakácsok és a gyerekek személyesen ismerik-e egymást.
Egy debreceni oviban több maradékcsökkentő ötletet is megvalósítottak: a gyerekek választhattak, hogy kisebb vagy nagyobb adagot vesznek ki az ételek kínálására kitett kosárból, és azokból az ételekből pedig, amiket nem ismertek, kóstolót kínáltak nekik.
A Maradékmentes Március kampányhoz számos iskola és óvoda csatlakozott az ország minden részéből, és sokan vannak olyanok is, akik jelentkeztek a Greenpeace ökomenza-workshopjára, mert szeretnének menzareformot indítani, vagy akár csak egy-két új menzazöldítő ötletet ellesni másoktól. A rendezvényre április 13-ig lehet jelentkezni.
