2022. május 23., Dezső
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Fiatal újítók fenntartható innovációi versenyeztek Újbudán

Digitális rovarcsapda, vízhálózati repedéseket feltérképező robot – idén is változatos ötletekkel lepték meg az egyetemisták Újbuda Hallgatói Startup Pályázatának zsűrijét. A márciusban kihirdetett legjobb négy csapat egy-egy millió forint támogatással és egy évig tartó mentorálással vághat bele vállalkozásába.

Újbuda hetedik éve meghirdetett startuppályázatán a budapesti felsőoktatási intézmények 35 év alatti hallgatói indulhattak egyénileg vagy maximum ötfős csoportokban; az elbírálásnál előnyt jelentett, ha a vállalkozás a XI. kerületben jön létre, vagy itt fog működni.

Idén 24 csapat jelentkezett, egyesek már a gyakorlatban bevetett fejlesztéseket is bemutattak.

A pályázatok leginkább mérnöki, informatikai fejlesztésekre épültek, a legnépszerűbb terület a környezetvédelem, az újrahasznosítás és az egészségügy volt.

Az első négy helyen az Entremo, a Hydrobot, a Refilamer, illetve a Smapp Lab végzett, elnyerve az 1-1 millió forint támogatást és az egy éven át tartó szakmai mentorálást.

  • A Hydrobot egy olyan kis méretű robot, amely végigjárja a vízhálózatot alkotó csőrendszert, videofelvételeket készít, adatokat gyűjt, majd azok elemzése után képes megállapítani a csőhálózatban felfedezett hibák helyét, ami  nagymértékben hozzájárulhat a vízhálózat veszteségeinek csökkentéséhez.
  • A Refilamer-projekt csapata a 3D-nyomtatáshoz használt filament alapanyag környezetbarát és takarékos előállítására dolgozott ki újszerű megoldást. A refilamert PET-palackokból állítják elő, amellyel kb. az eddigiek tizedére csökkentik a 3D-nyomtatáshoz szükséges alapanyag költségét.
  • A Smapp Lab – digitális rovarcsapda-hálózat abban segíti a gazdákat, hogy megfelelő időben, megfelelő típusú és mennyiségű szert vessenek be a kártevők ellen, így is csökkentve a felesleges vegyszerhasználatot.
Fotó: Kriangsak Koopattanakij/iStock/Getty Images Plus
Neked ajánljuk
A zöldtechnológiák használatának serkentésére indít ösztöndíjprogramot a Huawei Márciusban egy közönséges csatornaszörny költözött a Pécsi Állatkertbe Ismét várja a fenntartható vállalkozások jelentkezését a Generali Az óceánok változó hőviszonyai hatással lesznek az időjárás-előrejelzésre is Négy ország a tengeri szélenergiáért, a gázimporttól való függés ellen
Tovább a forrásra: ujbuda.hu
Vissza
Hírfolyam