2022. május 26., Evelin, Fülöp
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Márciusban egy közönséges csatornaszörny költözött a Pécsi Állatkertbe

Veszedelmes fenevaddal bővült március 22-én a Pécsi Állatkert gyűjteménye: a víz világnapján a világszerte honos szennyeződésfélék családjába tartozó közönséges csatornaszörnyek egy példánya érkezett a Mecsek lábához, hogy felhívja kicsik és nagyok figyelmét a felelős csatornahasználatra.

A formabontó installációt a Tettye Forrásház Zrt. társadalmi szemléletformáló kampánya keretében helyezte el a Zooban, nem megszokott módon irányítva a figyelmet a szennyvízszolgáltatás felelős igénybevételére.

Az Állatkert főépületébe egy megszemélyesített csatornaszörny költözött, amelyet Andricz Bertold, a Pécsi Állatkert ügyvezető igazgatója és Farkas Tamás, a Tettye Forrásház vezérigazgatója leplezett le.

A „Ne etesd a csatornaszörnyet!” kampányban arra hívják fel a figyelmet, hogyan előzhető meg a csatornahulladékok keletkezése.

A csatornaszörnyek (lásd még: zsírhegyek, zsírkígyók) a nagyvárosi szennyvízhálózatok mélyén tanyázó, eseteként onnan előtörő teremtmények, amelyek a helytelen etetés következtében nagyra nőhetnek és veszélyessé válhatnak. Hajlamosak a hízásra: kedvenc táplálékaik közé tartoznak a vécén lehúzott nedves törlőkendők, vattapamacsok, fültisztító pálcikák, higiéniai termékek, nem beszélve a lefolyóba öntött konyhai zsiradékról.

Az installáció élethűen jeleníti meg (a betétektől a macskaalomig) mindazt, ami komoly problémát okoz a szennyvízhálózatban. A csatornaszörny figurája valós előzményeken alapul: 2018 nyarán óriási, egytonnás csatornahulladék tömítette el a pécsi szennyvíztisztító telep fogadóaknáját, súlyos üzemzavarral fenyegetve.

A pécsi közönséges csatornaszörny Fotó: Tettye Forrásház Zrt.
Neked ajánljuk
Erdőböngésző: online játékban tárulnak fel a tölgyerdők titkai A szegedi a legfenntarthatóbb egyetem Magyarországon Kék Bolygó Podcast: Elnöki tanóra Sokallják a 480 farkast Svédországban, 170-re akarják csökkenteni Nemcsak a hordozórakéták, de a kibocsátásuk is az eget veri
Tovább a forrásra: bama.hu
Vissza
Hírfolyam