2022. május 20., Bernát, Felícia
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Áder János tanórájával kezdetét vette a fenntarthatósági témahét

Az idén hetedik alakalommal rendezik meg a fenntarthatósági témahetet, amelynek ez évi kiemelt témája a víz, az egészségvédelem és a felelős fogyasztás. A vízválságtól a fenntartható fejlődésig című előadásban Áder János rámutatott: ha továbbra is „felesleges termékeket vásárolunk, akkor a lakosság ellátásához szükséges víznek is előbb-utóbb híján leszünk”.

A világ minden pontján a „dobd el” kultúra a jellemző, ami nem fenntartható – mondta Áder János köztársasági elnök a fenntarthatósági témahét megnyitójaként a budapesti Piarista Gimnázium diákjainak tartott tanórán a Sapientia Szerzetesi Hittudományi Főiskolán.

Megfogalmazása szerint a „dobd el” kultúra magában foglalja azt, hogy a nyersanyagokból terméket gyártanak, amit aztán rövid ideig használnak, majd eldobják, és mivel a rendszerben nincs helye az újrahasznosításnak, a hulladék mennyisége egyre csak nő. Hozzátette, a lakosság ellátása mellett a mezőgazdasági műveléshez, az állattartáshoz és az ipari termeléshez is jó minőségű vízre van szükség.

A mostani túlfogyasztás miatt azonban a világ több pontján is hamarosan fel kell tenni a kérdést, hogy a lakosság, a mezőgazdaság vagy az ipar vízellátását biztosítsák, mert mindháromra nem fog jutni.

A köztársasági elnök szerint magánszemélyként is van mód és lehetőség a fenntarthatósági szempontok érvényesítésére. Ilyen terület szerinte például az ételpazarlás, amelynek következtében főként a fejlett országokban a megtermelt élelmiszer egyharmada a szemétben végzi. Ezzel az emberek a pénz mellett energiát és vizet is pocsékolnak.

Áder János a mérnöki pályára készülő fiataloknak azt mondta, rájuk vár például a fenntarthatóság szempontjából olyan fontos problémák megoldása, mint a nap- és a szélenergiát hosszú távon, környezet barát módon és olcsón tárolni képes rendszerek kidolgozása, vagy annak kitalálása, hogyan lehet energiát szállítani nagy távolságra jelentős hálózati veszteség nélkül.

Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt

Az informatikai pálya iránt érdeklők figyelmébe pedig egy olyan rendszer kidolgozását ajánlotta, amely adatok segítségével pontos képet tud adni a környezet és azon belül a talaj nedvességtartalmának változásáról, az invazív fajok (állatok, növények) megjelenéséről.

Neked ajánljuk
Márciusban egy közönséges csatornaszörny költözött a Pécsi Állatkertbe Erdőböngésző: online játékban tárulnak fel a tölgyerdők titkai Kék Bolygó Podcast: Elnöki tanóra Melegedő óceánokra és rekordmagas metánszintre figyelmeztet a WMO Metrózni fejedelmi élmény
Forrás: MTI
Vissza
Hírfolyam