2022. május 26., Evelin, Fülöp
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

A szegedi a legfenntarthatóbb egyetem Magyarországon

A brit THE (Times Higher Education) negyedik éve szedi össze és közli azoknak az egyetemeknek a listáját, amelyek az ENSZ által támasztott standardokhoz tartva magukat, azon igyekeznek, hogy munkájukkal egy mindenki számára fenntarthatóbb világ építéséhez járuljanak hozzá.

Az ENSZ által megfogalmazott szempontok alapján állította fel nemzetközi rangsorát a THE, amely 17 fenntartható fejlődést célzó kategória mentén listázta a világ legjelentősebb felsőoktatási intézményeit.

Magyarországon három egyetem került az 1406 felsőoktatási intézményt vizsgáló hatásrangsor (Impact Rankings) előkelőbb helyeire:

a nemzetközi mezőnyben 401–600-as csoportba került a Debreceni Egyetem, az Eötvös Loránd Tudományegyetem és a Szegedi Tudományegyetem.

Bár idén a legutóbbi felméréshez képest mintegy 300 intézménnyel több vett részt a rangsoroláson, az SZTE számos kategóriában megőrizte korábbi pozícióját, és nemzetközi szinten is több kategóriában tudott javítani. Magyar viszonylatban tíz kategóriában is első helyezést ért el, de a többi hétben is dobogós helyen végzett.

Legerősebb kategóriái között szerepel a vizek, óceánok és tengerek védelme, a tiszta víz és alapvető köztisztaság és a szárazföldi ökoszisztémák védelme is. Ebben a háromban, valamint a béke, igazság és erős intézmények, illetve az éhezés megszüntetése kategóriában a nemzetközi lista 200 legjobb intézményébe tartozik.

A Szegedi Tudományegyetem (SZTE) Klebelsberg Kuno Könyvtára Fotó: MTI/Cseke Csilla
Neked ajánljuk
Áder János tanórájával kezdetét vette a fenntarthatósági témahét Erdőböngésző: online játékban tárulnak fel a tölgyerdők titkai Kék Bolygó Podcast: Elnöki tanóra A helytelen földhasználat és az aszályok is növelik az Irakot sújtó porviharok gyakoriságát Újbuda sem maradt új Bubi-állomások nélkül
Tovább a forrásra: napi.hu
Vissza
Hírfolyam