2019. április 21., Konrád
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás
Természet 

Notre Dame-i tűzvész: A méhek megmenekültek

A párizsi Notre Dame kaptárjaiban élő mintegy 200 ezer méh túlélte a székesegyház tetőzetét és huszártornyát elpusztító tűzvészt. A kaptár gondozóját meglepte, hogy milyen sokan érdeklődtek a méhek hogyléte iránt a világ minden tájáról.

Természet 

Ezerháromszáz százéves tölgyet ajánlottak fel a Notre Dame felújításához

A Groupama biztosító, Franciaország harmadik legnagyobb magán-erdőtulajdonosa a Notre Dame tetőszerkezetének helyreállításához ajánlotta fel a normandiai tölgyeket. A 3,5 millió magán-erdőtulajdonost tömörítő Fransylva alapítvány minden tagját felkérte, hogy ajándékozzon egy tölgyfát a helyreállításhoz.

Természet 

A világ legintelligensebb madara

A keapapagáj a világ legintelligensebb madarai közé tartozik, ám hogy a ranglétra csúcsán is áll-e, nehéz eldönteni, hiszen különböző kutatási módszerekkel más-más szempontrendszer alapján közelítik meg az állatokat. Egyes kutatások szerint azonban madarunk értelmi képességei valóban a legjobbak, még a csimpánzokat is megelőzik.

Természet 

Másik naprendszerből származó meteor csapódhatott a Földbe

Az emberiségnek talán még évszázadokra van szüksége, hogy másik naprendszerekbe látogasson, de most úgy tűnik, hogy egy másik naprendszer látogatott el hozzánk – legalábbis ezt feltételezik a Harvard Egyetem tudósai.

Természet 

Nem minden árva, ami annak látszik

A tavaszi időszakban hetente több hívást kapnak az Erdőmentők elárvultnak vélt őzgidák miatt, és sajnos sokan nem állnak meg a telefonnál, hanem a biztonság kedvéért haza is viszik őket. A szakemberek mindenkit figyelmeztetnek: a legjobb szándék mellett se „mentsük meg” őket!

Természet 

Darázsinváziót jósol a szakember idénre – a sör a legjobb védekezőszer

Az enyhe tél miatt a tavalyi után az idei évet is megkeserítik majd a darazsak, hiszen a királynők könnyedén átvészelték az elmúlt hónapokat. A szoljon.hu által megkérdezett szakértő szerint most érdemes kihelyezni a házilag is elkészíthető darázscsapdákat ahhoz, hogy a későbbiekben ne legyen nagyobb baj.

Természet 

Megszámolták a Duna szigeteit „az értől az óceánig”

A folyó él, hiába szabályozták, a mai napig szállítja hordalékát, és az arra alkalmas, kevésbé áramló helyeken zátonyokat, szigeteket hoz létre, amelyek tanúsítják az ártéri dinamika jelenlétét.

Természet 

Újabb hat halfajra van fogási tilalom az ívási időszak miatt

A mostanában kezdődött ívási időszakra való tekintettel április 15-től újabb hat halfaj fogási tilalma kezdődik: a garda, a domolykó, a paduc, a szilvaorrú keszeg, a jászkeszeg, valamint a márna horgászatára vonatkozó korlátozás május 31-ig tart – közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih).

Természet 

Medvebocs csatangolt a Heves megyei Balaton környékén

Megtörtént az idei első medveészlelés Heves megyében. Március 30-án Balaton határában Petrók György fotós hajnali fényképezésre készült, amikor egy kis termetű medvét látott Borsodnádasd irányában. Kalandjáról közösségi oldalán számolt be.

Természet 

Szörfösök mentettek meg egy bébicápát Dél-Afrikában

Azt hinné az ember, hogy a szörfösöknek nagyjából az utolsó gondolata lenne cápákat menteni, hiszen általában ők az elszenvedői a cápatámadásoknak, de egy csapat dél-afrikai szörfös bebizonyította, hogy ez semmit nem számít, ha egy bajba jutott állatról van szó.

Természet 

Évente 1 milliárd madarat is megölhetnek a felhőkarcolók az Egyesült Államokban

Évente 100 millió és 1 milliárd példány között lehet azoknak a madaraknak a száma, akiket üveg felhőkarcolók vagy éjjel kivilágított épületek pusztítanak el. A legtöbb madár Chicagóban múlik ki ilyen épületekkel való ütközés miatt, mert ott nemcsak sok a felhőkarcoló, de a város a madarak egyik fő vándorlási útvonala alatt fekszik.

Természet 

Szokatlanul sok delfin tetemét mosta partra a víz Görögországban

Szokatlanul sok döglött delfint mosott a partra a víz Számoszon és más Égei-tengeri görög szigeten az elmúlt hetekben. A tengeri élővilág védelmével foglalkozó görög Archipelagosz szervezet szerint a delfinek pusztulása összefüggésben lehet egy nagy török tengeri hadgyakorlattal és a katonai szonárokkal.

Természet 

Az ifjabb Cousteau is bekapcsolódott az orosz cetbörtön foglyainak kiszabadításába

Jean-Michel Cousteau, az Ocean Futures Society vezetője csapatával együtt kezdte el megvizsgálni a fogságban tartott állatok egészségi állapotát. A francia szakember annak idején részt vett a Szabadítsátok ki Willyt! című filmben szereplő kardszárnyú delfin, Keiko természetbe való visszailleszkedésének segítésében is.

Természet 

Egy terhesség, kétféle szülés

A világon először figyelték meg kutatók, hogy egy háromujjú szkink tojást rak, majd három héttel később elevenszüléssel utódot hoz világra. 

Természet 

Színpompás mókus ugrál az ágakon az indiai erdők mélyén

Különleges mókus rejtőzik az indiai erdők lombkoronájában. A malabári királymókus, avagy másik nevén indiai királymókus nemcsak nagy termetével, hanem élénk színével is kitűnik fajtársai közül. A látványos bundájú rágcsáló a Madhja Prades államtól délre elterülő lombhullató erdők és trópusi esőerdők lakója.

Természet 

A gorillák különleges módon foglalkoznak halott társaikkal

Ruandában és Kongóban a tudósok megfigyelték, hogy a gorillák néha órákra összegyűltek egy-egy halott állat körül, szemlélték, szagolgatták, babusgatták és nyalogatták. Néhányan agresszív viselkedést is mutattak. A PeerJ folyóiratban megjelent tanulmány szerint azonban ez az érdeklődés kevéssé függött attól, hogy a halott gorilla korábban tagja volt-e a csoportnak vagy sem.

Természet 

Szöcske, tücsök vagy sáska? Vagy egyik sem?

A legtöbb ember a szöcskét, sáskát és tücsköt voltaképpen szinonimaként használja, míg mások következetesen keverik össze a fajokat. Sokan nem tudják, mi a különbség az egyes rovarok között, pedig valójában nagyon is eltérőek!

Természet 

Ausztrália delfinjei is megsínylik a klímaváltozást

Az Ausztrália nyugati partjainál fekvő Cápa-öböl elsősorban az itt élő delfinekről híres, és az öböl mint kiemelt természeti érték az UNESCO világörökségi listáján is szerepel. Egy most publikált tanulmány szerint a hőség a delfineket is megviseli.

Természet 

A kétéltűeket világszerte tizedelő betegség „része a Földön zajló hatodik tömeges kihalásnak”

Békák, varangyok és szalamandrák tömegeinek pusztulását okozta az elmúlt ötven évben a Batrachochytrium dendrobatidis nevű rajzóspórás gomba miatt kialakult kitridiomikózis. A kutatók szerint soha egyetlen betegség sem okozott még ekkora pusztítást a természetben az ez irányú feljegyzések kezdete óta.

Természet 

Ahogy várható volt – a rovarok visszaszorulásával a madarakért is aggódhatunk

Az elmúlt 25 évben a rovarevő madarak száma jelentősen visszaesett az Európai Unió területén.