2018. december 12., Gabriella
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás
Természet 

Vészesen fogynak a delfinek

Nagy bajt jelez három delfinfaj drámai fogyása Ausztrália Darwin térségében. A kutatók a csökkenés okát a klímaváltozásban és az egyre növekvő víz alatti zajban látják.

Természet 

Kikerültek a szabadba az ausztrál erszényesnyulak

Több mint száz éve éltek legutóbb Új-Dél-Walesben erszényesnyulak, most azonban egy csapatnyi, fogságban született és nevelkedett egyedet szabadon engedtek Narrabri város mellett.

Természet 

Feltárták a kaliforniai tűztornádó okait

Katasztrófafilmbe illő jelenet volt, amikor július 26-án egy több mint ötezer méteres forgó füst- és lángoszlop jelent meg a kaliforniai Redding városánál, és most már azt is tudjuk, hogy mi okozta a pusztító tűztornádót, ami egészen más, mint az erdőtüzek hője által létrehozott tűzörvények.

Természet 

Csaknem rekordmeleg volt az idei ősz

Melegebb és szárazabb volt az idei ősz a szokásosnál; 1901 óta ez volt a 2. legmelegebb ősz, a 2018-as év pedig akár a legmelegebb esztendő is lehet Magyarországon – derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat elemzéséből, amelyet kedden juttattak el az MTI-hez.

Természet 

Természeti katasztrófák, és azok a csodálatos állati elmék

Bár a tudósok közt nincs egyetértés abban, vajon az állatok valóban képesek-e előre jelezni a természeti katasztrófákat, mint például a földrengést, a vulkánkitörést vagy a cunamit, mégis, a kutatási eredmények azt mutatják, és az élet is igazolja, hogy ha jobban figyelnénk az állatok jelzéseire, sok élet megmenthető lenne.

origo.hu
Természet 

A „csendes gyilkos”: a biológiai sokféleség csökkenése

Kihalási válsággal néz szembe a Föld, amelynek növény- és állatvilága a dinoszauruszok alkonya óta nem látott ütemben pusztul. A biológiai sokféleség csökkenésének hatása nem olyan látványos, mint a klímaváltozásé, ám sok tekintetben sokkal veszélyesebb annál.

Természet 

Mintegy száz szibériaitigris-kölyök született idén a világ legnagyobb tenyészközpontjában

Idén 98 szibériaitigris-kölyök született a világ legnagyobb tenyészközpontjában, az északkelet-kínai Hejlungcsiang tartományban. A Harpinban lévő szibériaitigris-parkban több mint ezer szibériai tigris él. Cikkünkben rövid riport is látható a kis tigriskölykökről.

Természet 

A műanyag miatt változott meg a tengeri élőlények viselkedése

A műanyag jelenléte az óceánokban egyre nagyobb fenyegetést jelent az élővilág számára – szinte megfojtja azt. Egy új kutatás szerint a műanyagokban található vegyi anyagok megváltoztatták a tengerekben élő állatok viselkedését, és sebezhetőbbé váltak.

Természet 

Székelyföldi faültetés a jövőbe vetett hittel

Követhető példa az Udvarhelyszéki Kis- és Középvállalkozások Szövetségének programja. Tavaly középiskolák udvarán, a napokban pedig napközik és a városi bölcsőde kertjében ültettek el gyümölcsfákat: fiataloknak és gyerekeknek, „a jövőbe vetett hit” gondolatával.

Természet 

A közeljövőben újra támadhat az El Niño

A Meteorológiai Világszervezet megerősítette azt az ausztrál előrejelzést, amely szerint a következő hónapokban kialakul az El Niño néven ismert időjárási anomália, ami a világ egy részére borzalmas esőzéseket, más részére iszonyú kánikulát hoz.

Természet 

Komoly veszély az emberre a fajok kiirtása

A biológiai sokféleség drasztikus csökkenésének pusztító következményei lehetnek az emberiségre – figyelmeztet hétfőn kiadott jelentésében az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete (FAO).

Természet 

Jelentős jegesmedve-populációra bukkantak a Csukcs-tengernél

Miközben a klímaváltozás miatt a jegesmedvék populációja sok helyen veszélyeztetett, addig Alaszka közelében, az Egyesült Államok és Oroszország közötti Csukcs-tenger térségében erős és nagy létszámú, 3000 fős jegesmedve-populációról számolt be egy tudományos kutatás.

Természet 

Veszélyben a Föld tüdeje

2017 augusztusa és 2018 júliusa között nagyjából egymillió futballpályányi erdőt vágtak ki Brazíliában – jelentette be a Greenpeace. Összesen 7900 négyzetkilométernyi fás területet taroltak le, ez 13,72 százalékos növekedés a korábbi adatokhoz képest. Az esőerdővel borított Amazonas-medence 60 százaléka Brazíliához tartozik.

Természet 

Világrekorder pontyot fogtak Magyarországon

Soha senki nem fogott még ekkora pontyot, és ez nemcsak Magyarországra vonatkozik, hanem az egész világra. Mindenkit megdöbbentett a több mint 51 kilogrammot nyomó hal. A szerencsés horgász egy külföldi turista. (Videóval.)

Természet 

Klímaváltozás: öt fokkal is melegebbek lehetnek a nyarak Nagy-Britanniában

A klímaváltozás miatt nemcsak a nyarak lehetnek forróbbak több mint 5 fokkal, hanem a telek is melegebbé és esősebbekké válthatnak a szigetországban a 2070-es évekre. Emellett az emelkedő tengervízszint komoly áradásokat eredményezhet.

Természet 

Megjöttek a leszállás utáni első képek a Marsról

Végtelen, sivatagos síkságról küldött felvételt az európai idő szerint hétfő este, közel 7 hónapos út után a Mars felszínét elérő InSight űrszonda. Pár perces videó is felkerült a világhálóra a landolás előtti feszült, és a leszállást követő örömteli pillanatokról a NASA-központból.

Természet 

Génmódosított csecsemők születtek Kínában?

Megszülettek a világ első génmódosított csecsemői. A lombikprogramban fogant két kislányt valószínűleg immunissá tette a HIV-vírus ellen a kísérletet végrehajtó kínai kutató, Ho Csien-kuj. A tudományos közösség elhatárolódik a tettől, és emberkísérletnek minősítette a beavatkozást.

Természet 

Ausztrálok százait telepítették ki a bozóttüzek miatt

Ausztrálok százait telepítették ki otthonaikból a bozóttüzek miatt az ország északkeleti részén található Queenslandben.

Természet 

145 gömbölyűfejű-delfin pusztult el Új-Zéland egyik partszakaszán

Az állatok tömeges partra vetődést követően pusztultak el a hétvégén Új-Zéland távoli, déli, a Stewart-szigetnél lévő partszakaszán. A tengeri emlősöket egy közelben kempingező túrázó fedezte fel a hétvégén, de mire megérkezett a segítség, a delfineknek legalább a fele elpusztult már. A többieket pedig kénytelenek voltak elaltatni.

Természet 

Melyik volt az emberiség legpusztítóbb éve?

Bár örök kérdés marad, hogy a történelem számos korszaka közül melyik volt a „legrosszabb” (háborúk, járványok, éhínségek, természeti katasztrófák, népirtások), a Harvard Egyetem kutatója, Michael McCormick régész és középkor-szakértő egy nemrég megjelent tanulmányban arra a megállapításra jutott, hogy a Kr. u. 536-os év volt a legpusztítóbb év az emberiség történelmében.