2019. szeptember 22., Móric
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás
Természet 

Miért volt magasabb a szén-dioxid-szint a dinók idejében, mint most?

A ma fagyos Antarktiszon fák zöldelltek, a tengerszint húsz méterrel magasabb volt, a globális átlaghőmérséklet pedig 3-4 Celsius-fokkal melegebb a mostaninál – ilyen volt a Föld, amikor a maihoz hasonlóan magas, sőt annál is jóval magasabb szén-dioxid-koncentráció volt a légkörben.

Természet 

Hatalmas fásítási program magyar civil kezdeményezésre

Óriási célt tűzött ki maga elé a MyForest nevű új magyar kezdeményezés: szeretne aktívan hozzájárulni ahhoz, hogy dupla annyi erdő legyen a Földön, mint most. A szervezők tudományos kutatásokkal alátámasztott nézete szerint ez kellene ahhoz, hogy az emberiség nyerjen 10 átmeneti évet, amíg a karbonsemlegességet elősegítő fejlettebb technológiák megérkeznek.

Természet 

Feltáplálták és visszaküldték a vadonba az Ausztráliáig eljutott pingvint (videóval)

Két hónapig tartó felerősítés után visszaengedtek a tengerbe egy Ausztráliában partra vetődött pingvint, amely mintegy 250 kilométeres kimerítő utat tett meg szülőhelyétől, Új-Zélandtól.

Természet 

Jó hír, hogy hosszú idő után idén kisebb lesz az ózonlyuk (videókkal)

Úgy tűnik, mégiscsak érnek valamit a nemzetközi környezetvédelmi intézkedések: a BBC azt írja, 30 év után most sokkal kisebb lehet az ózonlyuk, mint korábban.

Természet 

Kipusztulás fenyegeti a magyar tölgyerdőket

Az erdőgazdálkodási és természetvédelmi szempontból egyaránt kiemelkedő jelentőségű tölgyerdeinket egy Magyarország területére újonnan behurcolt, az Egyesült Államokban őshonos inváziós károsító, a tölgy csipkéspoloska (Corythucha arcuata) tömeges elszaporodása veszélyezteti.

Természet 

Tévéműsorban gyűjtenének pénzt egymillió fa ültetéséhez

A dán TV2 televíziós csatorna szombaton egy állítólag egyedülálló projektnek ad teret: bár az adománygyűjtő műsor nem újdonság, ez lenne az első alkalom, hogy a nézőket arra kérik, egy grandiózus faültetési akciót támogassanak.

Természet 

Drónok veszélyeztetik az állatok életét a Tátrában

Halálba kergetett egy fiatal zergét egy drón Szlovákiában, a Chopok csúcsa közelében – írja szlovák híradás nyomán a Magas-Tátra.info Facebook-oldal.

Természet 

Vészesen csökken a tigriscápák populációja Ausztráliában, egyúttal megnőtt a cápatámadások száma

Az északkelet-ausztráliai Queensland állam partjainál tapasztalt gyors ütemű csökkenést igen szokatlannak tartják az ausztrál kutatók és a szélesebb tudományos közösség. Az is meglepte őket, hogy a populáció csökkenését mutató adatokat megelőzően megszaporodtak a cápatámadások a Nagy-korallzátony térségében.

Természet 

Két életképes északi szélesszájúorrszarvú-embrióval kezdődhet a veszélyeztetett faj megmentése

Kenyai, német és cseh tudósok augusztus 22-én nyertek ki tíz petesejtet két nőstény északi szélesszájú orrszarvútól, Najintól és Fatutól a kenyai Ol Pejeta vadvédelmi területen. A szakemberek pár nappal később tízből hét petesejten hajtottak végre mesterséges megtermékenyítést északi szélesszájú orrszarvúbikák lefagyasztva őrzött spermáit felhasználva.

Természet 

A klímaváltozás hatására egyre több gólya marad itthon télen

A költöző madarakra is komoly hatással van a klímaváltozás, kutatók szerint a jelenség az emberi tevékenységgel karöltve gyökeresen megváltozatja a vonuló madarak szokásait, ami a hazai egyedeken is észrevehető. A folyamat egyik jele, hogy egyre több gólya marad itthon télen.

Természet 

Lehet, hogy nem Amazónia a Föld tüdeje, de véd minket, amíg élni hagyjuk

Az amazóniai erdőtüzek kapcsán Ferenc pápa dobta be ismét a köztudatba az esőerdők mint Földünk tüdeje kifejezést, Emanuel Macron pedig még tovább ment, amikor azt állította, ezekben az ökoszisztémákban képződik a légköri oxigén 20 százaléka. Részben ezekre reflektálva, részben az erdők pusztulásának hatásait elemezve mások egészen eltérő állításokat is megfogalmaztak egészen odáig, hogy – kissé kisarkítva – az esőerdőket nem tekinthetjük a bolygó tüdejének, nem termelnek plusz oxigént, és szén-dioxid-elnyelésük mértéke is kérdéses.

Természet 

Egyre több bálna és delfin vetődik partra Nagy-Britanniában

A 2011 és 2017 közötti időszakban 4896 bálna és delfin pusztult el a nagy-britanniai partokon, ami 15 százalékos emelkedést jelent az előző hét évhez képest. Friss felmérések szerint csak 2017-ben ezer tengeri emlős vetődött partra a szigetországban, ami rekordot jelent a mérések hivatalos kezdete óta – írja a BBC hírportálja.

Természet 

Hatalmas angolna lehet a Loch Ness-i szörny (videókkal)

Tudósok szerint egy hatalmas angolna lehet a skóciai Loch Ness tóban élő állítólagos gigantikus szörny. Szerintük erre utal a tóból vett vízminták átfogó DNS-elemzése, amelyet a napokban mutattak be.

Természet 

400 millió fát akar elültetni Írország

A következő húsz évben évente 22 millió, azaz 400 milliónál is több fát ültetnének el Írország lakói, hogy felvegyék a harcot a klímaváltozással szemben. Emellett azt is szeretnék elérni, hogy Európa egyik legkevésbé erdős országából fával dúsan borított területekben bővelkedő állammá váljanak.

Természet 

Amazónia védelmére kötött megállapodást a térség hét országa

Kolumbia, Bolívia, Ecuador és Peru elnöke, Suriname alelnöke, Brazília külügyminisztere és Guyana természeti erőforrásokért felelős minisztere a kolumbiai dzsungelben lévő Leticiában vett részt az egynapos csúcstalálkozón.

Természet 

Segítsük ezt a fenséges, tiszteletet érdemlő ragadozót! (videóval)

Pár napja érkezett a mályi Madármentő Állomásra ez a fiatal héja. Ilyen madár ritkán kerül be a madármentőkhöz, de akkor minden tiszteletet megadnak nekik. Ennek a példánynak lapockatörése van, emiatt ellátásra szorul – mint oly gyakran oly sok más madár is, amely a mályi Madármentőbe kerül.

Természet 

Egy szomorú tőzsde abszolút favoritja: a rózsafa

Ha a veszélyeztetett fajok illegális kereskedelméről hallunk, többnyire elefántcsont-, orrszarvútülök- és tigriskarom-szállítmányok képe sejlik fel előttünk, pedig a világszerte legnagyobb mennyiségben és nyereséggel csempészett természeti érték nem az állatvilághoz köthető.

Természet 

Anglia madarai is megszenvedik a klíma átalakulását

A vándorló madarak a klímaváltozás vesztesei, de az enyhébb telek több fajnak is kapóra jöttek. A tanulmányozott madárfajok egyharmadának jövőjére hosszú távon is hatással lesz a jellemző időjárás átalakulása.

Természet 

„Erdősítettek” egy EB-szintű futballstadiont Ausztriában (képgalériával)

Fával ültették be a klagenfurti Wörthersee-stadiont, a 2008-as labdarúgó Európa-bajnokság egyik helyszínét egy művészeti akció részeként. A For Forest nevű projekt keretében csaknem 300 nagy méretű, esetenként 14 métert is elérő fából raktak ki a 32 ezer férőhelyes stadionban egy különböző fafajtákból álló „európai erdőt”, amelyet vasárnaptól látogathat ingyenesen a nagyközönség.

Természet 

Új-Zélandhoz közeli szigeteknél tanulnak egymástól új dalokat a hosszúszárnyú bálnák

„Dalversenyre” gyűlnek össze a hosszúszárnyú bálnák Új-Zéland legészakibb vizeiben minden évben. A kutatók szerint az állatok bemutatják dalaikat, és új dallamokat tanulnak egymástól.