2018. február 18., Bernadett
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter Időjárás
Természet 

A korallzátonyokkal ellentétben a kagylózátonyok már csaknem teljesen eltűntek

Noha a világ joggal aggódik a Nagy-korallzátony pusztulása miatt, a környezeti változások igazi vesztesei a kagylózátonyok, amelyek mára csaknem teljesen eltűntek az ausztráliai partoknál – hívta fel a figyelmet egy tanulmányában a Nature Conservancy Australia természetvédelmi szervezet.

Természet 

Mi köze van a parfümöknek a kipufogógázhoz?

A kőolajalapú használati cikkek, mint a festékek, tisztítószerek, parfümök vagy növényvédő szerek ugyanolyan mértékben járulnak hozzá az egyesült államokbeli városok légszennyezettségéhez, mint a gépkocsik kipufogógáza. Brian McDonald, a Coloradói Egyetem kutatója munkatársaival azt vizsgálta, honnan származnak a levegőben lévő, úgynevezett illékony szerves vegyületek (VOC).

Természet 

A gorilláknak is van randioldaluk, ráadásul régebb óta, mint az embereknek

A fogságban lévő és veszélyeztetett állatokról évtizedek óta készítenek egy adatbázist, hogy a lehető legmegfelelőbb párt találják meg számukra. Az állatkerti lakóknak szánt „randioldalt” persze nem úgy kell elképzelni, mint a Tindert, itt nem az állatok keresgélnek maguknak, hanem a róluk rendelkezésre álló adatok alapján a gondozóik próbálnak nekik párt találni. 

Természet 

Problémákat okoz a szennyvíz Hawaii-szigeteken

Hawaiiról mindenkinek a szép tengerpartok és a vulkánok jutnak eszébe. Az egzotikus helyszín a Csendes-óceánon fekszik, a turisták közkedvelt célpontja. Azonban annyi a kezeletlen szennyvíz a nyolc szigeten, hogy az már károkat okoz a korallzátonyokban, fertőzést okozhat a vízben megmártózóknak, és lassan az ivóvízre is veszélyes lehet.

Természet 

A fajok egy része már felfedezése előtt kipusztul

Száznál is több új fajt fedeztek fel Délkelet-Ázsiában 2016-ban – derül ki egy nemrégiben közzétett WWF-jelentésből. A lajstromba vett egzotikus élőlények között több rendkívül veszélyeztetett faj is található. Hazánkban főleg új rovarfajok felfedezésében reménykedhetünk.

Természet 

Társkereső oldal anyagi segítségével keresnek partnert egy békának

Valentin-napi kezdeményezés keretében keresnek partnert elkötelezett környezetvédők egy bolíviai békának, Rómeónak, amely a Sehuencas nevű vizibéka-faj (Telmatobius yuracare) utolsó egyede.

Természet 

Migráns vírusok tömegei bombáznak minket a magasból

Hogy lehetséges, hogy a genetikailag azonos vírusok megtalálhatók a Föld legtávolabbi sarkaiban? Az idáig ismeretlen hátterű jelenségre egy új kutatási eredmény szerint megvan a magyarázat: a vírusok képesek a szelek szárnyán, pontosabban a troposzféra 2-3 kilométeres magasságában lévő nagy szélrendszerekben vándorolni, akár kontinensek között is.

Természet 

A vártnál nagyobb ütemben emelkedik a tengerek szintje

Az eddigi előrejelzésekhez képest kétszer nagyobb mértékben emelkedhet a tengerek vízszintje 2100-ra egy friss vizsgálat eredménye szerint. 1993 óta világszerte évente átlagosan 3 millimétert emelkedik a vízszint. Műholdas mérések szerint azonban évről évre egyre jobban gyorsul az emelkedés, aminek következtében 2100-ra az évi 1 centimétert is eléri a szintemelkedés mértéke.

Természet 

Nem csökken, hanem nő a tengerszint emelkedése által veszélyeztetett Tuvalu területe

Új kutatások szerint nem csökken, hanem növekszik Tuvalu területe, holott a klímaváltozás okozta tengerszint-emelkedés miatt a csendes-óceáni szigetország a térség egyik legveszélyeztetettebb területe – állapították meg új tanulmányukban az új-zélandi Aucklandi Egyetem kutatói.

Természet 

Hongkong továbbra is az állatkereskedelem Mekkája

A városállam ugyan februárban betiltotta az elefántcsont-kereskedelmet, azonban továbbra is vannak állatok, amelyek ugyan veszélyeztetettek, de élénk a hongkongi kereskedelmük. Ezek az áruk jellemzően Kínába jutnak át, ahol az erős ősi hagyományok miatt gyógyító vagy egyéb más erőt tulajdonítanak nekik. 2017 első hónapjaiban 70%-kal nőtt a Kínába irányuló állatkereskedelem – írja a Quartz nyomán az origo.hu.

origo.hu
Természet 

35 év után először tűnt fel egy veszélyeztetett kisemlős Ausztráliában

1983 óta először tűnt fel egy déli barna bandikut Dél-Ausztráliában, a Kuitpo erdőben. A legfeljebb 50 centiméteres, 1,2 kilogrammos, rövid orrú, barna szűrű kis erszényes (Isoodon obesulus) természeténél fogva igen zárkózottan él, rendkívül ritka, hogy az ember megpillanthatja.

Természet 

A homokviharoktól a nanoanyagokig – korunk kihívásai

Hogyan vezet az antibiotikumok elővigyázatlan alkalmazása ellenálló baktériumok kialakulásához? Miért elengedhetetlen a tengeri területek védelme a Fenntartható fejlődési Célok eléréséhez? Miért kell elővigyázatosnak lennünk a nanoanyagok alkalmazásakor? Az ENSZ legújabb riportja a jelen legégetőbb környezeti kihívásait veszi számba.

Természet 

Két év után ismét felbukkant Új-Zéland legismertebb madara

Két év után ismét felbukkant Új-Zéland legismertebb madara, a súlyosan veszélyeztetett kakapók egyik példánya, amely a Sirocco nevet viseli – közölte az új-zélandi természetvédelmi hivatal csütörtökön.

Természet 

1970 óta súlyosan csökkent a madarak száma Dániában

Négy évtized alatt közel hárommillió madár tűnt el Dánia megművelt területeiről egy kutatás szerint. A Dán Ornitológiai Társaság adatai bizonyos fajok esetében 50%-ot meghaladó csökkenést mutattak ki. Az érintett madárfajok között van többek között a bíbic, a fogoly és a pacsirta. 

Természet 

Elszabadulhat a sarki jégbe zárt higany

Félelmetes következtetésre jutottak méréseik alapján amerikai földtudósok: az északi sarkkörön túli földterületek állandóan fagyott talaja, az úgynevezett permafroszt kétszer annyi higanyt tartalmaz, mint a Földünk többi részén található higanylelőhelyek összessége. A klímaváltozás következtében egyre jobban melegedik ezeken a területeken a talaj, a talajjal együtt felolvadó higany pedig belefolyik a vizekbe, tengerekbe – visszafordíthatatlan károkat okozva az élővilágban.

Természet 

Sejtszinten van romboló hatással az ember szervezetére a közlekedési zaj

Sejtszinten van romboló hatással az ember szervezetére a vonatok, repülőgépek és autók zaja, növelve a szívbetegséghez vezető tényezők kockázatát. A Journal of the American College of Cardiology című szaklapban hétfőn közölt tanulmány készítői olyan korábbi vizsgálatokat elemeztek, amelyek az érrendszer csökkent működéséhez vezető molekuláris mechanizmusokat mutatták be.

Természet 

Az ózonréteg állapota ismét okot ad az aggodalomra

Igaz, hogy az Antarktisz feletti lyuk összezárul, az alacsonyabb szélességi területeken viszont, ahol a napfény erősebb, és több milliárd ember él, az ózon védőpajzs egyre vékonyodik. A nap ultraibolya sugárzásától (UV) védő ózonréteg nem áll helyre a legsűrűbben lakott térségekben – jelentette be egy nemzetközi kutatócsoport.

Természet 

Bíróság elé állnak az elkövetők Remény pusztulása miatt

A Remény nevű parlagi sas pusztulását okozó feltételezett elkövetők természetkárosítás és állatkínzás, valamint méreggel való visszaélés miatt állnak ma bíróság elé. Az állatbarátok precedensértékű ítéletet várnak.

Természet 

Megölték az elefántok védelmezőjét

Esmond Martin amerikai geográfust vasárnap este találták holtan nairobi otthonában, szúrt sebbel a nyakán. A Martin munkáját finanszírozó és kutatási eredményeit publikáló természetvédő szervezet, a „Save The Elephants” az állatvédelem csendes hősének nevezte az amerikai szakértőt.

Természet 

Többszörösen hasznos kirándulások

Lassan az erdőben is előbújnak a hóvirágok – felderítésük igazi küldetés lehet a leglelkesebb természetjáróknak. A Vadonlesők az első fehér virágokról is várják az önkéntesek bejelentéseit. Itt a lehetőség, hogy a természet szépségét, a segítés örömét és a technológia hasznos alkalmazását egyszerre tapasztaljuk meg, egy jókedvű kirándulás keretei között.