2021. július 28., Szabolcs
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás
Természet 

Átfogó jelentés figyelmeztet az amazóniai esőerdő pótolhatatlan szerepére

A több száz tudós eredményeit összegző, publikálás előtt álló jelentés szerint különösen fontos, hogy az erdőirtás egy évtizednél rövidebb idő alatt teljesen megszűnjön. Hiszen az esőerdő nem csak az éghajlatváltozás ellen nyújt létfontosságú védőbástyát: a faji sokféleség megőrzésében is pótolhatatlan szerepet játszik.

Természet 

Megkezdődött a hagyományos temzei hattyúszámlálás

A hagyományos temzei hattyúszámlálás, a Swan Upping tavaly elmaradt a koronavírus-járvány miatt. A vörös, fehér és kék egyenruhába öltözött hattyúszámlálók a Windsor-kastély közeléből indultak útnak, hogy összeszámolják a mindenkori brit uralkodó tulajdonát képező bütykös hattyúkat (Cygnus olor).

Természet 

Egyszerre két óriáspanda-ikerpár is született a kínai különleges pandabázison

Összesen 4 óriáspandabébi született helyi idő szerint július 17-én, szombaton este a délnyugat-kínai Szecsuan tartományban, az óriáspanda-fajmegőrző- és kutatóközpont Sensuping pandabázisán, a Volong Természetvédelmi Területen. Mindkét anyaállat és a kölykök is jól vannak, és egészségesek.

Természet 

A csendesebb vizekben jobban hallják egymást a palackorrú delfinek

Jobban hallották egymást a tengeri állatok a járványügyi korlátozások alatt elcsendesedett vizekben – állapították meg kanadai és új-zélandi kutatók. A hasonló kutatások általában a nagy hajókra koncentrálnak, de most kiderült, hogy a kis csónakok összeadódó zaja is befolyásolja az élővilágot.

Természet 

Az Országos Magyar Vadászati Védegylet kéri a gépjárművezetőket: vigyázzanak az őzekre!

Augusztus közepéig tart az őzek párzási időszaka, ezért a vadászati védegylet azt kéri az autósoktól, vezessenek a szokásosnál is óvatosabban. Az állatok ilyenkor nappal is aktívak, gyakran keresztezik a közutakat. Az előző vadászati évben 6734 nagyvadat, közöttük 5142 őzet ütöttek el hazánk útjain.

Természet 

Lemondtak az olaj kitermeléséről: már nincs veszélyben az értékes Salonga Nemzeti Park

A megóvására tett erőfeszítéseknek köszönhetően lekerült a veszélyben lévő világörökségi helyszínek listájáról a Kongói Demokratikus Köztársaságban lévő Salonga Nemzeti Park.

Természet 

A kerti kistavak is hozzájárulhatnak a biodiverzitás fenntartásához?

A magyarországi kerti kistavak helyi biodiverzitásra gyakorolt hatását vizsgálják a lakosság bevonásával az Eötvös Loránd Kutatási Hálózat Ökológiai Kutatóközpontjának munkatársai.

Természet 

Negyven év után először sikerült jeladóval felszerelni egy nőstény grizzly medvét Washington államban

A szakemberek a Selkirk-hegység egy elhagyatott térségében felállított megfigyelő kamerák felvételei segítségével találtak a ragadozóra.  

Természet 

Kiugró növekedés az üstökösgémek költésében

Több gémféle is kiugróan magas számban költ 2021-ben a Kis-Sárrét területén – derül ki a Körös–Maros Nemzeti Park és a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület Békés Megyei Helyi Csoportja közös felméréséből.

Természet 

Műholdadatok és okostelefonok segítenek az őslakosoknak megvédeni az erdőket (videóval)

Amazónia perui őslakosait természetvédő csoportok látták el okostelefonokkal és műholdas adatokkal. A technológiának köszönhetően a projekt első évében felére sikerült csökkenteni a kiirtott fák mennyiségét.

Természet 

Drónvideón a kiszáradt Velencei-tavi madárrezervátum

A Velencei-tó elvesztette vízmennyiségének 44 százalékát az elmúlt két évben, a vízhiányos állapot miatt a tó délnyugati részén fekvő természetvédelmi terület, a Velence-tavi madárrezervátum szinte teljesen kiszáradt – áll a Gárdonyi Közlöny által a területről készített drónfelvétel első képkockáin.

Természet 

Senkit sem bántott, de elaltatták a régóta kószáló medvét

Elkábítottak, majd elaltattak a hatóságok egy nőstény medvét, amely hónapok óta félelemérzet nélkül kószált egy szlovákiai faluban és annak környékén.

Természet 

Betiltották a fakitermelést a Kilimandzsárónál lévő erdőkben

A hegy lábánál élő lakosok betörnek a hegy védelme érdekében létrehozott nemzeti park területére, és kivágják a fákat.

Természet 

Természetvédelmi területté tenné a Föld egyharmadát az ENSZ

Az ENSZ készülő biodiverzitási egyezményének tervezetéről tárgyaló felek környezetvédelmi javaslatokat tettek közzé, amelyek szerint az elkövetkező évtizedben a Föld legalább egyharmadát természetvédelmi intézkedések hatálya alá helyeznék. Környezetvédő aktivisták ugyanakkor nehezményezték, hogy a tervezet „nem elég merész”.

Természet 

Hatalmasra nőtt, invazív aranyhalak pusztítanak a minnesotai tavakban

A házi akváriumokból szabadon engedett és a természetben hatalmasra nőtt aranyhalak jelentenek fenyegetést a minnesotai tavak élővilágára és vízminőségére.

Természet 

Eltűnt a tengerifű, rengeteg lamantin éhen pusztult

Még sohasem múlt ki annyi lamantin egy év alatt Floridában, mint az idei év első felében. A tengeritehenek rendjébe tartozó vízi emlősök zömmel az éhezés miatt pusztultak el, mivel táplálékforrásuk, a tengerifű eltűnt.

Természet 

Teheneket és kecskéket vetett be fűnyírónak az osztrák vasút

A méhek és a fűnyíró bárányok után megjelentek a legújabb környezetbarát zöldterület-kezelők Bécsben és Alsó-Ausztriában: szürke marhák, svájci tehenek és kecskék.

Természet 

Úgy tűnik, megfőttek a kagylók a hőhullámtól (videóval)

Az úgynevezett hőkupola öt napra beborította Nyugat-Kanadát és az Egyesült Államok északnyugati részét, a partok mentén 40 Celsius-fok fölé emelte a hőmérsékleteket. A hőhullám valószínűleg megfőzte a kagylókat Brit Columbia partjainál: több mint egymilliárd tengeri állatot ölt meg Kanada csendes-óceáni partvidékén.

Természet 

Több fokozata lesz az agresszív medvék kilövésének Romániában

A román kormány sürgősségi rendeletben akarja lehetővé tenni a lakott területekre bemerészkedő agresszív medvék kilövését. Tánczos Barna környezetvédelmi miniszter reményei szerint jövő héten el is fogadják az új rendeletet. A kilövésig azonban több fokozat vezet.

Természet 

Közel háromszáz importált húsevő növényt koboztak el a Fülöp-szigeteken

A rovarevő növények a világ legritkább és legveszélyeztetettebb fajai közé tartoznak, ezért a távol-keleti szigetországban szigorú törvények korlátozzák kereskedelmüket és gyűjtésüket.