2018. április 19., Emma
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter Időjárás
Természet 

Újraindul a bálnavadászat Izlandon

Két év szünet után idén nyáron újra vadásznak közönséges barázdás bálnára Izlandon. Az északi szigetország egyetlen, barázdásbálnára is vadászó halászati vállalata, a Hvalur Hf közölte, hogy a második legnagyobb bálnafaj 191 példányának elejtésére kapott engedélyt.

Természet 

Gólyaszerelem a Gemencben – Tóbiás és Sára története

2018-ban is elsőként érkezett haza Afrikából, a Jordán folyó partjáról Tóbiás, a leghíresebb magyar gólya. Március 2-án 5 órakor szállt le fészkére a Gemenc ikonikus madara, aki még fiókaként kapta meg gyűrűjét 1999-ben. Ő a legöregebb ismert, vadon élő fekete gólya az országban.

Természet 

A globális felmelegedés összezavarja a természet összetett táplálkozási harmóniáját

A globális felmelegedés összezavarja a természet összetett táplálkozási harmóniáját egy új tanulmány szerint. 

Természet 

Tavasszal több kiskutyától akarnak megszabadulni a felelőtlen gazdák

Hazánkban, annak ellenére, hogy már számos helyen ingyen elvégzik a négylábúak ivartalanítását, még mindig kimagasló a felelőtlen állattartók száma, akik ráadásul kegyetlenül megszabadulnak a megszületett kölyköktől. Az állatvédők így megállás nélkül dolgoznak a tavaszi és az őszi szaporulat miatt.

Természet 

Melegrekord és szaharai por Magyarországon

A fővárosi és az országos hajnali melegrekord is megdőlt hétfőn; Gyöngyösön a leghidegebb órában is csaknem 18 fokot mértek – közölte az Országos Meteorológiai Szolgálat délután Facebook-oldalán. Ezen a napon eddig a legenyhébb éjszaka Tatabányán volt 1952-ben, akkor 15,6 Celsius-fokot mutattak a hőmérők.

Természet 

Mégsem halt ki a gangeszi folyami cápa?

A gangeszi folyami cápa olyan ritka, hogy egy évtizede nem bukkant fel, és azelőtt se túl sűrűn pillantották meg. Szakemberek azonban felismerték egy, az indiai Mumbai halpiacán készített fotósorozaton.

Természet 

Őshonos fafajainkat sem kíméli a klímaváltozás

A téli jegesedés, a tavalyi áprilisi hóesés is megtizedelte a faállományt. Egy ilyen, mindössze pár napig fennálló időjárási szélsőség évtizedes nyomot hagy az erdőben. Elsősorban a fiatal bükkösök szenvedik meg a szélsőséges időjárást, de a fenyőerdők is pusztulnak.

Természet 

Felismered, mi nyílik most a kertedben?

Az elhúzódó tél miatt a kora márciusi virágok egy hónap késéssel nyílnak, vegyülve az áprilisi növényekkel, ezért ezen a tavaszon igazán színes és illatos virágkavalkádban lehet részünk a városban sétálva, az erdőt járva, vagy csak ha kimegyünk a kertbe egy kicsit. De vajon melyik a meténg? Hát a fürtös gyöngyike?

Természet 

Meghalt Daphne Sheldrick, az elefántok anyja

83 éves korában meghalt Daphne Sheldrick, a világhírű kenyai természetvédő, akinek a világon elsőként sikerült felnevelnie elárvult kiselefántokat, számolt be az MTI a család bejelentése nyomán. Az elefántok anyja csütörtökön hunyt el rákbetegségben.

Természet 

A népszerűség átok a veszélyeztetett állatok számára

A népszerűség nagy átok bizonyos állatok, például az oroszlánok, elefántok és tigrisek számára, amelyek gyakran szerepelnek reklámokban vagy egy-egy márka arcaként és logóján, és így az emberek hajlamosak azt hinni, hogy sok él belőlük a vadonban, és nem tartoznak a veszélyeztetett fajok közé.

Természet 

Extrém hőhullámok pusztítják az óceánok élővilágát

A szárazföldi hőhullámok a világ legpusztítóbb természeti katasztrófái közé tartoznak, tengeri megfelelőik pedig szintén súlyos hatással vannak az óceánokban élő élőlényekre. A hőhullámok gyakorisága és élettartama növekszik, a pusztítás pedig egyre nagyobb. Egy felmelegedési hullám 2015-ben addig példátlan esetként Alaszkától Mexikóig ért el, ennek következményeként pedig Dél-Kaliforniában kutatók arra lettek figyelmesek, hogy a Csendes-óceán hőmérséklete helyenként 10 fokkal az átlagos fölé emelkedett.

Természet 

A biohulladék is mérgezi a természetet

Sokan a lakóhelyük közelében található erdőkbe és rétekre hordják a biohulladékot, mert azt hiszik, ez környezetbarát megoldás. Pedig az igazság az, hogy tönkreteszik a talajt, és veszélyeztetik az itt élő őshonos növény- és állatfajokat.

Természet 

Egy válogatós vadász megpróbáltatásai véget érhetnek

Megmenekülni látszik a kihalástól az ibériai hiúz. Az Európai Unió LIFE programjának keretében finanszírozott fajmentő programnak hála az elmúlt másfél évtized alatt ötszörösére sikerült növelni a vadon élő egyedek számát.

Természet 

Báránymadaraktól hangosak a Kis-Sárrét mocsárrétjei

A Körös–Maros Nemzeti Park Kis-Sárrét részterületének mocsárrétjei ezekben a hetekben báránybégetéstől hangosak: hiába keressük azonban, hogy hol lehetnek kisbárányok, ezt a hangot ugyanis egy apró termetű madár, a sárszalonka produkálja. Népies nevén báránymadár.
 

Természet 

Madárbarát elektromos megoldások kialakításán dolgozik az E-on

A gólyák védelmére kihelyezett fészektartó szerkezetek száma évről évre tovább bővül, idén már 4200 oszlopon fészkelhetnek biztonságos módon az E.ON szolgáltatási területén élő madarak. Az áramszolgáltató további állatbarát megoldások kidolgozása érdekében a Design Terminállal együttműködésben innovációs pályázatot hirdet „Vigyázz a madárra!” címmel.

Természet 

Lemészárolták a személyzet hat tagját a kongói Virunga Nemzeti Parkban

Lemészárolták a személyzet hat tagját a kongói Virunga Nemzeti Parkban, amelynek illetékesei szerint a hétfői támadás volt az eddigi legvéresebb a park történetében. „Sosem felejtjük, hogy őreink a nemzeti park területén élők közösségének és élővilágának megóvásáért áldozták életüket”  – olvasható a szervezet Facebook-közleményében.

Természet 

A jelképes örökbefogadás nagy segítség az állatoknak

Meghaladta a háromezer főt a nevelőszülők száma idén áprilisban a Fővárosi Állat- és Növénykertben, ahol már 1992 óta van lehetőség a jelképes örökbefogadásra. Ha­zánkban egyre több helyen van mód az állatok szimbolikus adop­tálására, amivel az intézmények működését támogathatjuk.

Természet 

400 éve nem olvadtak ennyire az alaszkai gleccserek

Az emelkedő nyári hőmérséklet miatt hatvanszor több hó olvad el a Denali Nemzeti Parkban lévő Hunter-hegyen, mint az iparosodás 150 évvel ezelőtti kezdete előtt.

Természet 

Felnőtt sast formázó kesztyűbábbal etetik Ottót, a sasfiókát

Március végén egy 18 napos rétisasfióka érkezett a Budapesti Állatkert természetvédelmi mentőhelyére. A látványos etetési eljárás célja, hogy ha majd a sast visszaengedik a természetbe, ne keresse az ember társaságát. 

Természet 

Nem sikerült megmenteni egy partra vetődött 6 tonnás bálnát Argentínában

Az állatvédők minden erőfeszítése ellenére sem sikerült megmenteni egy 10 méter hosszú, 6 tonnás hosszúszárnyú bálnát, amely Argentínában, Mar del Plata világhírű üdülőhely strandján vetődött partra szombaton.