2018. október 20., Vendel
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter Időjárás
Természet 

Hatalmas pusztítást végzett a Michael hurrikán Floridában

A Michael volt az egyik legerősebb vihar, ami elérte az Egyesült Államokat, múlt szerdán 250 km/h-s széllökésekkel csapott le Florida egyes részeire, de három másik amerikai tagállamban is pusztított.

Természet 

Baljós hangon énekel a jég az Antarktiszon

A Ross-selfjég aktivitását vizsgálta egy amerikai kutatócsoport: a tudósok a héten váratlan felfedezésről számoltak be, amely inkább hallható, mint látható. Érzékeny szeizmométerekkel tanulmányozták a Spanyolország méretű selfjég alatti talajt, amikor egy hangfrekvenciát is befogtak.

Természet 

Váratlanul kivirágoztak a cseresznyefák Japánban

Mindenfelől sereglenek a turisták Japánba, hogy részt vegyenek a cseresznyevirág, azaz a sakura ünnepén. A szezon két hétig tart – tavasszal. Most azonban több százan jelentették be Japánból a Weathernews nevű helyi időjárási portálnak, hogy a környékükön virágba öltöztek a csúnyán megtévesztett gyümölcsfák.

Természet 

Ebben a négy magyar városban a legegészségtelenebb a levegő

Négy településen is „egészségtelen” minősítést kapott a levegő a kedden végzett mérések alapján, közölte az Országos Közegészségügyi Intézet jelzése alapján a 24.hu.

Természet 

Többé nem ülhet túlsúlyos turista a szamarak hátára Santorini szigetén

A túlsúlyos látogatók korábban annyi fájdalmat és szenvedést okoztak a szamaraknak, hogy a helyi idegenvezetők és az állatokért küzdő aktivisták többször vívtak emiatt csatát egymással.

Természet 

Új időjárási jelenség veszélyezteti Európát

Érdemes megtanulni a mediterrán térségben kialakuló hurrikánok nevét: medikánok. A jövőben mind többször pusztítják majd Európát elképesztő erejű széllel és özönvízzel, pont, mint a nagyok.

Természet 

Nem képes lépést tartani az evolúció az emlősök kihalásának jelenlegi ütemével

Számos emlősfaj fog kipusztulni a következő ötven évben, és a természetnek 3-5 millió évre lesz szüksége a regenerálódásra – figyelmeztetnek dán és svéd kutatók, adta hírül az MTI.

Természet 

Drámaian zsugorodnak a svájci gleccserek

Hatalmas tömegű, 1,4 milliárd köbméternyi jeget vesztett a nagyjából 1500 svájci gleccser tavaly szeptember óta – jelentette be kedden a svájci tudományos akadémia.

Természet 

Az MTA már dolgozik a hatékony poloskacsapdán

Tömegével húzódnak be a házakba, lakásokba a vándorpoloskák és a márványospoloskák. Ajánlatos minél előbb elpusztítani a bejutó egyedeket, mert az áttelelő példányokból lesz a következő évi populáció. Természetes ellenségeiket egyelőre nem ismerjük, jó hír viszont, hogy az MTA  kutatói már dolgoznak egy hatékony poloskacsapda kifejlesztésén.

Természet 

Rendkívül ritka medúzát figyeltek meg egy kínai vízgyűjtőben

Egy ritka édesvízi medúzát figyeltek meg a kutatók a közép-kínai Hupej tartománybeli Tancsiangkou vízgyűjtő medencében, ami azt jelzi, hogy a vízminőség javítását célzó erőfeszítések meghozták a gyümölcsüket a térségben.

Természet 

Szó szerint beleőrülhetünk a klímaváltozásba

Amerikai kutatók legújabb eredményei a globális felmelegedés egy olyan következményére hívják fel a figyelmet, amiről eddig nem sokat hallottunk – számolt be a hvg.hu.

Természet 

A klímaváltozás megnégyszerezte a katasztrófák számát

A globális felmelegedés hatására az 1970-es évek óta megnégyszereződtek a klímával összefüggő katasztrófák a Vöröskereszt és a Vörös Félhold Társaságok Nemzetközi Szövetsége (IFRC) szerint.

Természet 

Nyugalom, nem veszett – csak az élőhelye veszett el

Kertek alján, erdő szélén, sőt néha utcán is látni rókát. Miután egyre szűkül az életterük, és könnyebb is élelmet szerezni a városban, beljebb húzódnak, és elviselik az ember közelségét.

Természet 

Hőhullám tart a sarkvidék felé

A következő napok időjárási viszonyai rendkívüli módon támogatják a szélsőséges felmelegedést Észak-Európában, valamint az Északi-sarkvidéken.

Természet 

A fa, amelyen 40 különböző gyümölcs terem

A New York-i Syracuse Egyetem udvarán áll egy fa, amely teljesen egyedülálló a világon. A hosszú, hideg télen ugyanúgy néz ki, mint bármely másik: ágai teljesen kopaszak, és vastag hó fedi őket. De tavasszal rózsaszín, fehér és piros virágok borítják, hogy aztán nyáron több mint három tucat gyümölcs teremjen rajta. A fa nemesítése és gondozása az egyetem professzorának, Sam Van Akennek az érdeme.

(Kép: Sam Van Aken)

sokszinuvidek.24.hu
Természet 

A londoni királyi család is kiállt az illegális vadászat ellen

Az illegálisan vadászott vadállatok védelméről kezdődött kétnapos nemzetközi konferencia Londonban. A tanácskozást Vilmos cambridge-i herceg nyitotta meg csütörtökön. 

Természet 

Brutális jégveréstől védte testével csecsemőjét egy ausztrál anya

Tele van sötét foltokkal annak az ausztrál nőnek a teste, aki a gyerekét védte egy brutális jégzivatarban, miután autója szélvédőjét betörték a teniszlabda nagyságú jégdarabok. Az eset újabb szörnyű példa arra, hogy az egyre gyakoribbá váló extrém időjárási jelenségeket immár szó szerint a bőrünkön érezzük.

Természet 

Jótékonysági licit a Vadmadárkórház segítésére

Elütött, áramütést szenvedett, sérült madarak, vadállatok gyógyulnak, és sokszor életük végéig laknak a sukorói Vadmadárkórházban, amit önkéntes csapat működtet. Hogy ők gyógyíthassanak, most mindenki segíthet a Facebookon indult, október 14-i jótékonysági liciten.

Természet 

Megérkeztek az első vadludak Tatára

Talán az egész kontinensen nincs még egy olyan hely, mint a tatai Öreg-tó, ahol a félénk madaraknak ismert vadludak a város szívében, szinte testközelből láthatók. Az itt telelő vadludak Skandináviából és Szibériából – Hollandia és Németország érintésével – érkeznek. November 24-én a város fesztivállal várja az érdeklődőket.

Természet 

Megmentené a bolygót? Egyen kevesebb húst!

Egy új kutatás szerint a húsfogyasztás visszaszorítása az egyik kulcseleme lehet a klímaváltozás elleni harcnak, de bőven lenne dolgunk ezen kívül is.