2018. június 18., Arnold, Levente
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter Időjárás
Természet 

Veszélyeztetik a vadvilágot a LED-lámpák

Káros hatással van némely LED-lámpa fénye, figyelmeztetnek amerikai kutatók, akik megvizsgálták, hogyan hatnak a modern fénykibocsátó diódák az élővilágra.

Természet 

A Kisalföldi Homokpuszta az EU legjobb természetvédelmi projektjei között

A LIFE+ az Európai Unió kiemelt programja, mely támogatást biztosít a környezet- és természetvédelmi projektek számára. A Kisalföldi Homokpuszta helyreállítását célzó fejlesztést az elmúlt időszak legjobb projektjei közé választották be, s a rangos elismeréssel járó díjat májusban ünnepélyes keretek között adták át Brüsszelben. 

Természet 

Állattudományi Klímaközpont épül Kaposváron

Állattudományi Klímaközpont épül Kaposváron, a jövő őszre megvalósuló 700 millió forintos beruházás kivitelezői szerződését kedden írták alá a somogyi megyeszékhelyen, tájékoztatta a Kaposvári Egyetem az MTI-t.

Természet 

Mentsd meg a madarakat az áramütéstől!

Magyarországon közel százezer kilométer hosszú a madarakat veszélyeztető vezetékhálózat, és több mint egymillió veszélyes villanyoszlop van. Ezek évente több százezres nagyságrendben okozzák a védett madarak pusztulását. De a jó hír: mostantól te is tehetsz ez ellen egy elektronikus űrlap kitöltésével.

Természet 

Kecskékkel az erdőtüzek ellen

Igazán környezetbarát módszerrel, kecskék bevetésével veszi fel a harcot a portugál kormány az erdőtüzek ellen. Országszerte többtucatnyi, több száz fős kecskenyáj legel az erdőségekben, hogy a lehető legnagyobb mértékben megtisztítsa azokat az aljnövényzettől a forró nyár előtt.

Természet 

Kihalás fenyeget minden ötödik vadon élő emlősfajt

Kihalás fenyeget minden ötödik vadon élő emlősfajt Nagy-Britanniában – számolt be egy új kutatás eredményeiről a BBC hírportálja nyomán az origo.hu.

Természet 

Hatmillió ember küzd éhínséggel a nyugat-afrikai Szahel-övezetben

Hatmillió ember küzd az éhínséggel a nyugat-afrikai Száhel-övezetben, mintegy 1,6 millió gyerek élete van veszélyben a súlyos alultápláltság miatt – jelentette ki kedden New Yorkban Mark Lowcock, az ENSZ humanitárius ügyeket koordináló hivatalának (OCHA) igazgatója.

Természet 

Erdei génmegőrzési program indult Tolnában

Erdészeti génmegőrzési programot indított a tamási székhelyű Gyulaj Erdészeti és Vadgazdálkodási Zrt., amelyben az olasz molyhos tölgynek és a kocsánytalan tölgynek különítettek el magtermelő területeket.

Természet 

Újabb védett teknős pusztult el a rengeteg lenyelt műanyagtól

Újabb védett tengeri teknős pusztult el a rengeteg lenyelt műanyagtól Thaiföldön. Gumiszalagokat, ballondarabkákat szedtek ki a gyomrából, és hiába próbálták az állat életét megmenteni, az orvosok nem jártak sikerrel. 

Természet 

Írországnyi területen ültetnek fákat idén a kínaiak

Kína az évtized végére 23 százalékra szeretné növelni az erdős területeinek arányát. A cél érdekében az ázsiai ország idén összesen egy közel írországnyi területen tervez fákat telepíteni.

Természet 

Vizet kért a szomjas mókus

Mókás, lopós, de okos állatok a mókusok, amit egy nemrég megesett hihetetlen történet is bizonyít: egy szomjas mókus vizet kért egy arra járó turistától.

Természet 

A farkasok mentették meg a Yellowstone parkot

A farkasok valóságos csodát tehetnek, ha a megfelelő környezetben engedik szabadon őket. Egy tudóscsoport 1995-ben visszaszoktatott néhány farkast a Yellowstone nemzeti parkba, és a park meghálálta az állatok jelenlétét: a fák gyorsabban növekedtek, a természetes állatpopuláció megnövekedett, és még a vizek folyása is megváltozott.

index.hu
Természet 

Monszunszerű eső Magyarországon – megszólalt az OMSZ

Június 10-én még sohasem mértek akkora csapadékot Magyarországon, mint vasárnap a Bükkben – számolt be az Országos Meteorológiai Szolgálat közleménye alapján a napi.hu. Bánkúton a hétfő reggeli mérések szerint 24 óra alatt 173 milliméter eső zúdult le.

Természet 

Két évezredet túléltek, a 2000-es éveket már nem bírták ki a famatuzsálemek

Hirtelen részben vagy teljesen elpusztult jó pár Afrika legöregebb és legnagyobb majomkenyérfái közül. Botanikusok szerint az 1100-2500 éves fák a klímaváltozás áldozatai lettek.

Természet 

Rendőrök vigyázzák a kérészeket

A napsütéses meleg időnek köszönhetően elkezdődött a kérészek rajzása a Tisza alsó szakaszán is: vasárnap a napnyugta előtti órákban Szeged és az országhatár közötti részen több helyen is megfigyelhetők voltak a tiszavirágok, írja az MTI nyomán az index.hu.

Természet 

A Szegedi Vadasparkban gondozzák a befogott medvét

A Szegedi Vadaspark medveházában gondozzák a Sándorfalva közelében pénteken befogott medvét – Veprik Róbert, az állatkert igazgatója az MTI-nek vasárnap elmondta, hogy a 2-3 éves állat – a korábbi feltételezésekkel ellentétben – valószínűleg nőstény.

Természet 

Kánikulában is legyünk felelős állattartók!

Tavaly nyár óta mintegy 450 hazai töltőállomáson a kutyával érkezőket is szívesen látja a MOL. A kánikulában fontos, hogy odafigyeljünk a velünk utazó gyerekek és kisállatok testi épségére is!

Természet 

Példátlan mértékű korallpusztulás sújtja az ausztrál Nagy-korallzátonyt

Az eddig megfigyelt legnagyobb mértékű korallpusztulás sújtja az ausztrál Nagy-korallzátony területének egészét – derült ki az Ausztrál Tengertudományi Intézet (AIMS) legújabb jelentéséből.

Természet 

Behurcolt mérges varangyok fenyegetik Madagaszkár állatvilágát

Behurcolt mérges varangyok fenyegetik Madagaszkár állatvilágát egy új genetikai kutatás szerint. Az ázsiai közönséges varangy (Duttaphrynus melanostictus) mérgével megöli vetélytársait, az őshonos fajok elől pedig eleszi a táplálékot – közölte egy állatokkal foglalkozó nemzetközi kutatócsoport a Current Biology című szaklapban.

Természet 

Már száznál jár a guatemalai vulkánkitörés halálos áldozatainak a száma

Kilencvenkilencre emelkedett a Fuego (Tűz) vulkán kitörése halálos áldozatainak száma, írja az MTI a közép-amerikai törvényszéki tudományok intézetének közlése alapján. Kedden még 75 halottról tudtak a hatóságok – számolt be az index.hu.