2021. október 16., Gál
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás
Természet 

Minden ötödik európai madárfaj a kihalás szélén

A sárszalonkát, a sarlósfecskét és a vetési varjút is a kihalás fenyegeti Európában a BirdLife madárvédelmi szervezet legújabb vörös listája szerint. A felmérés kulcsüzenete, hogy az európai társadalomnak meg kell változtatnia az életmódját.

Természet 

Megfigyelik a kétfejű teknősbébit

Egy massachusettsi állatmenhelyen gondozzák a hatlábú, kétfejű gyémántteknős-fiókát, amely két hete kelt ki a tojásból.

Természet 

Két év után tudtak segíteni a nyakán gumiabronccsal élő szarvason (videóval)

Több mint két éve kóborolt egy hím szarvas a nyakán egy gumiabronccsal Coloradóban, míg sokadik próbálkozásra végre meg nem szabadították tőle. 

Természet 

Mint a mágnes, úgy vonzzák a rákokat a víz alatti kábelek

A megújuló energiaforrásokhoz használt kábelek elektromágneses sugárzást bocsátanak ki, amely vonzza a rákokat, és hatásukra mozdulatlanná válnak. Ez pedig számos problémát okoz.

Természet 

Kulcsfontosságú az erdei biodiverzitás

A Föld szárazföldi területeinek biológiai sokféleségét jelentős részben az erdei életközösségek adják. Mivel Európa erdeinek biológiai sokfélesége is gyors ütemben és folyamatosan csökken, sürgető feladat ennek a folyamatnak a megállítása. 

Természet 

Egy magángyűjteményben fedeztek fel egy új puhatestűt

Nagyon ritka fajról van szó, amelynek élő példányát még nem látták: jelenleg csak egy maroknyi üres héj áll a kutatók rendelkezésére, melyeket az 1970-es években vonóhálók segítségével halásztak ki egy Új-Dél-Wales északi részétől Queensland állam délkeleti részéig húzódó területről.

Természet 

Az állatvilág építőmesterei – A sztyeppi mormoták különleges kertjei

A természetben minden faj hatással van más, vele együtt előforduló fajra. Vannak, amelyek különösen jelentős hatást fejtenek ki az életközösségre – ezek az ökoszisztémák kulcsfajai, melyeknek igen érdekes csoportját alkotják az „ökoszisztéma-építők”. Ezek oly módon változtatják meg a környezetüket, hogy számos más faj számára is új élőhelyet, forrásokat teremtenek.

(Fotó: Deák Balázs)

afoldgomb.hu
Természet 

Sok száz mamutfenyő eshetett a kaliforniai erdőtüzek áldozatául

A KNP Complexnek elnevezett tűzvészt szeptember elején villámlások indították el, majd szétterjedt a Sierra Nevada nyugati oldalán. A természetvédelmi park 15 mamutfenyőligetében okozott károkat. Jelenleg is több mint kétezer tűzoltó dolgozik a lángok megfékezésén.

Természet 

Erdősítés robotdinoszauruszokkal? (videóval)

A Segev Kaspi diplomamunkájaként készült háromdimenziós szimuláció olyan „automatizált erdészeket” mutat be, melyek gondját viselnék a fás területeknek, sőt akár újakat is kialakíthatnának, ami a klímakatasztrófa küszöbén toporogva elég hangsúlyos feladat.

Természet 

Megvan Alaszka idei legkövérebb mackója

Az alaszkai Katmai Nemzeti Park a napokban tette közzé a Kövér Medve Hetében zajló szavazás eredményét. Az ünnepi héten a rezervátum dolgozói kiválasztanak 12 állatot, fotókat tesznek közzé róluk. Idén múlt szerdától keddig több mint 793 ezer szavazat érkezett a világ minden tájáról.

Természet 

Az idős tölgyfák fotoszintézisük fokozásával reagálnak a növekvő szén-dioxidra

A Tree Physiology című tudományos folyóiratban a kutatók bemutatták azt a természetben folyó kísérletüket, amelyben egy öreg tölgyerdőt „megfürdettek” nagy mennyiségű szén-dioxidban. A tíz éven át tartó kísérlet első három évében a 175 éves tölgyfák folyamatosan növelték fotoszintézisük mértékét.

Természet 

Egyre nagyobb veszélyben vannak a vándormadarak

Egy nemzetközi projektben mintegy 50 kutatás részletes adatait összegezve jutottak arra a megállapításra a Debreceni Egyetem kutatói, mely szerint egyre nagyobb veszélyben vannak a vándormadarak.

Természet 

A korallzátonyok 14 százaléka tűnt el 10 év alatt

A tudósok arra jutottak, hogy 2009 és 2018 között a világ mintegy 11 700 négyzetkilométernyi korallzátonyt veszített el. Ez több, mint amennyi korall jelenleg Ausztráliában él.

Természet 

Egy angol fesztivál résztvevőinek drogtartalmú vizeletei már a halakat is károsítják

Környezetet károsító mértékben mutattak ki kábítószereket a Glastonbury fesztivál helyszínénél lévő Whitelake folyóban. A metamfetamin és a kokain a szabadban való vizeléssel jutnak a folyóba, ezért WC-használatra szólítják fel a fesztiválozókat.

Természet 

Elérhető Magyarország első átfogó madáratlasza

Megjelent a Magyarország madáratlasza című könyv, amely 800 oldalon mutatja be 420 vadon előforduló hazai madárfaj elterjedését, állománynagyságát, természetvédelmi helyzetét. Több mint 1600 felmérő, többségében az MME önkéntese mintegy 100 ezer órányi munkával gyűjtötte össze az adatokat.

Természet 

Disznók segítenek távol tartani a madarakat a holland repülőtértől

Az alapötlet szerint ahol a disznók megtisztítják a tápláléktól a talajt, ott már nem kutatnak élelem után a vadludak és más madarak.

Természet 

Elkészült Magyarország első állatvédelmi kódexe – lehet csatlakozni hozzá

A kezdeményező Állatorvostudományi Egyetem mellett az okmányt 14 másik szervezet, többek között az Országos Rendőr-főkapitányság, a Magyar Állatorvosi Kamara, valamint a Fővárosi Állat- és Növénykert írta alá az állatok világnapja alkalmából.

Természet 

Újabb lépés a tengeri madarak megóvásáért

Új védett tengeri térséget alakítottak ki az Atlanti-óceánon. A mintegy 600 000 négyzetkilométernyi terület a tengeri madarak védelmét szolgálja, hogy biztosítsák fajmegőrzésüket, valamint a tengeri biológiai sokféleség fenntarthatóságát.

Természet 

Húsz éve nem volt ilyen kevés erdőirtás az Amazonas brazíliai részén

A szeptember jellemzően a legrosszabb hónap az Amazonas vidékén a perzseléses erdőirtás szempontjából, de idén alig több mint feleannyi tüzet jegyeztek fel, mint 2020-ban.

Természet 

Ősi ír kecskék segítenek a bozóttüzek megelőzésében Dublinban

Egy, a kihalás széléről visszahozott ír kecskefajtával legeltetik le a növényzetet egy módosabb dublini elővárosban, hogy megelőzzék a bozóttüzeket, rendben tartsák a környezetet, egyben hozzájáruljanak a ritka haszonállat fennmaradásához.