2019. július 24., Kincső, Kinga
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás
Természet 

Veszélyeztetett madár költése miatt marad el egy zenei fesztivál az Egyesült Államokban

Több mint hatvan év után először költöttek ki tojásokat rövidcsőrű lilék Chicagóban, ahol emiatt el kell maradnia egy vízparti fesztiválnak. Magyarországon egy strandfelújítást hiúsítottak meg védett parti fecskék Zebegényben – számolt be az Index.

Természet 

Veszélyeztetett, egyszarvú rinocéroszok pusztultak el az indiai áradásokban

Legalább 12 ritka, veszélyeztetett indiai orrszarvú (Rhinoceros Unicornis) lett az Északkelet-Indiában pusztító áradások áldozata a Kaziranga Nemzeti Parkban – közölte vasárnap a park illetékese. A heves esőzésekkel járó indiai monszun csak ebben a hónapban már több mint 200 ember halálát is okozta.

Természet 

Medveetetés lájkokért: „Az emberek nem fogják fel, micsoda ereje van egy 2-300 kilós nagyvadnak”

Sokakat sokkolt Romániában a napokban az a Transzfogarason készült videó, amelyen egy kislány egy fiatal, de megtermett medvét a tenyeréből etet az út mellett. Hasonló romániai felvételek egyre másra bukkannak fel a közösségi oldalakon.

Természet 

Bizonyos korallszigetek ellenállók a klímaváltozással szemben

A Csendes-óceán alacsonyan fekvő korallszigetei hajlamosak formát változtatni a klímaváltozás hatására ahelyett, hogy egyszerűen az emelkedő víz szintje alá süllyednének és lakhatatlanná válnának, mint ahogyan azt korábban feltételezték a kutatók.

Természet 

Fekete szörnyhalat fogtak a Balatonban

Vastag szája, dülledt szeme, punkos hátúszója és fekete színe miatt beleillene egy fantasy filmbe is. Balatonmáriafürdőn fogta ki egy horgász 2019. július 11-én, Kisbán Kázmér pedig lefotózta.

Természet 

A hely, ahol 30 millió fát ültetnek 5 éven belül

A bajor állam mostantól nem nyereség-, hanem klímaorientált működést vár el a bajor állami tulajdonban lévő erdőket gondozó cégtől.  A faültetés Markus Söder bajor miniszterelnök szerint a teremtett értékek védelmére vonatkozó erkölcsi kihívás.

Természet 

„Az erdő a mi szupermarketünk” – borneói őslakosok megvédték az otthonukat az erdőirtókkal szemben

„Az erdő az anyánk. Ha nem védjük meg, dühös lesz. És ha dühös lesz, abból katasztrófák lesznek” – mondja az egyik helyi közösség idős vezetője. Borneó a világ harmadik legnagyobb szigete, őslakossága nemzedékek óta élővilágának sokféleségére, az erdők biológiai ciklusaira építette életét.

Természet 

A csimpánzok világnapja: egy viszonylag friss, de nagyon is fontos évforduló

Július 14-én a veszélyeztetett fajok és különösen az emberszabásúk megóvásáért elkötelezett állatvédők és civilek világszerte a csimpánzokra figyeltek.

Természet 

Génmegőrzés a Pilisi Parkerdőben

A klímaváltozás negatív hatásaival szemben ellenálló, sokféle állat- és növényfaj számára élőhelyet nyújtó egészséges erdők megléte az élhető, fenntartható jövő feltétele.

Természet 

Alig két nap alatt majdnem 10 ezren csatlakoztak a „10 millió fa” mozgalomhoz

Július 9-én indították, és már majdnem 9 ezer követője van a 10 millió fa mozgalomnak. A kezdeményezés eleinte csak a barátoknak szólt, de már az első nap óriási népszerűségre tett szert, és egyre több ember csatlakozott hozzá.

Természet 

A bohóchalak szaporodását veszélyezteti a korallzátonyok fényszennyezettsége

A korallzátonyoknál éjszakánként tapasztalható egyre több mesterséges fény erőteljesen befolyásolja az ott élő állatok szaporodási arányát – írja a Biology Letters című tudományos lap.

Természet 

Egy lépéssel közelebb kerültek a kutatók az északi szélesszájú orrszarvú megmentéséhez

Az orrszarvú-lombikprogram tökéletesítésén dolgozó kutatóknak először sikerült mesterségesen megtermékenyített embriót beültetni egy nőstény rinocéroszba a végveszélyben lévő északi szélesszájú orrszarvú megmentésére létrehozott program keretében.

Természet 

Öt országon átívelő bioszféra-rezervátum létesülhet a Murával, Európa leginkább érintetlen folyójával

Bioszféra-rezervátummá nyilvánította az UNESCO az osztrák Mura-szakasz 13 000 hektárnyi területét, mely a Murára és értékes folyóparti területekre terjed ki. Az UNESCO döntésével formailag is megszületett a lehetőség az öt országra kiterjedő Mura–Dráva–Duna Bioszféra-rezervátum létrehozására.

Természet 

A klímaváltozás és az erdők kapcsolata

„Figyelj oda és vigyázz az erdeinkre, mert segítenek a klímaváltozás elleni küzdelemben!” Az Országos Erdészeti Egyesület 2018. március 21., azaz az erdők világnapja, és 2018. április 22., azaz a Föld napja között az erdők és a klímaváltozás kapcsolatára hívta fel a figyelmet. Érdemes megnézni a tavaly összeállított honlap témáit, a szénmegkötéstől kezdve az éltető vizen át az örökerdők jelentőségéig.

Természet 

Öt súlyosan veszélyeztetett orrszarvú érkezett Európából Ruandába

Öt kelet-afrikai keskenyszájú orrszarvú érkezett Ruandába a csehországi Dvur Králové nad Labou állatkertjéből. Ez volt az eddigi legjelentősebb rinocéroszáttelepítés Európából Afrikába. A ruandai kormány fő devizabevételi forrása, a turizmus fellendülését reméli a ritka faj szaporodásától.

Természet 

A közösségi oldalakon virágzik az illegális állatkereskedelem

A természetvédők régóta figyelmeztetnek: a Facebook – más hasonló platformokkal egyetemben – minden ellentétes erőfeszítés dacára a veszélyeztetett fajokkal folytatott nemzetközi kereskedelem bejáratott piactereként működik.

Természet 

Aggasztó légköri jelenségek a világító felhők létrejöttében

A NASA jelentése szerint ezek a kék színű, elektromos éjszakai felhők világszerte megfigyelhetők. A kutatók úgy vélik, hogy a gyönyörű jelenség a felső légkörben megnövekedett nagy metánmennyiség miatt jöhet létre.

Természet 

Emberi áldozata is van a hirtelen kitört Stromboli vulkánnak

Döbbenetes felvételen látható, ahogy július 3-án, helyi idő szerint 16.46-kor az olaszországi Aeoli-szigetekhez tartozó Stromboli vulkánban heves, úgynevezett paroxizmális robbanásos kitörés történt.

Természet 

Két farkasfalka is portyázik már a Zemplénben (videóval)

Farkasok terítettek le egy növendék borjút Füzér mellett egy ápolt, körbekerített legelőn. A szakember szerint csak szakszerű védekezéssel lehet őket távol tartani a haszonállatoktól.

Természet 

Talán a legjobb módszer a klímaváltozás megfékezésére

Az erdőtelepítés a leghatékonyabb megoldás a globális felmelegedés problémájára – állítják svájci kutatók, akik szerint az eddig véltnél sokkal több, 900 millió hektárnyi területet lehetne fásítani világszerte, aminek eredményeként 25 százalékkal csökkenne a légköri szén-dioxid mennyisége.