2020. augusztus 4., Dominika, Domonkos
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás
Természet 

Az őshonos emlősök negyede a kihalás szélére került Angliában

A Sussexi Egyetem kutatóinak vezetésével először készült vörös lista a kihalással fenyegetett brit emlősökről. A dokumentum szerint 47 őshonos emlősből 11 áll a kihalás szélén.

Természet 

2020-as dél-alföldi feketególya-mérleg

Felmérték a feketególya-állományt a Körös–Maros Nemzeti Parkban. Volt, ahol az átlagnál kevesebb fiókát neveltek fel a gólyák, de az is előfordult, hogy a kisgólyák valamilyen ragadozó madár áldozatává váltak. Kilenc pár, tizenkét fióka a dél-alföldi feketególya-mérleg.

Természet 

Elkezdődött a nyári meteorszezon

Július végén elindult a nyári meteorszezon. Várhatóan fényes meteorokat, tűzgömböket figyelhetünk meg az égen, augusztusban pedig jönnek a Perseidák, az év egyik leglátványosabb csillaghullásával. A legtöbb raj esetében a legjobb meteoros időszak a hajnal előtti órákban van.

Természet 

Ritka lepkét találtak az ország legkeletibb erdejében

Ritka szemeslepkéket találtak hazánk legkeletibb erdejében, olvasható a Hortobágyi Nemzeti Park Facebook-oldalán.

Természet 

Megsokasodott a Pantanal mocsárvilágában pusztító tüzek száma

Egyre több erdőtűz pusztít a világ legnagyobb trópusi mocsárvilágában. 2020 első felében, januártól július 23-ig több mint háromezer tüzet regisztrált a brazil Nemzeti Űrkutatási Intézet, ami az előző évhez képest 201 százalékos növekedést jelent.

Természet 

A cigánycsuk lesz az év madara 2021-ben

A kis őrgébics, a sordély és a cigánycsuk szállt ringbe a jövő évi Év Madara címért. Az interneten bárki szavazhatott július 1. és 27. között. Összesen 9871 voks érkezett, ebből 3884-et a cigánycsuk kapott. A második helyen az őrgébics (3382 szavazat), a harmadikon pedig a sordély (2605 szavazat) végzett.

Természet 

Virágzik a csodás turbánliliom

A turbánliliom június–július környékén virágzik, védett, természetvédelmi értéke 10 000 Ft egyedenként. A nevét természetesen virágának jellegzetes alakjáról kapta: amikor kinyílt, a szirmok nagy ívben visszahajlanak. Színük rózsaszín, bíboros, sötétebb barna pöttyökkel.

Természet 

Szalakóták százai költenek a Dél-Alföldön 2020-ban is

A Kis-Sárréten idén némiképp növekedett a szalakótaállomány. Összesen 44 költőpárt regisztráltak, ebből 34 nemzeti parki területen, 10 pedig Natura 2000 területen költött. Tavaly a párok száma 42 volt. A fiókák nagy része kirepült, az elmúlt napokban már csak két odúban találtak a szakemberek fiatal madarakat.

Természet 

Egyre több kabóca muzsikál az országban

Énekeskabócák dalától hangos az utóbbi hetekben a Balaton-part, de a rovarok a Balaton-felvidék mellett Zala megyében, sőt Budapesten is megjelentek. A mediterrán éghajlatot kedvelő rovarfajok egyre elterjedtebbé váltak az utóbbi években az országban, írta a Veol.

Természet 

Most az invazív fajok jelentik a legnagyobb fenyegetést a biodiverzitásra

A The Guardian elemzése szerint az alapvető probléma az, hogy olyan nem őshonos állat- és növényfajok jelennek meg mindenfelé, amelyek előbb-utóbb elszaporodnak, ha pedig az őshonos fajok elérnek egy biológiai fordulópontra, onnan megállíthatatlan lesz a biodiverzitás csökkenése.

Természet 

Hogyan segíthetünk a Magyarországon honos vízimadár-állománynak?

A tavaszi időszakot sújtó aszály miatt a legtöbb vízimadárfaj, köztük a kanalasgémek is rossz költési szezont zártak – jelentette be a Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatósága, amely 2003 óta kíséri fokozott figyelemmel, hogy mi történik a kanalasgémekkel az országban és a vonulási útvonalaikon.

Természet 

2064-ben tetőzik az emberek száma a Földön, és négy ország lesz a legfontosabb hatalom

Az ENSZ korábbi előrejelzésénél jóval kevesebb lehet a Föld lakosságra az évszázad végére. A tudósok szerint a világ 195 országából 183-ban annyira csökken majd a születések száma, hogy bevándorlás nélkül nem lesz fenntartható a népességszám. Az évszázad végére többpólusú világ fog kialakulni, amelyben a legfontosabb hatalmak India, Nigéria, Kína és az Egyesült Államok lesznek.

Természet 

A világ korallzátonyainak ötödén gyakorlatilag kihaltak a cápák

Kutatók szerint a „funkcionális kihalás” nem jelenti azt, hogy ezeken a korallzátonyokon soha nem fordulnak elő cápák, de már csak elvétve, olyan ritkán, hogy nem tudják ellátni többé az ökoszisztémában betöltött szerepüket.

Természet 

A magashegyi növényfajok csaknem fele veszélyeztetett Németországban

Az egyre magasabb területekre vándorló növények életfeltételei ugyanakkor minden valószínűség szerint nem csak a klímaváltozás miatt romlanak.

Természet 

A jegesmedvék vesztét okozhatja a klímaváltozás a század végére

Éhen halhatnak a klímaváltozás miatt a jegesmedvék. A zsugorodó tengeri jég miatt az állatoknak kevesebb idejük van fókára vadászni, a lesoványodott állatok pedig kisebb eséllyel élik túl az északi-sarkvidéki telet élelem nélkül. Egy új tanulmány szerint e csúcsragadozók sorsa már a század végére megpecsételődhet. 

Természet 

Afrikában volt a legnagyobb mértékű az erdőirtás az elmúlt tíz évben

„Afrikában volt a legnagyobb az éves nettó erdőveszteség 2010 és 2020 között, 3,9 millió hektárral. Afrikát Latin-Amerika követte 2,6 millió hektárnyi erdőveszteséggel” – közölte az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete (FAO).

Természet 

Hibrid delfinbébi mutatkozott be egy japán delfináriumban (videóval)

Két különböző faj keveredéséből született hibrid delfinbébit mutattak be hétfőn a japán Taidzsi delfináriumban.

Természet 

„Örökerdő” nyomában: tömeges fapusztulás fenyeget itthon is, de van ellenszer

A klímaváltozás egyik első jeleként Közép-Európából sok helyen eltűnnek a lucfenyvesek, alföldi tájainkról pedig az összefüggő erdők. Mindez nemhogy felértékelné az erdőségeket, de éppen a megújításuk gazdasági alapja rendül meg a tömeges fapusztulás miatt olcsóvá váló fától. Az egyetlen jó hírnek az Alkotmánybíróság tarvágást tiltó határozata tűnik. Ódor Péter erdőökológustól, az Ökológiai Kutatóközpont egyetemi tanárától azonban most megtanulhatjuk: semmi sem az, aminek látszik. Élő Anita, a Válasz Online újságírójának interjúja.

valaszonline.hu
Természet 

Drasztikusan növelhették a kihalással fenyegetett őshonos fajok számát az ausztrál bozóttüzek

A szakemberek szerint azon hetven őshonos fajból, amelyek természetes élőhelyének jelentős hányada a 2019-2020-as bozóttüzek sújtotta térségbe esett, 21 már eleve a kihalással fenyegetettek közé tartozott. Ilyen például a Sminthopsis aitkeni nevű apró, egérszerű erszényesfaj, valamint a hosszúlábú potoró.

Természet 

Szakszót alkottak arra, amikor az emberek eltűnnek, és a természet fellélegzik

A koronavírus-járvány miatt a világ számtalan országa vezetett be az emberek mozgását korlátozó intézkedéseket. Sok helyen az emberi aktivitás minimalizálódásával párhuzamosan az egyéb élőlények (elsősorban az állatok) szinte azonnal, nagyobb számban megjelentek. A járvány elején az ilyesféle beszámolók szinte elárasztották az internetet, de akadt köztük hamis hír is.