2021. január 27., Angelika
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás
Természet 

Napokig várta beteg gazdáját a kórház előtt egy kutya Törökországban (videóval)

A Boncuk névre hallgató keverék nőstény követte a mentőautót, amely 68 éves gazdáját az intézménybe vitte a Fekete-tenger partján fekvő Trabzon városában január 14-én.

Természet 

A homoktenger lakóit is veszélybe sodorja a plasztikhulladék

Az óceánokon úszó, országnyi méretű műanyag szigetek és a plasztikdarabok által okozott ökológiai károk közismertek. Egy új kutatás ugyanakkor arra mutatott rá, hogy egy teljesen más élőhely lakóira, a sivatagi tevékre is veszélyt jelent a műanyagszemét.

Természet 

Messziről szürke pacák, közelről pótolhatatlan természeti kincsek

A fajmegőrzés érdekében a tudósok űrből készített felvételeket használnak a sebezhető fajként számon tartott afrikai elefántok megszámlálásához. A képek egy, a bolygónk felszíne felett 600 km magasan keringő Föld-megfigyelő műholdról származnak.

Természet 

Pusztulnak a Vas megyei lucfenyvesek

Ha valaki kételkedik a klímaváltozásban, nézzen körül a Vas megyei hegyekben. Nem vitás, hogy az anyatermészet bőven megáldotta gyönyörű tájakkal Vas megyét. Jó pár éve azonban már az egyszeri természetjárónak is szúrhatja a szemét a kopaszodó, rozsdásodó fenyvesek látványa. Valami nem stimmel.

Természet 

Hetventonnás bálnatetemet emeltek ki a Földközi-tengerből (videókkal)

A helyi parti őrség búvárjai vasárnap fedezték fel a maradványokat Sorrento közelében, egy fiatal bálnaborjú vezette el őket a tetemhez. Nem sokkal a megtalálás után a test a felszínre emelkedett. A parti őrség eldöntötte, hogy ki kell emelni a tengerből.

Természet 

Lassan megtanuljuk: az ember és a természet jólléte ezer szálon függ egymástól

Régóta tudjuk, hogy a természethez való hibás viszonyulásunkkal számos élőlény túlélését és egy érzékeny rendszer egyensúlyának felborulását kockáztatjuk. De egy állatoktól eredő világjárvány kijózanító valósága kellett ahhoz, hogy ráébredjünk: az eldózerolt erdőkből és kizsákmányolt tengerekből épített rulettasztalon a saját sorsunkkal is játszunk.

Természet 

Elpusztíthatják Escobar veszélyes vízilovait

Az egykor Pablo Escobar drogbáró által Kolumbiába szállíttatott, túlszaporodott vízilovak leölését javasolják kutatók, akik szerint az elmúlt években alkalmazott sterilizálással nem lehet kordában tartani a populációt.

Természet 

Létezik és mégsem? – Az erdélyi kopó (videóval)

Egy régi magyar kutyafajta, amelynek ugyan számos egyede van, ám papíron mégsem létezik.  Az erdélyi kopó története bővelkedik fordulatokban: volt az erdélyi urak kedvence, aztán Ceausescu ellensége, a kiállítások sztárja, mára pedig végóráit élő ebfajta. 

Természet 

Belefulladnak az óceánba a tengeri csillagok

Rejtélyes betegség tizedeli a tengeri csillagokat a világ óceánjaiban. A tudósok most arra jutottak, hogy az állatok tömeges pusztulását légzési zavar okozhatja. Az óceánok felmelegedése miatt ugyanis a szerves anyagok és baktériumok elhasználják az oxigént.

Természet 

A trópusiasodás a szlovén tenger élővilágát is veszélyezteti

A tengerfelszín melegedése korallfehéredést és korallkihalást okozott, valamint új, nem őshonos fajok jelentek meg.

Természet 

Bűzbe burkolva óvja táplálékát a temetőbogár

A temetőbogarak és az egyéb dögevő állatok, például a keselyűk, az oposszumok és a kukacok, egymással versengve kutatnak az elhullott állatok után.

Természet 

A jövő üzlete a háborítatlan erdő

Egyre nagyobb üzlet a környezetvédelem: a karbonlábnyom pénzért történő megváltása 2019-ben 600 millió dolláros üzletet jelentett, de a Berenberg bank becslése szerint 2050-re akár 200 milliárdot is érhet.

Természet 

Az éhes majmok meglepően jó értékbecslők

A Bali délnyugati részén található Uluwatu templom látogatóinak az épület szépségei mellett arra is fel kell készülniük, hogy a területén élő majmok megpróbálják majd kirabolni őket. Ha pedig sikerrel járnak, csak váltságdíj fejében adják vissza a tulajdonukat.

Természet 

Újabb lépés a kihalás szélén álló orrszarvúalfaj megmentésére

Az északi szélesszájú orrszarvú újabb két embrióját sikerült létrehoznia decemberben egy nemzetközi kutatócsoportnak. A petesejteket december 13-án gyűjtötték be a kenyai Ol Pejeta rezervátumban élő két utolsó nősténytől, a csehországi Dvur Králové-i állatkert tulajdonában lévő Najintól és Fatutól.

Természet 

Óriási siker az okos-madáretető (videókkal)

A célul kitűzött 50 ezer euró helyett 4,19 millió euró (1,5 milliárd forint) gyűlt össze egy szlovén fejlesztésű okos-madáretetőre a Kickstarteren. A Bird Buddy (Madárpajtás) reklámozására egy vicces videó is készült.

Természet 

Megöltek több vadőrt a Leonardo DiCaprio által is támogatott Virunga Nemzeti Parkban (videóval)

Hat vadőrrel végzett egy fegyveres csoport a Kongói Demokratikus Köztársaság keleti részén található Virunga Nemzeti Parkban. A turisztikai célpontú park javára, amelyben jelentős gorillapopuláció él, a koronavírus-járvány alatt 2 millió dollárt (mintegy 644 millió forintot) sikerült összegyűjtenie Leonardo DiCapriónak.

Természet 

Egyre gyorsabban mozognak a trópusi ciklonok, és ez még csak a jéghegy csúcsa

Sung-Hun Kim, a Manoai Hawaii Egyetem munkatársa és csapata szerint egyre sebesebben mozognak a trópusi ciklonok az óceáni medencében. Tanulmányukban emellett megállapították, hogy 1982 óta jelentősen nőtt a hurrikánok gyakorisága az Atlanti-óceán északi részén, a trópusi ciklonok aktivitása pedig a Csendes-óceán és az Atlanti-óceán esetében is a sarkok felé tolódott.

raketa.hu
Természet 

A hermelin lett az év emlőse

A Vadonleső program önkéntesek bevonásával 18 védett növény- és állatfaj elterjedési és veszélyeztetettségi adatai gyűjti 2009 óta. Hét éve indították útjára az „Év Emlőse” kezdeményezést, amelynek keretében egész éves eseménysorozattal hívják fel a figyelmet az adott védett vagy fokozottan védett emlősfaj fontosságára, jellemzőire.

Természet 

Halál várhat Ausztráliában egy Amerikából érkezett galambra (videóval)

Az ausztrál hatóságok szerint a 13 ezer kilométert megtett versenygalamb fenyegetést jelent az élelmiszer-biztonságra és a helyi madárvilágra.

Természet 

Egy régen betiltott vegyszertől szenvednek még most is a delfinek

Bár a poliklórozott bifelineket (PCB) már évtizedekkel ezelőtt kivonták a forgalomból, a jelek szerint a tengeri emlősökben, elsősorban a delfinek szervezetében felgyűlt anyag komoly egészségkárosító hatással bírhat – állapította meg egy kutatócsoport.