2019. november 18., Jenő
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás
Természet 

Veszélyeztetett madár az év madara Ausztráliában

Egy szénbányaprojekt miatt a viták középpontjába került apró, veszélyeztetett őshonos madarat választottak Ausztráliában az év madarának.

Természet 

Betiltják az elefánton való túrázást Angkorban

A kambodzsai Angkor romvárosban jövő év elejétől betiltják az elefántháton való túrázást. A népszerű idegenforgalmi attrakciót az állatvédők sürgetésére szüntetik meg, akik régóta hangoztatják a gyakorlat kegyetlenségét.

Természet 

Magyar kutatók is kimutatták az élet egykori jelenlétét a Marson

Nemzetközi érdeklődést keltett egy, az Open Astronomy című nemzetközi folyóiratban megjelent tudományos publikáció, amit három magyar kutató jegyez. A tanulmány a marsi meteoritban felfedezett agyagásványosodott mikrobiális szöveti elemekről szól.

Természet 

Így fogyott el a jég az északi sarkvidéken az elmúlt évtizedek alatt

Az északi sarkvidéken található a legrégebbi és legvastagabb tengeri jég. Az utóbbi években rohamosan csökken a mennyisége. A számítások szerint ma már kétszer olyan gyorsan tűnik el, mint a Jeges-tenger többi részén lévő jég.

Természet 

A rovarapokalipszis az egész élővilág jövőjét veszélyezteti

1970 óta az összes rovar fele kihalt a természetpusztítás és a növényvédő szerek használata következtében. Az észrevétlenül maradt rovarapokalipszis miatt vészhelyzet alakult ki a környezetvédők szerint. Ha nem állítjuk meg valahogy a folyamatot, annak az egész emberiségre és a teljes földi élővilágra nagyon súlyos következményei lesznek.

Természet 

Keskenyszájú orrszarvúkat telepítettek át a Dél-afrikai Köztársaságból Malawiba

A vadorzás miatt veszélyben lévő állatokat Kwa-Zulu Natal dél-afrikai tartományban fogták be, majd másfél hónapig tartó karantén után légi úton Malawi fővárosába, Lilongwéba szállították.

Természet 

Kölyökkorukban elárvult, mentett vadmacskákat engedtek vissza a szabadba (videóval)

Az idei születésű, körülbelül féléves állatokra a nyáron találtak rá Keszthely közelében. Anyjuk egy hálóba akadva elpusztult, három elárvult kölykét azonban sikerült megmenteni. Kettőt most visszaengedtek a szabadba Balatonfenyves közelében.

Természet 

Harminc év után először kaptak lencsevégre egy ritka kancsilfélét Vietnámban (videókkal)

A vietnámi kancsil (Tragulus versicolor) egy apró termetű, őzszerű állat, amelyet kihaltnak hittek, s most a délkelet-ázsiai ország egyik dzsungelében fedezték fel kameracsapdákkal.

Természet 

Kihalhat a császárpingvin az évszázad végére, ha változatlan tempóban folytatódik a felmelegedés

Az antarktiszi jég változatlan ütemű olvadása esetén 2100-ig a császárpingvinek 86 százaléka pusztulhat el.

Természet 

Az aszály miatt vadállatok ezreit telepítik át Zimbabwéban

A nemzeti parkok igazgatóságának (Zimparks) szóvivője szerint 2000 impalát, 600 elefántot, 50 bivalyt, 40 zsiráfot, két oroszlánfalkát és afrikai vadkutyákat szállítanak át az ország délkeleti részén fekvő Save Conservancy rezervátumból három másik védett területre, ahol kevésbé súlyos a helyzet.

Természet 

Lószőrből készült hamis tülök mentheti meg a rinocéroszokat

A Scientific Reports folyóiratban publikált koncepció azon alapul, hogy az orrszarvú tülke nem olyan jellegű, mint egy tehén szarva, bár anyagukban van hasonlóság. Az orrszarvú tülke valójában egy szőrtincs az állat orrán, amelyet növekedés közben szorosan összetapaszt a faggyúmirigyek váladéka.

Természet 

Elkészült hazánk ökoszisztéma-alaptérképe

Magyarország 20x20 méteres felbontású ökoszisztéma-alaptérképe elsődlegesen hazánk természeti rendszereinek állapotát, térbeli elterjedését mutatja be. A bázisév 2015, de a felhasznált adatbázisok köre tartalmazza a 2017. évre vonatkozó optikai és radarűrfelvételeket is. Az interaktív térkép bárki számára elérhető.

Természet 

Bölényes vadon – Az Őrségi Nemzeti Park egy részén újra a természet az úr

Egy nemzeti parkban szükség van olyan nagy kiterjedésű, összetett, több élőhelyet, gyepet, erdőt magában foglaló részekre is, ahol egyáltalán nincs emberi beavatkozás, és ahol lehetőség szerint a természet minden alkotóeleme jelen van, beleértve a korábban kipusztított állatokat is.

Természet 

Kacsaláb hozhat fordulatot a dinoszauruszok evolúciókutatásában

A mai madarak az egyetlen dinoszauruszcsoport, mely túlélte a földtörténeti kréta időszak végén bekövetkezett tömeges kihalást, és amelyek közt a leggyorsabb növekedésű gerinces állatokat is találjuk. Magyar és genti kutatók annak eredtek nyomába kiskacsákat vizsgálva, hogy hogyan növekedtek és kaptak szárnyra az első madarak és dinoszaurusz őseik.

Természet 

Fény derült rá, hogyan rontjuk az éjszakai állatok életkörülményeit

Úgy tűnik, a teliholdnál erősebb fényforrással megvilágított földfelszín már nem jelent ideális környezetet az éjszakai életmódot folytató városlakó állatok számára.

Természet 

Genetikai változások révén alkalmazkodnak a vadállatok a melegedő éghajlathoz

Korábbi tanulmányok már kimutatták, hogy a skóciai Rum-szigeten élő gímszarvasok egyre korábban – évtizedenként nagyjából három nappal előbb – hozzák világra a borjaikat az 1980-as évek óta, amiért részben a melegedő hőmérséklet okozta viselkedésbeli és élettani változások a felelősek.

Természet 

Átköltöztetéssel óvnák meg a kihalástól a hegyi erszényespeléket Ausztráliában

Kihalással fenyegeti a klímaváltozás az Ausztráliában honos hegyi erszényespeléket (Burramys parvus), ám a kutatók reményei szerint az utolsó megmaradt példányok átköltöztetésével meg lehet menteni a súlyosan veszélyeztetett fajt a pusztulástól.

Természet 

Kannibálként maradtak életben a hangyák egy lengyel atombunkerben

Atomfegyverek bunkerében rekedt erdei vöröshangyák túlélését tanulmányozták Lengyelországban, amelyeket még 2013-ban fedeztek fel, amikor az ugyanott hibernálódott denevérek éves számlálása folyt.

Természet 

Két újabb gyíkfajt fedeztek fel a Galápagos-szigeteken

Amerikai kutatók az óriásteknősökről híres Galápagos-szigetek Isabela-szigetének két vulkánján azonosították az eddig ismeretlen gekkókat.

Természet 

Novembertől nem szerepelhetnek vadállatok a szlovákiai cirkuszokban

A Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Minisztérium novembertől hatályos rendelete értelmében a nézők nem láthatnak többé a porondon macskaféle ragadozókat – kivéve kutyákat, macskákat és vadászgörényeket –, továbbá főemlősök, elefántok, vízilovak, orrszarvúk, delfinek és zsiráfok sem fognak fellépni. A nyilvános szerepeltetés mellett tilos lesz az állatok erre a célra való idomítása is.