2018. augusztus 14., Marcell
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter Időjárás
Természet 

Rekordszámú tojást raktak az andoki flamingók

Tizenöt év után először raktak tojást az andoki flamingók egy délnyugat-angliai természetvédelmi területen.

Természet 

Komoly fenyegetést jelent Nyugat-Ausztrália legnagyobb pingvinkolóniájára a klímaváltozás

Komoly fenyegetést jelent Nyugat-Ausztrália állam legnagyobb és a turisták körében óriási népszerűségnek örvendő pingvinkolóniájára a klímaváltozás és az emberi tevékenység – figyelmeztetnek a kutatók.

Természet 

A perui gleccserek fele már elolvadt

A globális felmelegedés erőteljesen pusztítja a dél-amerikai Andok gleccsereit – figyelmeztetett a veszélyre Erick Soriano, a gleccserek és hegyvonulatok ökoszisztémáit kutató perui nemzeti intézet különbizottságának elnöke. Szerinte Peru az elmúlt 40 évben az agresszív klímaváltozás miatt a gleccsertömege felét elvesztette.

Természet 

Túlélhetik a korallok a klímaváltozást

Egy új kutatás szerint a korallok a véltnél jóval korábban, nagyjából 160 millió éve kezdtek el szimbiózisban élni a bennük található mikroszkopikus algákkal – számolt be a BBC. A felfedezés azt is jelenti, hogy a korallokban élő algák az évmilliók során olyan drámai eseményeket vészeltek át, mint például a dinoszauruszokat kipusztító tömegkihalás, vagyis ellenállóbbak, mint hitték. 

Természet 

Bezár a bangkoki állatkert, hogy a lakóinak jobb legyen

Bezár az idén 80 éves bangkoki állatkert a hónap végén. Mintegy 1000 lakóját az ország hat másik állatkertjébe költöztetik át ideiglenesen – írja a Bangkok Post. Elkészülte után a korszerű és a nemzetközi követelményeknek mindenben megfelelő új, tágas létesítményben sokkal jobb körülmények közt élhetnek majd az állatok. 

Természet 

Egy német erdész szerint a fák beszélgetnek, számolnak, barátkoznak, gondoskodnak az utódaikról és tanulnak is

Év elején már ajánlottunk Önöknek egy nagyszerű könyvet, Peter Wohlleben A fák titkos élete című művét. A 444.hu újságírója cikkében utánajárt, van-e alapja a címben olvasható megkapó állításnak. Arról, hogy a fák beszélgetnek, éreznek és további elképesztő dolgokra képesek, a BBC News is közzétett egy izgalmas videót a YouTube-on How trees secretly talk to each other címmel.

444.hu
Természet 

Látta már, mi van a Balaton fenekén?

A balatoni fürdések során olykor látunk egy-egy halat, beleakadunk egy hínárba, vagy megszúrja valami a talpunkat, de a víz általában nem elég tiszta ahhoz, hogy szabad szemmel lássuk, mi van alattunk. Pedig nem csak a tengerben van látnivaló, a Balaton mélye is csodálatos – a következő videók ezt be is bizonyítják.

Természet 

Látványos programok az Állatkertek Éjszakáján

Hetedik alkalommal rendezik meg az Állatkertek Éjszakáját, amelyhez idén országszerte 12 intézmény csatlakozott. A nagyközönséget mindenütt változatos programokkal, látványetetésekkel és más, a szokásos állatkerti látogatáshoz képest rendkívüli látnivalókkal várják augusztus 31-én, a nyár utolsó péntek estéjén. 

Természet 

A vadmacskák és a hiúz védelme a fókuszban a macskák világnapján

Augusztus 8. a macskák világnapja. Az állatvédők idén a vadmacskák és a hiúz védelmére hívták fel a figyelmet a jeles nap apropóján. Mindkét faj veszélyeztetett, életterük csökkenése, az egyre nagyobb országúti forgalom és az illegális vadászat a létüket fenyegeti.

Természet 

Súlyos bírság jár a homoklopásért Szardínián

A szardíniai tengerparti homok szigorúan védett, aki ellopja, akár 3000 eurós bírságot is kaphat, ugyanis tettével komolyan veszélyezteti a sziget partvidékének speciális és kényes ökológiáját. A szardíniai homokkincs fosztogatásának a helyi önkormányzat és a WWF is véget szeretne vetni.

Természet 

Virágzik a Duna, násztáncot járnak a kérészek

Négy évtizedes szünet után néhány éve ismét rajzik a dunavirág a folyó Budapesthez közeli szakaszán – írta meg az atv.hu. Az időjárási viszonyoktól függően akár néhány héten keresztül is megfigyelhetjük az apró fehér kérészek sokszor látványosan intenzív esti násztáncát.

Természet 

Antidepresszánsok miatt változik meg a madarak viselkedése

Súlyos hatásai lehetnek a környezetbe jutó gyógyszermaradványoknak: az antidepresszánsok már kis mennyiségben is megváltoztatják például a madarak párzási viselkedését – számoltak be három éven át tartó tanulmányuk eredményeiről a Yorki Egyetem tudósai a Chemosphere című tudományos lapban.

Természet 

Tömegével pusztulnak a halak a hőség miatt a Rajnában

Tömegével pusztulnak a Rajnában a halak Svájcnál a hőség miatt: több mint egy tonna elpusztult pénzes pért fogtak ki az ország északi részén lévő Schaffhausen kantonnál. A víz hőmérséklete 27 Celsius-fok fölé emelkedett, amely elviselhetetlen a lazacfélék családjába tartozó, a hideget kedvelő pérek számára.

Természet 

Szörnyű körülmények között tartott barna medvék érkeztek Japánból egy angliai vadasparkba

Csaknem 8400 kilométernyi utazást követően érkezett meg egy angliai vadasparkba az a négy usszuri barna medve, amely szörnyű körülmények között élt eddig egy japán múzeumban. Átköltöztetésüket egy állatmentő szervezetnek köszönhetik a védett nagyvadak. 

Természet 

Videó: búvárok mentettek meg egy hatalmas cápát egy rácsavarodott kötéltől

Egy óriási cetcápának segítettek búvárok megszabadulni a teste köré tekeredett kötéltől – a mentőakcióról videó is készült. A planktonokkal táplálkozó cetcápa a jelenleg élő legnagyobb halfaj, hivatalosan is ellenőrzött legnagyobb példánya 12,65 méter hosszú és körülbelül 21,5 tonna tömegű volt. Ez azt jelenti, hogy méretét tekintve körülbelül akkora, mint egy észak-amerikai iskolabusz.

nuus.hu
Természet 

Összefogással mentettek meg egy 18 méteres partra sodródott bálnát

Tizennyolc méteres barázdásbálna sodródott a partra a mexikói Contoy szigetnél, de a helyi lakosoknak sikerült visszasegíteniük a nyílt vízre – ismertette kedd hajnalban az MTI a nemzeti természetvédelmi bizottság közleményét.

Természet 

Az erdőtüzek miatt továbbra is zárva tart a Yosemite Nemzeti Park

A kaliforniai erdőtüzek miatt továbbra is zárva tartják a Yosemite Nemzeti Parkot, ahol a levegő minősége rosszabb, mint bárhol az Egyesült Államokban. Sőt, egyes szakértők szerint a világ egyik legszennyezettebb levegőjű fővárosában, Pekingben is jobb most a helyzet.

Természet 

Rovarszámlálást tartanak Németországban

Országos rovarszámlálásban való részvételre kérte fel a németeket a Német Természetvédelmi Szövetség (Nabu), hogy megállapítsák, mennyire csökkent a rovarok száma a növényvédő szerek hatására, és mely fajok szorulnak különleges védelemre.

Természet 

Veszélyeztetett orrszarvú született egy angol állatkertben

Szokatlan módon fényes nappal, a látogatók szeme láttára született meg egy a világ egyik legritkább állatából, a kelet-afrikai keskenyszájú orrszarvúból, amelyből már csak 650 él a világon – írja az MTI. 

Természet 

A méhek kipusztulását segítő döntést hoztak

Egy sor, a méhekre veszélyes rovarirtó szert és génmódosított növényt vett le a tiltólistáról a Trump-adminisztráció, amelyeket még az Obama-kormányzat zárt ki. A cél az, hogy a farmerek jobb termelését segítsék, de a következmények beláthatatlanok.