2022. május 28., Csanád, Emil
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás
Természet 

Működésképtelen lenne a Föld a gombák nélkül, rájuk is ügyelnünk kell

A természetvédelmi törekvéseink a növény- és állatvilágra koncentrálnak, azonban bolygónk élővilága működésképtelen a gombák nélkül – figyelmeztettek kutatók egy új tanulmányra hivatkozva. A legtöbb gomba egyáltalán nem hoz termőtestet, sőt nem is látjuk őket, mivel mikroszkopikusak.

Természet 

Egy „halálfalba” gabalyodott bálnát mentettek Mallorcánál

A 12 méteres hosszúszárnyú bálnát egy hajóról észlelték Mallorca keleti partjaitól öt kilométerre. A Palma de Mallorca-i Akvárium tengeri mentőközpontja a riasztásra lépett akcióba.

Természet 

Sokallják a 480 farkast Svédországban, 170-re akarják csökkenteni

A svéd kormány a felére csökkentené idén az országban élő farkasok számát, ám ez szembe menne az Európai Unió biodiverzitási szabályozásával. Jelenleg a becslések szerint mintegy 480 farkas él vadon 40 falkában. A természetvédők szerint a svéd parlament által meghatározott 170-es példányszámot „semmilyen tudományos tény nem erősíti meg”.

Természet 

26 év után újra láttak itthon halvány sarlósfecskét

Halvány sarlósfecskét (Apus pallidus) figyeltek meg Szegeden, ez a Mediterráneumban őshonos faj második dokumentált előfordulása Magyarországon – jelent meg hír a Magyar Madártani Egyesület Csongrád megyei csoportja közösségi oldalán.

Természet 

Gólyales a kócsagok között

Kele idén minden eddiginél korábban érkezett meg Afrikából a vörsi templom előtti gólyafészekbe. A Szabad Föld újságírói a„téli berekben” jártak. A Kis-Balaton, Nagyberek vidékén, ott, ahol számtalan Fekete István-történet játszódik, és ahol az első kócsagőr tevékenysége nyomán 100 éve megszületett a magyar természetvédelem. És ahol 270 madárfaj él.

(Fotó: Németh András Péter)

szabadfold.hu
Természet 

Megnőtt a fehérfejű langurok száma

Már 1300 fehérfejű langur él Kínában. A világ egyik legritkább és leginkább veszélyeztetett majomfajának a populációja Délnyugat-Kínában található, ahol az 1980-as évekre alig háromszáz példány maradt belőlük.

Természet 

Védett természeti területek Európában és Magyarországon (infografikák)

Az első infografikán azt láthatjuk, melyik országban mekkora természetvédelmi területeket jegyeztek Európában 2021-ben, a második pedig azt ábrázolja, hogy hol hány hektáros nemzeti parkok voltak 2020-ban Magyarországon.

Természet 

Új óriásszalamandra-fajra bukkantak Kínában (videóval)

Az Andrias jiangxiensis a Kínai Tudományos Akadémiához tartozó Kunmingi Állattani Intézet kutatócsoportja szerint az egyetlen ismert óriásszalamandra-faj az országban, amelynek genetikailag tiszta, szaporodó populációja van.

Természet 

Veszélyes szokás kezd terjedni az erdőkben

A ma rendkívül népszerű túlélőműsorokból  számos praktikát tanulhatnak meg a nézők az erdei túlélés lehetséges formáiról, és nagy a csábítás, hogy ezeket élőben is kipróbálják. A különféle, engedély nélkül ácsolt szerkezetek viszont több veszélyt is rejtenek magukban.

Természet 

Delfineket mentettek a Cape Cod-öbölnél

Több tucatnyi szakértő és önkéntes dolgozott órákig hét delfin életéért, amelyek egy, a Cape Cod-öbölbe ömlő folyó sekély vizében rekedtek. A wellfleeti Herring-folyóban a múlt hét közepén, hajnalban vették észre az atlanti fehérsávos delfineket. Egy közeli mentőcsapat egy órával később már a helyszínen volt.

Természet 

A gyenyiszovai ember jól bírta a szélsőséges hőmérsékleteket (videóval)

Egy Laosz északkeleti részén lévő barlang falából előkerült ősi fog vizsgálata betekintést nyújtott egy kihalt emberi faj, a gyenyiszovai ember életmódjába, és megmutatta, milyen jól alkalmazkodott a trópusi és a hideg éghajlathoz is. A neandervölgyi testvéreként emlegetett ősi emberi faj maradványait korábban csak Szibériában és a Himalájában találták meg.

Természet 

Érdemes szombaton elnézni a Füvészkertbe

Kiemelkedő Nemzeti Érték lett az ELTE botanikus kertje. Az idén 250 éves kertben  szombaton egész napos családi programmal várják az érdeklődőket, valamint a régi és új örökbefogadókat.

Természet 

Egy madárfajt védve a macskák elzárását rendelték el egy német városban

A macskák nyári elzárásáról döntöttek a németországi Walldorfban, hogy megmentsék a kihalástól a ritka búbospacsirtát. A faj a földön fészkel, ezért fiókái könnyű prédának számítanak a macskafélék számára.

Természet 

Más égitesten akarunk élni, de itt, a Földön sem tudjuk szimulálni a bolygónk természetes működését

1988-ban John Polk Allen ökológus-feltaláló három napot töltött egy maga által tervezett zárt környezeti rendszerben. Később a filantróp olajmágnás Ed Bass segítségével felhúztak egy 12 700 négyzetméteres létesítményt az arizonai hegyekben. Azt tesztelték, létrehozható-e olyan, a Földéhez hasonló önellátó rendszer, amellyel a jövőben élhetővé lehetne tenni más bolygókat.

(Fotó: Getty Images)

qubit.hu
Természet 

Először észleltek tengeriszivacs-fehéredést Új-Zélandon

A wellingtoni Viktória Egyetem kutatói egy áprilisi expedíció alkalmával a Déli-sziget déli partjának több mint tucatnyi pontján találtak kifehéredett tengeri szivacsokat, amelyek normális esetében csokoládébarnák.

Természet 

Nem veszélyesek a tőrösdarazsak, ne bántsuk őket! (videókkal)

Májustól a nyár végéig lehet számítani a termetes tőrösdarazsak feltűnésére, amint a kertek, parkok gyepén, egy korhadó fa közelében vagy a komposztnál keringenek, akár nagy tömegben is. Az ijesztő látvány ellenére nem kell félni tőlük, mert az emberre ártalmatlanok.

Természet 

Sikeres és folytatódik a Vadvirágos Budapest program

A tavaly indult, a biodiverzitás növelését célzó program eredményei már most megmutatkoznak: új, a területre jellemző növényfajok jelentek meg Budapesten.

Természet 

Van mód a szúnyogok elleni biológiai védekezésre

A biológiai védekezés során nem a szúnyogot magát irtják, hanem csak a lárva bizonyos fejlődési szakaszait szünteti meg a módszer, mely által a környezetet is védi. A szúnyogok elleni minél hatékonyabb biológiai védekezést szolgálja egy új spanyol–magyar együttműködés.

Természet 

Szomjan halt madarak hullanak az égből Indiában

Naponta tucatjával esnek le az égből a kimerült, dehidratált madarak a nyugat-indiai Gudzsarát államban tapasztalható hőhullám miatt. A madarak azért kerülnek ilyen állapotba, mert nem jutnak ivóvízhez, ugyanis a hőség kiapasztotta a vízforrásokat.

Természet 

Barátod, a pitypang – Levél az emberekhez

„Helló, pitypang vagyok! Sokan gyomnak hívnak, de barát vagyok, és azért jöttem, hogy segítsek neked. Amikor meglátsz, ne feledd, hogy én vagyok az egyetlen, aki akar és tud növekedni az adott helyen.”