2021. április 17., Rudolf
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás
Természet 

Kocsánytalan tölgyekkel növelik az erdőterületet Borsodban

Tovább nő az erdőterületek nagysága Borsod-Abaúj-Zemplén megyében, tavasszal több mint 13 hektár elegyes kocsánytalan tölgyes telepítésével járul hozzá az erdőségek növeléséhez az Északerdő Zrt.

Természet 

Elsőbbséget adtak a békáknak Tallinnban

Békák ezreinek vándorlási útvonala keresztezi az észt főváros, Tallinn egyik utcáját, ezért két hétre lezárták a forgalom elől.

Természet 

Az „élő fűnyíró” bölényeken múlhat a spanyol erdők sorsa

A bölények menthetnék meg a spanyol erdőket a tüzektől, mivel a korábban a kihalás szélére sodródott, de manapság újra növekedő populációjú növényevő faj az erdők gyúlékony aljnövényzetével táplálkozik. Spanyolországban is egyre többen vándoroltak ki a városból vidékre a tavalyi pandémia után, ők is segíthetnének a hagyományos állattartás visszaállításában.

Természet 

Haszonállatoknál használt gyógyszertől pusztulnak a keselyűk

Egy haszonállatok kezelésére használt, diklofenák hatóanyagú gyulladáscsökkentő gyógyszer okozta a halálát egy keselyűnek Spanyolországban. A természetvédők szerint az eset csupán a jéghegy csúcsa lehet, és a szer kiirthatja Európa keselyűinek jelentős részét.

Természet 

A homok hűtésével segítik a közönséges levesteknősök szaporodását Ausztráliában

A felmelegedés veszélybe sodorta az ausztráliai Heron-szigeten élő tengeri teknősök populációját, mivel a magas hőmérséklet hatására a tojásokból túlnyomórészt nőstények kelnek ki. 

Természet 

Utolsó európai menedékükön orvhalászat veszélyezteti a Duna tokhalfajait

A hat tokhalféléből kettő már kihalt, négy súlyosan veszélyeztetett. Az elmúlt öt évben a természetvédők 214 orvhorgászati esetet dokumentáltak a Duna alsó szakaszán és a Fekete-tengeren. Minden harmadik tokhaltermék illegális kereskedelemből származik. A dinoszauruszokkal egy időben kialakult tokhalfélék utolsó európai menedéke a Duna alsó szakasza.

Természet 

Miért verik a gorillák a mellkasukat?

Minél nagyobb egy hím gorilla, annál erőteljesebben tudja verni a mellkasát, hogy jelezze a barátoknak és az ellenségnek, mennyire hatalmas. Ez a mozdulat fontos kommunikációs eszköz a gorilláknál, amellyel mást fejeznek ki a hímek, és mást a nőstények. 

Természet 

Láncra vert elefántot mentettek

Állatvédők és üzletemberek fogtak össze Mexikóban, hogy kiszabadítsanak egy negyvenéves volt cirkuszi elefántot, amely hat éve láncra verve és magára hagyatva tengette nyomorúságos életét a Jalisco állambeli Guadalajarában.

Természet 

Megárvult orangutánkölyköket mentettek meg Borneó szigetén (videóval)

Egyre gyakrabban kerülnek veszélybe az orangutánbébik Borneó szigetén. A Borneói Orangutánmentő Alapítvány (BOSF) közlése szerint február közepe óta három, 6-10 hónapos állatot kellett megmenteni, melyek anyját valószínűleg megölték.

Természet 

Rég láttak ennyi északi simabálnaborjút

A kutatók három évvel ezelőtt arra figyelmeztettek, hogy a veszélyeztetett északi simabálnáknak abban az évben egyáltalán nem volt szaporulatuk, amire az előző három évtizedben nem volt példa. Most biztató jelnek tartják, hogy 2015 óta a legnagyobb létszámú szaporulatot figyelték meg.

Természet 

Szaúd-Arábia erdőt varázsolna a sivatagból – magyarok is részt vehetnek benne

Szaúd-Arábia az egyik legszárazabb ország a világon. Területén nincsenek állandó folyók és tavak, az éves csapadékmennyiség a legtöbb régióban nem haladja meg a száz millimétert, nyáron tikkasztó a hőség. A több mint kétmillió négyzetkilométernyi ország alig 1,3 százalékát borítják erdőségek. Ezen szeretnének változtatni.

Természet 

Tavaly pusztult el a legtöbb őserdő a trópusokon

Mintegy 4,2 millió hektárnyi őserdő veszett oda 2020-ban a trópusokon, ami 12 százalékos növekedés az előző évhez képest. Brazíliában, Kongóban és Bolíviában volt a legnagyobb a pusztulás mértéke.

Természet 

A kihalás szélén állnak az erdei elefántok

A vadorzás és az élőhelyek elvesztése miatt a kihalástól fenyegetett kategóriába került az erdei elefánt (Loxodonta cyclotis) a Természetvédelmi Világszervezet (IUCN) vörös listáján. Ez a legveszélyeztetettebb kategória a három fokozat közül. 

Természet 

Hogyan lehet védekezni a partifecskék földfalakba költözése ellen?

A potenciálisan veszélyes földfalak ponyvás letakarását ajánlja az építővállalatok és vállalkozások, a lakosság, valamint az önkormányzatok figyelmébe a Magyar Madártani Egyesület (MME) azért, hogy ezeken a helyeken ne tudjanak fészket rakni a partifecskék.

Természet 

Soha nem láttak még ennyi barna medvét a francia Pireneusokban

Tavaly 64 barna medvét, köztük 16 bocsot számoltak össze a francia Pireneusokban. A megfigyelések kezdete óta még soha nem fordult elő, hogy egyetlen évben kilenc almot találjanak.

Természet 

Nő a grizzlyk élettere, de még óvni kell őket

Egyre nagyobb területen vannak jelen a grizzly medvék az amerikai Sziklás-hegység egyes részein, de továbbra is védelemre szorulnak – állapították meg a szakemberek, akik szerint az ország egyetlen más térsége sem alkalmas a ragadozók újra-betelepítésére.

Természet 

Felmérik a túlszaporodott medveállományt Romániában

Az év második felében történhet meg az állatok felmérése, addig a létező uniós kvóták alapján lehet kiemelni vagy kilőni a gondokat okozó medvéket. Mind a beavatkozással, mind az állomány ritkításával számolnak a környezetvédelmi minisztériumban.

Természet 

Pici útja a Himalájához

A fenyegetett helyi fajok védelmére és tenyésztésére szakosodott, a Himalája déli részén működő dardzsilingi állatkertbe költözik a debreceni állatkert egyik vörös pandája.

Természet 

A kihalás széléről hozták vissza az Új-Zélandon honos kokakót (videókkal)

Az elmúlt több mint két évtized erőfeszítéseinek köszönhetően sikerült visszahozni a kihalás széléről az északi-szigeti kokakót, Új-Zéland egyik ikonikus madarát. Jelenleg 2000 költőpár élhet a titokzatos erdei madárból, míg a megóvásukra irányuló erőfeszítések kezdetén már csak mindössze 330 pár volt belőle.

Természet 

A cápák megkerülhetetlen szerepet játszanak az élővilág helyreállításában

Egy ausztrál öbölben megvalósított kísérlet igazolta, hogy a csúcsragadozók jelenléte meghatározó szerepet játszik az élőhelyek egyensúlyának fenntartásában és a klímaváltozással együtt járó káresemények utáni regenerálódásukban.