2020. június 4., Bulcsú
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás
Természet 

Felgyorsult a szárazföldön élő gerincesek kihalása

A vadállat-kereskedelem és más emberi tevékenységek hatásai felgyorsították a szárazföldi gerincesek kipusztulásának folyamatát: több száz faj már kihalt, és jóval több áll a (hatodik) tömeges kihalás szélén.

Természet 

Tizenkét méteres bálnatetem sodródott partra Nagy-Britanniában

Az interneten közzétett képeken látszik, ahogy a nagy testű emlős, feltehetőleg egy közönséges barázdásbálna, élettelenül fekszik a hátán a délkelet-angliai Essex megyében lévő Clacton-on-Sea egyik homokos partjának közelében.

Természet 

Erdei iskolákat alakítottak együtt szlovák és magyar erdőgazdaságok

Erdei iskolákat alakítottak szlovák és magyar erdőgazdaságok közösen a szlovákiai Léván és a Nógrád megyei Somoskőn az „Erdészek a környezeti nevelésért” című programon belül. A cél a fiatal generáció környezettudatosságának javítása.

Természet 

Hatméteres nagy fehér cápát észleltek az olasz partok közelében (videóval)

Különlegesen ritka kalandban volt része egy kis motorcsónak utasainak, akik a dél-olaszországi Lampedusa-sziget körüli vizeken tengeri kiránduláson vettek részt. A szélcsendes és napsütéses időben hatalmas árnyékra figyeltek fel a nyugodt felszín alatt, közvetlenül a hajó közelében. Az óriási árnyról kiderült, hogy nem más, mint a Földközi-tenger egyik legnagyobb és igen ritka ragadozója, egy különösen méretes nagy fehér cápa.

origo.hu
Természet 

Rekordszámú új ragadozó szivacsfajra bukkantak Ausztrália partjainál

A valaha felfedezett legtöbb új ragadozó szivacsfajt azonosították ausztrál és német tengerkutatók Ausztrália keleti partjainál. A kontinensnyi országban korábban mindössze 3 ragadozó szivacsfajt ismertek.

Természet 

Aggasztók a legfrissebb magyarországi madárállomány-elemzések

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) most kiadott elemzése arra hívja fel a figyelmet, hogy miközben folytatódott az agrárélőhelyeken 2005 óta zajló fészkelőállomány-csökkenés, ennek jelei már mutatkoznak a korábban növekedést mutató erdei élőhelyeken fészkelő madárfajoknál is Magyarországon.

mme.hu
Természet 

Látványosan gyengül a Föld mágneses mezeje (videóval)

A Föld mágneses mezeje éppúgy foglalkoztatja a kutatókat, mint a klímaváltozás, mivel ezen a területen is több mint aggasztó folyamatok játszódnak le: a mágneses tér folyamatosan veszít erejéből, de az anomália oka egyelőre a témával foglalkozó kutatók előtt sem ismert.

Természet 

Éljen a biológiai sokféleség!

Európai összehasonlításban Magyarország kiemelkedő természeti értékekkel rendelkezik, hazánk változatos ökológiai adottságai kedvezők a biológiai sokféleség szempontjából. Több mint 100 ezer hektáron zajlott élőhely-rekonstrukció az elmúlt években, ami nagymértékben hozzájárult a biológiai sokféleség növeléséhez, megőrzéséhez.

Természet 

Fogyókúrára fogták a kínai vadlovakat

Elhíztak a kínai Hszincsiang-Ujgur Autonóm Területen fogságban élő Przsevalszkij-lovak – a világ utolsó vadlóalfajának fogságban tenyésztett egyedei –, ezért fogyókúrára fogták őket. A világon jelenleg mintegy 2 000 ilyen fajta ló él, amelynek több neve is van: ázsiai, mongol, Przsevalszkij-ló, takhik. Számuk nem éri el az óriáspandákét.

Természet 

Őshonos, fehér parlagi szamár született Debrecenben

Idén különösen szépen gyarapodik a Debreceni Állat- és Növénypark parlagiszamár-ménese. Az elmúlt két hónapban második alkalommal született egészséges utód. A jó erőben lévő, kifogástalan étvágyú kis csődör május 7-én, Gusztáv napján jött világra egy bő év vemhességet követően, így gondozói a Guszti névre keresztelték.

Természet 

Nagy-Britannia méretű természetes környezetet vesznek el a terjeszkedő városok

Német és amerikai kutatási intézmények bevonásával vizsgálták, hogy a városok terjedése és maga az urbanizáció milyen közvetlen és közvetett hatással van a klímaváltozásra és a biodiverzitás csökkenésének mértékére.

Természet 

Először találtak mikroműanyagot ragadozó madarak szervezetében

Először találtak műanyag mikroszemcséket vízi és szárazföldi ragadozó madarak – többek közt sólymok, baglyok és rétisasok – szervezetében amerikai tudósok.

Természet 

A kevert állományú erdők kevésbé érzékenyek a betegségekre és a szélsőséges időjárási viszonyokra

Német és kínai közös kutatás keretében vizsgálták, hogy a sok fafajból álló (kevert állományú) szubtrópusi erdők mennyivel több szén-dioxidot tudnak megkötni, mint az egyetlen fafaj alkotta, azaz monokultúrás erdők.

Természet 

Az emberiség úgy él, mintha 1,7 Föld állna a rendelkezésére (InfoRádió)

A magyar természet napja mellett május 22-én ünnepelte a világ a biológiai sokféleség, vagyis a biodiverzitás nemzetközi napját, amely arra is figyelmeztet, hogy most zajlik a Föld hatodik kipusztulási hulláma.

Természet 

Zseniális és nem teljesen értett kertésztechnikával küzdenek a méhek a klímaváltozás hatásai ellen

A poszméhek a klímaváltozás miatt egyre inkább olyankor repülnek ki a téli fagyok után, amikor a virágok még nem nyíltak ki. Megoldották a dolgot, és nem teljesen érthető, hogy miként.

Természet 

A járvánnyal dacolva küzdenek a klímaváltozás ellen a faültető civilek

A növekvő klímaaggodalom közepette egyre több szakértő gondolja úgy, hogy a faültetés szó szerint a lehető legzöldebb megoldást jelentené a szén-dioxid visszaszorítására: Tom Crowther, az ETH Zürich Egyetem klímakutatója szerint egybillió fa ültetésével minden más módszernél hatékonyabban lehetne javítani a bolygó levegőjét.

qubit.hu
Természet 

Búbos banka – a hazai madárvilág punkja (videóval)

Egzotikus küllemével a hazai madárvilág egyik legjellegzetesebb képviselője, amelynek első fészekalja ebben az időszakban repül ki. A búbos bankák nem csak külsőségekben térnek el az átlagtól, tojásaik és fiókáik védelmére is sajátos módszereik vannak. A Turista Magazin fiataloknak szóló ismeretterjesztő sorozatának ezen cikke a búbos banka (avagy büdös banka, büdös dod, ganajmadár, fostos bugybóka) bemutatásáról szól.

Természet 

A járvány felgyorsította az erdőirtást a trópusokon

Márciusban 6500 négyzetkilométerrel csökkent a trópusi erdők területe a vizsgált 18 országban, ami 150 százalékkal több az előző évinél. Ez áll a Természetvédelmi Világalap (WWF) által közzétett tanulmányban, amit a Marylandi Egyetem műholdas felvételei alapján készítettek.

Természet 

Tovább romlott a természet állapota Németországban

A német szövetségi kormány napokban ismertetett vizsgálata a többi között kimutatta, hogy eltűnhet a gleccserek 100 százaléka, és kihalhat a védett rovarfajok 70 százaléka.

Természet 

Óriáskenguruk és gigantikus krokodilok földje volt Ausztrália

A Queenslandi Múzeum paleontológusai szerint az újonnan felfedezett megafauna (hatalmas méretű állatfajok) szélsőséges környezeti változások miatt halt ki.