2020. október 21., Orsolya
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás
Természet 

Az angolna, a fürge cselle és a jászkeszeg verseng az év hala közönségszavazáson

Az angolna (Anguilla anguilla), a fürge cselle (Phoxinus phoxinus) és a jászkeszeg (Leuciscus idus) verseng a 2021-es év hala címért, amelynek odaítéléséről a Magyar Haltani Társaság honlapján szavazhatnak az érdeklődők.

Természet 

Medvét láttak Miskolcon (videóval)

Medvét észleltek a miskolci önkormányzati rendészet kamerái vasárnap hajnalban. A rendészek értesítették a rendőrséget, az önkormányzat pedig haladéktalanul felvette a kapcsolatot a Bükki Nemzeti Park, valamint a Vadaspark szakembereivel.

Természet 

Megfékezték az erdőtüzet a Kilimandzsárón

A tanzániai hatóságok szerint péntekre sikerült megfékezni az Afrika legmagasabb hegyén, a Kilimandzsárón tomboló erdőtüzet, amely a hegyet is magába foglaló nemzeti park területének 5 százalékát perzselte fel.

Természet 

A Nemzeti Állatvédelmi Program megújítását sürgette a miniszteri biztos

A Nemzeti Állatvédelmi Program megújításának és végrehajtásának konzultáción és széles társadalmi együttműködésen kell alapulnia – hangsúlyozta a program végrehajtásáért felelős miniszteri biztos pénteki veszprémi sajtótájékoztatóján.

Természet 

Korallpopulációjának felét elveszítette az ausztrál Nagy-korallzátony az 1990-es évek óta

A queenslandi James Cook Egyetem szakemberei szerint 1996 és 2017 között a zátonyrendszer sekély és mélyebb vizeiben élő kis, közepes, valamint nagyméretű korallok száma is több mint 50 százalékkal csökkent.

Természet 

A mélykúti júdásfa lett idén az év fája

Online szavazáson 5091 szavazattal a mélykúti júdásfa nyerte idén az Év fája címet, a Hős fa címet a balatonszemesi Bagolyvári Promenád fasora, az Országos Erdészeti Egyesület különdíját pedig a debreceni Déri téri kocsányos tölgy kapta.

Természet 

Lassan csapatokba állnak a túzokok Dévaványa térségében (képgalériával)

Az ősz beálltával a Körös–Maros Nemzeti Park dévaványai-ecsegi puszták részterületén élő vad túzokok is lassan csapatokba állnak. Esetenként már harminc vagy annál is több egyed mozog együtt a határban.

Természet 

Ha nem álljuk el a vaddisznó útját, elkerülhető a támadás, a róka viszont nem veszett, mégis a kezünkből eszik

Sokan félnek attól, hogy túrázás vagy gombaszedés közben vaddisznó támad rájuk az erdőben, vagy veszett róka marja meg. Az ezzel kapcsolatos tények és tévhitek között segítünk most eligazodni a Tudás.hu segítségével.

tudas.hu
Természet 

Több ezer döglött fókabébit mosott partra a tenger Namíbiában

„Katasztrófa szemtanúi vagyunk” – kongatta meg a vészharangot Instagram-üzenetében az Ocean Conservation Namibia (OCN), amely szerint idő előtt született és csaknem azonnal elpusztult fókabébik tetemeiről van szó.

Természet 

Tilos lesz a szemetelés a Holdon is

A NASA új szabályai megtiltják a harcot és a szemetelést a Holdon, és az olyan történelmi helyszíneket is el kell kerülniük a kísérőbolygóra lépő űrhajósoknak, mint az Apolló-11 egykori bázisa.

Természet 

Országos madárodú-kihelyezési program indul

Az „Egy a Természettel” Vadászati és Természeti Világkiállítás madárodú-kihelyezési akcióprogramjának indításaként 3500 odút és 350 etetőt helyeznek ki országszerte.

Természet 

Továbbra is lángokban áll a Kilimandzsáró (videóval)

Továbbra is lángokban áll Afrika legmagasabb hegye, a tanzániai Kilimandzsáró, amelynek déli részén mintegy ötszáz tűzoltó harcol a tűzzel háromezer méter magasan.

Természet 

Több mint 12 ezer kilométert repült megállás nélkül egy kis goda

Világrekordot állított fel egy kis goda, amely több mint 12 ezer kilométert repült megszakítás nélkül Alaszkától Új-Zélandig 11 nap alatt. A kis goda (Limosa lapponica) egy szalonkaféle, amely hatalmas távolságokat tesz meg vonulása során. A madárfajnak olyan az aerodinamikai felépítése, akár egy vadászgépnek.

Természet 

Ruhára tapadt magokkal is terjednek az inváziós növényfajok

Az emberek nagy számban és messzire terjeszthetnek növényi magokat a ruházatukon, amelyek még a gépi mosást követően is megőrizhetik csíraképességüket, így tudtunkon kívül szerepünk lehet a növényfajok terjesztésében – állapították meg az Ökológiai Kutatóközpont munkatársai.

Természet 

Főleg a klímaváltozás számlájára írható a természeti katasztrófák megkétszereződése

Az ENSZ katasztrófakockázat-csökkentési irodájának (UNSDIR) friss értékelése szerint a 2000 és 2019 között regisztrált 7348 természeti katasztrófa több mint 1,2 millió ember halálát okozta, valamint 3000 milliárd dollár anyagi kár is keletkezett.

Természet 

Erdő- és bozóttüzek tombolnak Észak-Izraelben, Galileában

Izraelben az utóbbi napokban rendkívüli hőség tombol, és teljesen kiszáradt a növényzet, mivel legutóbb közel fél éve esett csapadék. Péntek óta helyi tüzekkel is meg kell birkózniuk a lakosoknak és a tűzoltóknak. 

Természet 

Kuvaszokkal védik jószágaikat a nagyragadozókkal szemben (videóval)

Az utóbbi évek tendenciái azt mutatják, kezdenek visszatérni hazánk területeire a korábban eltűnt nagyragadozók – a medvék, farkasok és hiúzok. Noha e fajok a legritkább esetben támadnak emberre, a haszonállatok elejtésével károkat tudnak okozni a gazdáknak. Éppen ezért kulcsfontosságúak az esetleges támadásokra való felkészülést segítő kezdeményezések, melyek kiváló példája a Kuvasz Őr Program.

magyarmezogazdasag.hu
Természet 

Fenntartható erdőgazdálkodásról fogadott el állásfoglalást az Európai Parlament

A brüsszeli testület képviselői a szektor gazdaságilag életképes és környezetbarát fenntartása mellett az erdőtűz elleni védekezőképesség és a korai jelzési mechanizmusok megerősítésére, illetve az illegális fakitermelés hatékonyabb kezelésére helyezték a hangsúlyt.

Természet 

Megváltozott az óceánok áramlata – A vízi örvények mozdítják el a trópusokat

Az USA-ban és Ausztráliában tapasztalható súlyos aszály az első jele annak, hogy a meleg trópusi területek bővülnek az éghajlatváltozás nyomán. Eddig a tudósok nem tudták pontosan megmagyarázni ennek okait, mert elsősorban a légkörben zajló folyamatokra összpontosítottak. Az AWI szakemberei megoldották a rejtélyt: a trópusok riasztó terjeszkedését nem a légkörben zajló folyamatok okozzák, hanem egyszerűen az óceán áramlata.

Természet 

A természetet is védik a Paks II. beruházás során, és a város is zöldül

A legtöbb új odúban már másodjára költöttek a madarak az idén annak a programnak a segítségével, amelyik a Paks II. projekt telephelyén élő állatok átköltöztetését célozza. A beruházási területen hüllők, kétéltűek és emlősök is élnek, az azoknak kijelölt menedékhelyek háborítatlanok maradnak az építkezés alatt. A környék madárfajokban kivételesen gazdag, megóvásuk kiemelt feladat.