2019. február 21., Eleonóra
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás
Természet 

A Zselicben harmadára csökkent a rovarok száma

A múlt heti hír szerint a pillangók 53, a bogarak 49, a méhek 46, a legyeknek pedig 25 százaléka halhat ki egy évszázadon belül. A kaposvári entomológus és kutató, Ábrahám Levente szerint ez optimista becslés. A Zselicben a rovaroknak talán kicsivel több, mint egyharmada maradt meg a nyolcvanas évekhez képest. 

Természet 

Fán ragadt pumán segítettek a tűzoltók

Egy vadmacskát kellett megmenteniük a tűzoltóknak Kaliforniában. A puma felmászott egy fára, ahonnan nem tudott lemenni.

Természet 

Így zavar be a madaraknak a klímaváltozás

Az InfoRádió beszámolója szerint már megérkezett az első fehér gólya, és fenyőpinty-invázió van Szlovéniában. A madaraknak nem egy-egy hidegebb nap jelenti a gondot, vagy a hirtelen beköszöntött meleg idő, hanem az élőhelyek ökoszisztémájának megváltozása. Átalakul a madarak táplálékkínálata.

Természet 

Kibújt a tojásból a világ legidősebb tengeri madarának új fiókája

Új fiókája van a világ legidősebb tengeri madarának tartott Wisdom (Bölcsesség) nevű Laysan-albatrosznak. A nőstény albatrosz legalább 68 éves, és ő a világ legidősebb, ma is költő, vadon élő madara.

Természet 

Ne a költési időszakban újítsunk fel házat, és vágjunk ki fákat!

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) arra figyelmeztet, hogy a nem megfelelően végzett épületfelújítások, a települési vezetékhálózat oszlopainak karbantartása, fa- és bokorkivágások súlyos természetvédelmi károkat okoznak. A fecskeállományunk már több mint a felére csökkent, közművek és települések pedig törvénytelenül a tavaszi lombfakadást követő időszakra ütemezik a fák és bokrok tömeges ki- és visszavágását.

Természet 

Több mint 100 év után láttak újra fekete párducot Afrikában

Mikor híre ment, hogy több helyen is látták a fekete párducot, a San Diegó-i állatkert munkatársai kameracsapdákat helyeztek ki a kenyai Laikipia megyei rezervátumba a párducpopuláció tanulmányozására, majd hónapokon át vártak és figyeltek.

Természet 

Nyolcszor olyan gyors a rovarfajok kihalása, mint a gerinceseké

Nyolcszor olyan gyors a rovarfajok kihalása, mint az emlősöké, madaraké vagy a hüllőké. A rovarfajok 40 százaléka kihalhat a következő évtizedekben, a fajok egyharmada a veszélyeztetett kategóriába tartozik. Azon túl, hogy más állatok táplálékai, a világ haszonnövényeinek háromnegyedét a rovarok porozzák be.

Természet 

Az erdőterület, de a tűzveszély is nőtt a Mediterráneumban

A mediterrán erdőterületek 2 százalékkal (Szlovénia területével megegyező, 1,8 millió hektárral) nőttek 2010 és 2015 között a mediterrán országokban, de az öröm nem felhőtlen. Jelentős erdőpusztulásról, illetve az éghajlatváltozás, a lakosságszám-növekedés, az erdőtüzek és a szárazság negatív hatásairól is beszámol az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete (FAO) egy új jelentésében.

Természet 

Vadállomány Magyarországon (2008-2017)

Nem csak hazánkban örök vita tárgya a vadállomány kérdése. A magyarországi nagy- és kisvadállomány 2008 és 2017 közötti számbeli helyzetéről a Központi Statisztikai Hivatal felmérése alapján készítettek egy infografikát az MTI munkatársai.

Természet 

Jegesmedve-invázió miatti szükségállapot Oroszországban

Az Oroszországhoz tartozó Novaja Zemlja (Új-föld) szigetcsoporton december óta jegesmedvék gyülekeznek. Több mint 52 alkalommal tűntek fel Belusja Guba közelében. 6-10 egyed rendszeresen a település területén tartózkodik, embereket támadnak meg, hivatalokba és irodákba törnek be.

Természet 

Javulni fog a hazai nemzeti parkok állapota

36 milliárd forintból 92 projektet valósítanak meg a nemzetipark-igazgatóságok, és mintegy 100 ezer hektáron fog javulni a természeti értékek állapota. A 100 ezer hektár túlnyomó többsége vizes élőhely. Tata tavaly nyerte el első magyar városként a nemzetközi Ramsari Város címet.

Természet 

Mintegy húszezer lumma pusztult el Hollandia partjainál

Becslések szerint mintegy húszezer lumma pusztult el Hollandia partjainál, több száz madártetemet a tengerpartra sodort a víz. A szakemberek értetlenül állnak a vadmadarak tömeges pusztulása előtt. A tengeri sziklákon költő lummák az ember okozta környezetszennyezésre nagyon érzékenyek.

Természet 

A világ bálnavadászatáról fehéren-feketén

Az InfoRádió tavaly augusztusban számolt be arról, hogy hamarosan véget ér a bálnavadászszezon, mely időszak alatt több ezer állatot ölnek le. Az eddig véltnél jóval több delfint és kisebb bálnát ölnek meg évente, és vannak országok, amelyek a skandivánokon és japánokon is túltesznek a bálna- és delfinvadászatban.

Természet 

Működő pendrive-ot találtak egy leopárdfóka ürülékében

A pendrive-ra egy leopárdfóka több mint egy év után felolvasztott ürülékében bukkantak rá Új-Zélandon. Szakembereknek sikerült életre kelteniük az eszközt, rajta fotókkal és egy videóval.

Természet 

Egy igazán különleges virág: a majomorchidea

Ezek a csodálatos orchideák (Dracula simia) az ecuadori és perui erdőkben találhatók, 1000-2000 méter tengerszint feletti magasságban. Ecuadorban több mint 120 faja él. A kis majmok formájára emlékeztető, a narancséhoz hasonlító illatot árasztó orchideákat a gyűjtőknek köszönhetően ismerte meg a világ. Íme egy képgaléria jó pár majomorchidea-fajtáról.

Természet 

Lelőtték Dórit, a jeladós nyári ludat

Néhány napja egy kavicsbányában találták meg Dórit, a jeladós nyári ludat, aki megjárta Afrikát is. Párja, Sanyi Tunéziában lett orvvadászat áldozata egy nemzeti parkban, Dórit itthon lőtték le. Dóri és Sanyi 2017 nyarán kapott nyakgyűrűbe szerelt nyomkövetőt, s innen lehet tudni, hogy a tunéziai Ichkeul-tóig repültek telelni. Néhány hét után Sanyi ott pusztult el.

Természet 

Hogyan keletkezik a hó?

Sokan tudják, sokan viszont csak azt hiszik, hogy pontosan tudják, hogyan keletkezik a hó. Utóbbiak számára íme egy egyszerű magyarázatú infografika a hó keletkezéséről, a hópelyhek formáiról, vagy éppen a porhó és a tapadó hó közötti különbségről. 

Természet 

A halászat és a klímaváltozás böjtre kényszeríti a tengeri madarakat

A füstös csérek étrendjét gyökeresen alakította át a nagy testű ragadozó halak eltűnése, és ez egyes területeken a populáció összeomlásával fenyeget.

Természet 

A világ egyik legnagyobb fehér cápájával úszkált együtt egy búvárcsapat Hawaii partjainál

Már több mint 2 millióan nézték meg a neten azt a felvételt, amelyen a világ egyik legnagyobb fehér cápáját örökítette meg egy búvárcsapat a Hawaii-szigetekhez tartozó Oahu déli partjainál. A hatalmas tengeri ragadozót egy elhullott nagy ámbráscet teteme vonzotta a területre, ahol egyébként ezt a fajt nem igazán lehet megfigyelni, mert a hűvösebb vizeket kedveli.

Természet 

Valószerűtlennek tűnő „kutyapók” rejtőzik az ecuadori esőerdő mélyén

Andreas Kay tudós az ecuadori esőerdő mélyén örökítette meg a világ talán legkülönösebb kinézetű ízeltlábúját. A Metagryne bicolumnata néven ismert kaszáspókféle meglehetősen aprócska, de igencsak feltűnő jelenség: feje, pontosabban az előteste egy kutyára emlékeztet.