2021. szeptember 22., Móric
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

A globális felmelegedés miatt rekordmértékű az erdőpusztulás

Az erdőtüzek miatt tavaly rekordmértékűre nőtt a globális erdőpusztulás. Brazíliában, Portugáliában és Indonéziában égtek a legnagyobb területek. Az amazonasi esőerdőből háromszor nagyobb terület pusztult el 2016-ban, mint egy évvel korábban. Idén pedig Kalifornia és Portugália erdőit tizedelte meg tűzvész.

Az amerikai World Resources Institute által működtetett erdőfigyelő program, a Global Forest Watch (GFW) számítása szerint 297 000 négyzetkilométernyi erdős terület semmisült meg 2016-ban, ami nagyjából Olaszország nagyságú területet jelent. (Itália 301 ezer négyzetkilométert tesz ki.)

Csak az amazonasi esőerdőben 37 000 négyzetkilométernyi fás terület vált semmivé, ami csaknem háromszor akkora, mint az egy évvel korábban elvesztett terület.

A brazil hatóságok azonban ennek éppen az ellenkezőjét állítják: „adataik” szerint 2016 augusztusa és 2017 júliusa között az erdőpusztulás az Amazonas környékén 16 százalékkal csökkent, ráadásul ez három éve először mutatott csökkenő tendenciát. Az illetékes brazil hatóság, az Ibama még így is a kilencedik legrosszabb évnek kiáltotta ki a 2016-os évet, amióta 1998-ban elkezdte az erdőpusztulás mérését.

A GFW szerint az emberi civilizáció által okozott globális felmelegedés növeli az erdőtüzek előfordulásának veszélyét, mert az egyre gyakoribbá és súlyosabbá váló kánikulák és az aszályok idején könnyen kigyulladhatnak a szárazzá vált erdők –  írja az erdőket fenyegető további veszélyekre is kitérve a piacesprofit.hu klímablogja.

Neked ajánljuk
Alakváltozáshoz vezet az állatoknál a klímaváltozás Eltűnhetnek az ősz megszokott színei? A koronavírus-járvány nem lassította le a klímaváltozás előrehaladását Környezetvédelmi stratégiájának részeként zöldíti gépjárműflottáját a Vodafone Három év alatt harminc százalékkal csökkent a koalák száma
Tovább a forrásra: piacesprofit.hu
Vissza
Hírfolyam