2019. január 20., Fábián, Sebestyén
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Ázsia gleccserjegének egyharmada eltűnik a klímaváltozás miatt

Ázsia gleccserjegének egyharmada el fog tűnni az évszázad végére, még akkor is, ha sikerül a globális felmelegedés mértékét 1,5 Celsius-fokban korlátozni. Ezt a célt a két évvel ezelőtti párizsi nemzetközi klímakonferencia résztvevői tűzték ki, de szakértők szerint teljesítéséhez hatalmas változásra van szükség a világ gazdaságában.

A Nature című tudományos lapban bemutatott tanulmányuk szerint holland kutatók azt is megvizsgálták, mi történik, ha több mint 1,5 Celsius-fokkal növekszik a hőmérséklet az évszázad végére. Arra jutottak, hogy Ázsia gleccserjegének csaknem kétharmada eltűnhet, ha nem történik semmilyen erőfeszítés a klímaváltozás megfékezésére.

„Azokban a régiókban, ahol a gleccserek olvadékvize fontos a folyók táplálása szempontjából, a visszahúzódó gleccserek problémákat okozhatnak” – mondta a kutatást vezető Philip Kraaijenbrink, az Utrechti Egyetem munkatársa. „Sokan élnek olyan völgyekben, amelyek folyója – például az Indus, a Gangesz, a Brahmaputra – Ázsia magashegyeiből ered. Ezekben a völgyekben a folyó vizét termőföldek öntözésére, ivóvízként és duzzasztós vízerőművekhez használják” – mondta Kraaijenbrink.

A két évvel ezelőtti párizsi nemzetközi klímakonferencia résztvevői tűzték ki a 1,5 Celsius-fokos célt, de szakértők szerint teljesítéséhez hatalmas változásra van szükség a világ gazdaságában.


A tudósok összehasonlítottak 110 klímaszimulációs modellt, és arra jutottak, hogy az ázsiai magashegyi gleccserek nagyobb mértékű felmelegedésre hajlamosak, mint a globális átlag. Minden elemzett gleccser már most nagy tömeget vesztett, egyedül a Kína nyugati részén lévő Kunlun-hegység gleccserei jelentenek kivételt. Kraaijenbrink kiemelte: „ha a hőmérséklet jelenlegi szintjén stabilizálódik is, évtizedekig folytatódna a gleccserek zsugorodása, amíg be nem áll az egyensúlyi állapot”. Hozzátette: optimista az az elképzelés, hogy a globális felmelegedés szintje 1,5 Celsius-fok alatt marad.

Neked ajánljuk
A gólyatöcs, avagy a székigólya lett az év madara (videókkal) Meglepő változások befolyásolhatják 2019-ben a biológiai sokféleséget Melegszenek a Föld permafroszt térségei Tudatos vevőket nevel a Pécsi Kodály Zoltán Kollégium Ne hagyjuk elfolyni!
Tovább a forrásra: Origo
Vissza
Hírfolyam