2018. február 19., Zsuzsanna
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter Időjárás

Trópusi ébenfához hasonló faanyagot fejlesztettek ki hangszerek készítésére

A veszélyeztetett, nehezen beszerezhető trópusi ébenfáéhoz hasonló akusztikus tulajdonságokkal bíró faanyagot fejlesztettek ki svájci kutatók a hegedűkészítésben kulcsfontosságú kemény ébenfa pótlására. Az új anyagból gyártott hangszereket kipróbáló hivatásos zenészek szerint a svájci faanyag gyakorlatilag olyan jó, mint az igazi - számol be a fidelio.hu.

Fenntarthatóan nevelt svájci juharfát használnak a faanyag elkészítéséhez. Az eljárásban áztatják, szárítják, majd melegen sajtolják a fát. A kész termék akusztikai tulajdonságai hasonlítanak a hegedűkészítéshez, klarinétok és oboák gyártásához használt ébenfához. A Swiss Wood Solutions startup céget, amely a faanyagot kifejlesztette, a Svájci Szövetségi Anyagtudományi és Technológiai Laboratórium (EMPA) és a zürichi Műszaki Egyetem kutatói alapították. 

A szigorú szabályozás ellenére az ébenfa a veszélyeztetett fajok közé tartozik. Importálása tiltott, csak különleges engedéllyel lehetséges, és az ébenfából faragott hangszereket elkobozzák, ha nincs hivatalos tanúsítvány az eredetükről és legális beszerzésükről.

Az ébenfát már korábban is próbálták kiváltani, például kompozit szintetikus fával vagy karbonszálas technológiával, de az új anyagból gyártott hangszereket kipróbáló hivatásos zenészek szerint a svájci faanyag gyakorlatilag olyan jó volt, mint az igazi.

Tovább a forrásra: fidelio.hu
Vissza
Hírfolyam
Ajánló
„Lesz ez még így se” – gondolták, majd megalkották a jövő víztározóját 10 éves a Bélaműhely 180-as Csoport: Water-Wonder A BMW megtöri a csendet? A fák titkos élete – Egy rejtett világ felfedezése