2018. október 18., Lukács
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter Időjárás

Harminchárom veszélyeztetett faj kap további védelmet

129 ország több mint ezer delegáltja vitatta meg a fajok védelmét az ENSZ környezetvédelmi programja által támogatott vadvédelmi konferencián. A Fülöp-szigeteken megrendezett eseményen további védelmi intézkedéseket szavaztak meg 33 veszélyeztetett faj fennmaradásának érdekében. Köztük van a  csimpánz, a leopárd és a zsiráf, de a cetcápa, a világ legnagyobb hala is szerepel a listán.

A bonni egyezmény (Konvenció a vándorló fajokról) résztvevőinek hatnapos konferenciája az országhatárokat átszelő fajoknak jobb védelmet követelve zárult le szombaton. A BBC idézte Bradney Chambert, a szervezet titkárát, aki szerint a konferencia elősegítette egy fontos üzenet közvetítését:

a vándorló élővilág jövője szerves része az emberének, ezért mindannyiunk felelőssége cselekedni a védelmében.

A kormányok emellett elkötelezték magukat, hogy együttműködnek a tengerbe jutó hulladéknak, a zajszennyezésnek és a klímaváltozásnak a vándorló fajokra gyakorolt negatív hatásainak visszaszorításában.

Kína még nem tagja a delegációnak, de a szervezők szerint az ázsiai ország már több előrelépést tett az állatvédelem terén, úgymint elkötelezetten igyekszik berekeszteni az elefántcsont-kereskedelmet és betiltani a veszélyeztetett fajok – például cápák – élelemként való felszolgálását kormányzati eseményeken.

A Fülöp-szigetek képviselői a cetcápákért lobbiztak, amelyek turistalátványossággá váltak. Három másik cápafaj is szerepel a listán.

Tíz keselyűfaj is elnyerte a különleges védelmet, valamint több jól ismert afrikai emlős is. A zsiráfok száma például hanyatlóban van a kontinensen, a szakemberek szerint alig 90 ezer példány maradt természetes élőhelyén.

A kevésbé ismert fajok egy része is védelmet kap, úgymint a Góbi-medve (Ursus arctos gobiensis), amely Mongólia és Kína sivatagos területein él. A szervezők szerint csupán 45 egyed maradt a természetben.

Neked ajánljuk
A vadmacskák és a hiúz védelme a fókuszban a macskák világnapján A szőrösorrú vombatok szaporodásának titkait tanulmányozzák ausztrál kutatók Éhező jegesmedvék a sarki jég visszaszorulása miatt Az EB és Bill Gates tiszta energiákkal foglalkozó befektetési alapot hozott létre Aszály: nemcsak az Ínség-szikla, hanem egy második világháborúban elsüllyedt hajó is felszínre került
Tovább a forrásra: hirado.hu
Vissza
Hírfolyam