2019. február 15., Georgina, Kolos
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Veszélyben a természeti világörökség

A globális felmelegedés nem kíméli a természeti világörökséget sem. A veszélyeztetett helyszínek listája az elmúlt három évben a kétszeresére nőtt. A hőmérséklet-változással közvetlenül összefüggő káros hatások mellett az invazív rovarok megjelenése és az egyre erősödő turizmus még tovább ront a helyzeten. Nem, nem csak távoli, egzotikus helyek vannak bajban.

A Természetvédelmi Világszövetség legújabb jelentésében 62 olyan természeti világörökséget sorol fel, amelyek megőrzése a klímaváltozás miatt veszélybe került –írja a Guardian nyomán a Portfolio.hu.

Az egyesült államokbeli Everglades mocsár, a Nagy-korallzátony és a Galápagos-szigetek mellett a korábbi évekhez hasonlóan most is szerepelnek a listán az Aggteleki- és Szlovák-karszt barlangjai. Talán halvány vigasz jelenthet, hogy ezek állapota nem romlott az elmúlt időszakban.

Ugyanakkor szomorú hír, hogy a listán új szereplőként feltűntek a Kárpátok ősbükkösei is, amelyekkel kapcsolatban a szakértők a korábbi optimista forgatókönyvet félretéve sajnos komoly aggodalmaknak adnak hangot.

Mára odáig jutottunk, hogy a 241 természeti világörökségi helyszín több mint negyedének fennmaradását különböző mértékben, de veszélyezteti a klímaváltozás, illetve a turizmus és az épített környezet terjeszkedése révén megvalósuló emberi beavatkozás.

Neked ajánljuk
Nyolcszor olyan gyors a rovarfajok kihalása, mint a gerinceseké Egyes állatokat rosszul, másokat jól érint a tenger felmelegedése a Déli-sarkon Csökkenhet a növények szén-dioxid-elnyelő képessége Spanyolország leállítja az atomerőműveit Ne a költési időszakban újítsunk fel házat, és vágjunk ki fákat!
Tovább a forrásra: portfolio.hu
Vissza
Hírfolyam