2020. június 4., Bulcsú
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

A hurrikánok és az emberi tevékenység

Egyre több tudós lát kapcsolatot az emberi tevékenység és az extrém időjárási események között, ugyanakkor az egyes tényezők jelentősége és hatásmechanizmusa máig nem tisztázott. Az utóbbi hetek súlyos hurrikánjai újabb lökést adtak a tudományos párbeszédnek.

Nem véletlen egybeesés, hogy egyre több pusztító erejű hurrikánnak vagyunk tanúi, és a klímaváltozás hatásai már nem nehezen megfoghatóak. Valós időben látjuk azokat, az elmúlt két hét ennek szomorú élő bizonyítéka – idézi Michael Mannt, a pennsylvaniai egyetem klímakutatóját a VS.hu.

„Az elmúlt néhány évben a tengerek felszínének hőmérséklete globálisan a legmelegebb volt a feljegyzések kezdete óta, a legerősebb hurrikánokat jegyeztük fel mind az északi, mind a déli féltekén, mind a Csendes-óceánon, mind az Atlanti-óceánon” – mondja a kutató.

A melegebb tengervíz-hőmérséklet több nedvességet, több csapadékot és erősebb viharokat eredményez.

Idén az első pusztító erejű hurrikán a Harvey volt. Elmosta Texas államot, majd három nagy erejű vihar formálódott egy időben az Atlanti-óceánon, az Irma, a Katia és a José.

Az amerikai Nemzeti Óceán- és Légkörkutató Hivatal szerint utoljára egy időben három aktív hurrikánt 2010-ben jegyeztek fel, amikor az Igort, a Juliát és a Karlót nyilvánították hurrikánná erejük miatt. Gabriel Vecchi, a Princeton Egyetem geofizika-professzora szerint az ilyen erős ciklonikus tevékenység annak bizonyítéka, hogy az 1990-es évek közepe óta az Atlanti-óceánon a ciklonok aktív szakaszban vannak annak ellenére, hogy nem minden évben voltak erős viharok. 

Neked ajánljuk
Egy korát megelőző, alig ismert ökológus, Jócsik Lajos Lassult az erdőpusztulás az elmúlt öt évben A felmelegedés ritkábbá, de erőteljesebbé teheti a hurrikánokat A fehér szarvas (természetfilm) Túl sokat gyűjtenek evésre belőle, kipusztulás szélén áll egy törökországi békapopuláció
Tovább a forrásra: vs.hu
Vissza
Hírfolyam