2020. szeptember 19., Vilhelmina
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Megkétszereződött a veszélyeztetett térségek száma

2014-ben 35 helyet sodort veszélybe a klímaváltozás, idén számuk 62-re nőtt. A jelentést a bonni klímatárgyalások idején tette közzé a Természetvédelmi Világszövetség. A Természetvédelmi Világszövetség (IUCN) friss beszámolója szerint az elmúlt három évben majdnem megduplázódott a veszélyeztetett helyek száma – írta a Phys.org tudományos-ismeretterjesztő portál.

Az IUCN az UNESCO természeti virágörökségi listájának több mint 200 helyszínét vizsgálta meg ismét. 2014-ben 35 helyet sodort veszélybe a klímaváltozás, idén számuk 62-re nőtt a jelentés szerint, melyet a bonni klímatárgyalások idején tettek közzé. „A klímaváltozás gyorsan hat, nem kíméli bolygónk legpompásabb kincseit” – mondta Inger Andersen, az IUCN igazgatója. A jelentés megállapította, hogy a természeti világörökségi helyszínek 29 százalékát „jelentősen”, hét százalékát, köztük az amerikai Everglades Nemzeti Parkot vagy a kenyai Turkana-tavat „súlyosan” fenyegeti az éghajlat változása.

Az ausztrál korallzátonyok is veszélyben vannak Fotó: TASR

A leginkább veszélyeztetett ökoszisztémák közé sorolják a korallzátonyokat, melyek a víz melegedése és szennyezése miatt „fehérednek”, pusztulnak, valamint az olvadó gleccsereket. Az igazgató hangsúlyozta, a világörökségi helyszínek károsodása hatással van a helyi gazdasági életre és az életkörülményekre is.

„A perui Huascarán Nemzeti Park olvadó gleccserei a fagyott talajból felszabaduló nehézfémekkel szennyezik a vizeket és a földet” – mutatott rá Andersen.

A jelentés arra is kitért, hogy a helyszínek védelme is hanyatlásnak indult 2014-hez képest, „ami főként a pénzügyi támogatás hiányának számlájára írható”.

Neked ajánljuk
45 éves a Kiskunsági Nemzeti Park Kiugróan sok gorilla született egy ugandai nemzeti parkban A klímaváltozással kapcsolatos megbízható tájékoztatás érdekében lép a Facebook Így tároljuk a zöldséget és gyümölcsöt, hogy ne vesszenek kárba Az Európai Bizottság bemutatta új éghajlatvédelmi tervét
Tovább a forrásra: napi.hu
Vissza
Hírfolyam