2019. február 16., Julianna, Lilla
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Őskori cápát fogtak Portugália partjainál

Nem várt zsákmányra bukkant egy kereskedelmi halászattal foglalkozó kutatócsoport Portugália partjainál. A keskeny galléros cépa élő őskövületnek számít, egyike azon kevés fajnak, amelyek 80 millió éve változatlan formában vannak jelen Földünkön. A ritka zsákmány tanulmányozása segíthet a tudósoknak jobban megismerni ezt a különleges fajt.

A keskeny galléros cápát hosszúkás, kígyószerű alakja és több sorban meredező 300 foga meglehetősen fenyegető jelenséggé teszi, talán ezért merült fel a galléros cápát először leíró tudósban, Samuel Garmanben, hogy ez a faj ihlette a kígyószerű szörnyekről szóló tengerészlegendákat.  

A Portimao környékén, 700 méteres mélységben hálóba került példány egy 1,5 méteres hím. Mivel ezek az állatok a mélytengerek lakói, ritkán válnak a halászok zsákmányává, és még ritkábban jutnak el a tudósok laboratóriumaiba. Ez az oka annak, hogy ezekről a viszonylag egyszerű testfelépítésű állatokról a mai napig nagyon keveset tudunk.

Neked ajánljuk
A világ egyik legnagyobb fehér cápájával úszkált együtt egy búvárcsapat Hawaii partjainál Több mint 100 év után láttak újra fekete párducot Afrikában Aggódhatunk: elszámolták a gleccserek méretét Spanyolország leállítja az atomerőműveit Ne a költési időszakban újítsunk fel házat, és vágjunk ki fákat!
Tovább a forrásra: bbc.com
Vissza
Hírfolyam