2020. szeptember 22., Móric
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Mindent átrajzol a klímaváltozás – Nem győzik frissíteni a világ térképeit

A térképkészítőknek egyre inkább figyelembe kell venniük munkájuk során a klímaváltozás hatásait, hogy az újabb térképeken az erdőirtások, a szárazföldi partvonalak és a korábban az örök jég birodalmának vélt területek határvonalainak gyors módosulását is feltüntethessék. A változás egyre gyorsabb, ezért a térképek is egyre gyorsabban avulnak el, ami magát a térképkészítés folyamatát is átalakítja – írja a portfolio.hu.

A National Geographic világatlaszának 2014-ben kiadott, 10. kiadása nagyjából megegyezett a térkép korábbi fél évszázad során publikált változataival, a kontinensek körvonalaitól egészen a jellegzetes levédett betűtípusig. Volt azonban egy fontos különbség – mégpedig az Északi-sark alakját tekintve. A NASA és az Egyesült Államok krioszférára (vagyis a Föld felszínét borító különféle hó- és jégformációikra) specializált ügynöksége, az NSIDC (National Snow and Ice Data Center) adataira támaszkodva a Nat Geo 2013-ban rajzolta újra az Északi-sark térképét, amely a jégpáncél jelentős visszahúzódását mutatta.

A térképeket korábban jellemzően politikai változások – új országok, nevek és határok módosulása – miatt kellett átrajzolni, az érintett részletekkel, adatokkal kapcsolatban pedig a kormányok és nemzetközi szervezetek adtak jóváhagyást a térképkészítőknek. A fizikai paraméterek változásával kapcsolatban azonban értelemszerűen nem várhatnak hasonló megerősítésekre, hiszen a föld képének változásait felügyelő hatóság nem létezik. 

A NASA felvétele az antarktiszi Pine Islandről

A változások megjelenítését emellett a klímaváltozás gyorsasága és kiterjedt jellege is nehezíti. Amint a térképészek befejezték a munkát, szinte máris újrakezdhették. A sarki jég olvadása ugyanis olyan gyors, hogy az új térkép kis túlzással azonnal elavulttá is vált. 

A térképekre többé gondolhatunk úgy, mint ahogyan a kultúránkba beleivódott: a falra kifüggesztett, statikus, hosszú ideig a változatlan állapotokat mutató, és a port gyűjtő információs ábrákra  – hívja fel a figyelmet Alastair Bonnett, a Newcastle-i Egyetem társadalmiföldrajz-professzora az Atlas Obscurának.

Arról, hogy a klímaváltozás és a digitalizáció együttesen milyen alapvető változásokat hoz a térképkészítés és -használat módjában, a portfolio.hu oldalán olvashatóak további részletek.

Neked ajánljuk
Fiatal erdőkkel nem sokra megyünk Élő Bolygó Jelentés: 1970 óta 68 százalékkal zsugorodott a vadon élő állatfajok populációja A klímaváltozással kapcsolatos megbízható tájékoztatás érdekében lép a Facebook Szokatlan áradás Mauritánia fővárosában Komposztálásra fel!
Tovább a forrásra: portfolio.hu
Vissza
Hírfolyam