2021. július 28., Szabolcs
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Globális tengerszint-emelkedés lokális megközelítésben

A tengerparti városok számára mostantól nem egy globális, megfoghatatlan, és ezért befolyásolhatatlan rémkép lesz a tengerszint emelkedése. Eric Larour és munkatársai kutatásukban pontosan meghatározták, melyik várost melyik gleccser olvadása fenyegeti. Ez növelheti az elkötelezettséget a klímaváltozás elleni küzdelemben, és irányt adhat az erőfeszítéseknek is. 

A tengerszint emelkedése nem egyenletes, lokális ok-okozati összefüggések irányítják. Ebben a gravitációs hatásnak és a Föld forgásának van kulcsfontosságú szerepe.

New York, London és még sok száz másik part menti város jó okkal tart a globális felmelegedés miatt bekövetkező tengerszint-emelkedéstől, ám nagy szerencséjükre a NASA már azt is meg tudja mondani, hogy melyik gleccser elolvadása jelent majd rájuk nézve veszélyt. Az amerikai űrhivatal kutatói szerint a New York melletti tengerszint növekedését például két hatalmas, északkelet- és északnyugat-grönlandi gleccser vize táplálja majd leginkább. Londonnak az északnyugati gleccser okoz majd problémákat, és bármilyen ellentmondásosnak tűnik is, ez éppen a várostól legmesszebb lévő gleccser. 

A kutatók egy eszközt is közzétettek, amellyel kiszámolható, hogy melyik városnak melyik gleccsertől kell majd tartania.

Neked ajánljuk
Lemondtak az olaj kitermeléséről: már nincs veszélyben az értékes Salonga Nemzeti Park Fogy a jég a jegesmedvék körül Lézerfésű segít pontosan megbecsülni az üvegházhatásért felelős gázok mennyiségét Éghajlatváltozást tűrő kukoricákat nemesít az ELTE Azonnal cselekednünk kéne, ha meg akarjuk menteni az óceánok élővilágát
Tovább a forrásra: index.hu
Vissza
Hírfolyam