2020. február 21., Eleonóra
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Medikán tombolt a Földközi-tengeren

Ritkán kialakuló jelenség, úgynevezett medikán jött létre a Földközi-tengeren, mely a Numa nevet kapta.

A medikán olyan mediterrán ciklon, amely trópusi jegyekkel rendelkezik. Kialakulása azért nem történik meg sűrűn, mert a Földözi-tengeren képződő mediterrán ciklonok általában hamar szárazföld fölé érnek.

Amikor azonban a ciklon pályamozgásának köszönhetően sokáig a viszonylag még meleg tengervíz felett halad, ki tud alakulni az igazi örvénylő mozgás, ami szemet, illetve szemfalat is létrehozhat.

A medikánra jellemző a károkozó szél, azaz a 120 km/h-t elérő széllökések, illetve nagy mennyiségű csapadék is, amely akár árvizeket is eredményezhet. Ezen tulajdonságok összesége már megfelel egy az óceán felett keletkezett 1-es erősségű hurrikánnak, de fontos hangsúlyozni, hogy ebben az esetben nem hurrikánról volt szó.

A medikán csütörtök este elérte Olaszország déli partjait, pénteken és szombaton pedig a Balkán-félsziget nyugati partvidékét ostromolta. Jelentős mennyiségű csapadékot okozott a Balkán-félszigeten, elsősorban Görögország, Albánia és Macedónia területén. Olaszország déli partjainál, de főként Görögország északnyugati, valamint Albánia délnyugati partjainál a széllökések elérték a 120-130 km/h-t, de a nyílt vizen 150-160 km/h feletti lökések is előfordultak. 

Görögország déli részén is nagy károkat okoztak a heves esőzések, a vihar sajnos emberéleteket is követelt. A török partokat és Korfut sem kímélte a vihar, ott is heves esőzések pusztítottak.

Neked ajánljuk
„Élve megfőtt” félmillió kagyló Új-Zéland partjainál Teljes összeomlás fenyegeti a trópusokon a biodiverzitást Génszerkesztés – így tudunk majd alkalmazkodni a klímaváltozáshoz? Hulladékmentesítési pályázat egyetemistáknak Zavarták a nagy fák a panorámát a Balatonnál, gázolajjal locsolták, hogy ne nőjenek
Tovább a forrásra: idokep.hu
Vissza
Hírfolyam