2019. január 20., Fábián, Sebestyén
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Jane Goodall nyílt levele a sarkvidéki olajkitermelés ellen

A nemzetközileg elismert angol etológus, antropológus és primatológus, Jane Goodall nyílt levelében fordult az amerikai szenátorokhoz a 20 millió hektáron elterülő Északi-sarkvidéki Nemzeti Vadvilág Menedék megmentése érdekében. Az ökológiailag fontos élőhely egyensúlyát a sarkvidéki olajkitermelés veszélyezteti.

Úgy tűnik, minden egyes nap valamilyen borzalmas hírt szül arról, mi mindent teszünk mi, emberek, amivel ártunk a bolygónknak, az állatoknak, akikkel megosztjuk azt és egyúttal önnön magunknak is. Itt a lehetőség, hogy változtassanak ezen mind a jelenre és mind a jövő nemzedékekre való tekintettel azzal, ha a Föld egyik leglátványosabb vadonjának térségében, az Északi-sarkvidéki Nemzeti Vadvilág Menedék területén tervezett olajkitermelés ellen szavaznak.

Ez a Menedék csodálatos hely – közel 20 millió hektárnyi őseredeti, ökológiailag nagyon fontos élőhely. Kétségbe vonhatatlan tudományos bizonyítékok támasztják alá, miért olyan lényeges, hogy megóvjuk ezt a térséget. Egyrészről, létfontosságú fészkelő helyet biztosít több millió madárnak, amelyek bolygónk hét földrésze közül hatról ide vándorolnak költeni. Itt ellik meg a mintegy 200 000 egyedet számláló Grant karibu csorda is, továbbá ez az egyik legfontosabb jegesmedve élőhely a Földön. Ezeken felül jelentős szerepet játszik az éghajlatváltozás elleni védelemben.

De az Északi-sarkvidéki Nemzeti Vadvilág Menedék még ennél is több.
Az itt található vadon a természettel való, mélyen bennünk gyökerező spirituális kapcsolatot szólítja meg, amely az emberi lélek szerves része. A gwich’in emberek pontosan tudják ezt és úgy utalnak erre a térségre, mint „a szent, helyre, ahol az élet elkezdődik.” Ha a földfelszín alatt található olaj kiszivattyúzásával megsértjük a Vadvilág Menedéket, annak pusztító következménye lesz a gwich’in lakosságra nézve, mivel ők a hagyományos életvitel alapján a karibu csordákból tartják fenn magukat.
Szerte a világon már oly sok bennszülött nép szenvedett kárt a „haladás” nevében – ne toldjuk meg még egy tragédiával a listát. Rendelkezésünkre állnak más energiaforrások is.

Így aztán kérem Önöket: mint az Egyesült Államok szenátorai, emeljék fel a hangjukat és szavazzanak a gwich’in emberek védelmében és annak az amerikai kincsnek a megóvásáért, amit Északi-sarkvidéki Vadvilág Menedék néven ismerünk.
Amerika eddig vezetőként segítette a világot a természetvédelmi törekvésekben, és az Önök hangja mindig is nagy jelentőségű volt e tekintetben, az Önök által állított példa pedig hathatós. Kérem, ragadják meg az alkalmat, hogy megmutassák a természeti világ és a jövő nemzedékek iránt való elkötelezettségüket, és álljanak mellém az Északi-sarkvidéki Vadvilág Menedék védelméért. Kérem, szavazzanak az Északi-sarkvidéki Vadvilág Menedék térségében való olajkitermelés ellen. Szívélyes üdvözlettel: Dr. Jane Goodall

Jane Goodall, DBE, PhD
A Jane Goodall Intézet Alapítója
ENSZ Békenagykövet

2017. november 14.

Jane Goodall Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt
Neked ajánljuk
Stabil a kenyai elefántpopuláció Mesterséges szigetekkel csalogatják vissza a vadvilágot Hollandiában Kutyatár vagy könyvtár? Ez is, az is! Tudatos vevőket nevel a Pécsi Kodály Zoltán Kollégium Ne hagyjuk elfolyni!
Tovább a forrásra: janegoodall.hu
Vissza
Hírfolyam