2019. január 20., Fábián, Sebestyén
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Lengyelország nem sért jogot a bialowiezai őserdőben

A szúbogár által megtámadott bialowiezai őserdő ügyében Lengyelország száz százalékban betartja az uniós jogot, és végrehajtja az Európai Bíróság rendelkezéseit – hangsúlyozta kedden Jan Szyszko lengyel környezetvédelmi miniszter, a luxembourgi törvényszék előző napi végzését értelmező egyes médiaközlésekre reagálva.

Az Európai Bizottság tavaly kötelezettségszegési eljárást indított Varsóval szemben a szúbogár által megtámadott bialowiezai őserdő nem védett részein végzett faritkítás miatt. Az uniós bíróság pedig idén júniusban ideiglenes jelleggel elrendelte a fakivágások leállítását, amíg nem születik ítélet az ügyben. 

A lengyel hatóságoknak 15 napjuk van bizonyítani, hogy a kivételes, valódi biztonsági kockázatokat jelentő eseteket leszámítva eleget tesznek a tilalomnak, a bizottság pedig ezután értékeli a helyzetet, s amennyiben a testület szakemberei arra a megállapításra jutnak, hogy megalapozatlan erdőirtás zajlik, akkor Brüsszel a bírósághoz fordulhat, amely jogsértés esetén legalább 100 ezer eurós pénzbüntetést ró ki Varsóra minden egyes nap után, amely eltelik a mostani értesítés és a fakivágások leállítása között.

Jan Szyszko lengyel környezetvédelmi miniszter a Radio Wnet lengyel internetes rádiónak nyilatkozva elmondta: az Európai Bíróság hétfői döntése nem jelenti azt, hogy Lengyelországnak automatikusan pénzbüntetést kell fizetnie a bialowiezai erdőségben folytatott munkálatok miatt. Véleménye szerint azok a médiában közreadott hírek, amelyek az előző napi bírósági döntésről beszámolnak, „nem egészen felelnek meg a végzés tartalmának”.

Szyszko ezzel arra utalt, hogy egyes hétfői külföldi sajtóértesülések szerint Varsónak azonnal le kell állítania a bialowiezai erdőben folyó faritkítást, különben minden egyes nap után legalább 100 ezer euró (mintegy 31 millió forint) pénzbírságot fognak kiszabni rá.

„Nem létezik olyan elv, hogy valakit előre megbüntetnek egy el nem követett tettért” – kommentálta ezeket az értelmezéseket Szyszko. Álláspontja szerint Varsó mindig is eleget tett az uniós jognak.

Neked ajánljuk
Veszélyben a brazil természetvédő őslakosok Veszélyben a brazil természetvédő őslakosok Elképesztő energiatervei vannak Lengyelországnak Tudatos vevőket nevel a Pécsi Kodály Zoltán Kollégium Ne hagyjuk elfolyni!
Tovább a forrásra: erdo-mezo.hu
Vissza
Hírfolyam