2019. február 16., Julianna, Lilla
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Az Egyesült Királyságban betiltják a veszélyes csillámport

A csillámpor látszólag egy ártalmatlan, jópofa semmiség. A környezetre gyakorolt hatásai miatt azonban egyre több tudós kardoskodik a betiltása mellett. A glitter egyike a legszélesebb körben alkalmazott mikroműnyagoknak, használatának visszaszorításával sokat tehetünk a tengeri élővilág megóvásáért.

A glitter jellemzően apró műanyagdarabokból készül, ami ökológiai veszélyforrássá teszi, különösen az óceánokra nézve. A csillámok mikroműanyagnak számítanak: és az ilyen apró, 5 mm-nél kisebb műanyagdarabok esetében nagyon gyakori, hogy az állatok vonzó tápláléknak hiszik, és elfogyasztják azokat – érvel dr. Trisia Farrelly, a Massey-i Egyetem környezetantropológusa.

A planktonoktól a bálnákig a legkülönbözőbb élőlények emésztőrendszerében mutatták már ki a mikroműanyagokat, ráadásul a tengeri állatok fogyasztásával ezalól mi sem leszünk kivételek.

Megközelítő becslések  mintegy 51 trillió darabra teszik a világtengerekben úszó műanyagdarabkák számát. Ezek részben a nagyobb műanyagdarabok bomlásával  jönnek létre, de eleve ilyen méretűek az úgynevezett mikrogyöngyök is, amelyek kozmetikai és egészségügyi termékek adalékanyagaiként vannak használatban.

A tudósok és természetvédelmi aktivisták tevékenységének hála a mikrogyöngyök jövő évi hatállyal betiltásra kerülnek az Egyesült Királyságban.

Ugyanakkor a tengeri műanyagszennyezésben a csillámpor valószínűleg egy fontos, eddig figyelmen kívül hagyott tényező, hiszen nagyon széles körben kerül felhasználásra a ruhaipartól a kozmetikai cikkeken át a kézműves tevékenységekig. Szerencsére már léteznek környezetbarát, biológiailag lebomló változatok, de ezek elterjedéséhez a szakértők szerint a fogyasztók tudatossága kevés lesz. A probléma megoldása elképzelhetetlen az érintett vállalatok elköteleződése nélkül.

Neked ajánljuk
Mintegy húszezer lumma pusztult el Hollandia partjainál Egyes állatokat rosszul, másokat jól érint a tenger felmelegedése a Déli-sarkon Eltűnnek a műanyag táskák a dm-ből Spanyolország leállítja az atomerőműveit Ne a költési időszakban újítsunk fel házat, és vágjunk ki fákat!
Tovább a forrásra: independent.co.uk
Vissza
Hírfolyam