2020. július 7., Apollónia
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Fontos eredmény a korallzátonyok megmentéséért vívott harcban

A globális felmelegedés és a szennyezett tengervíz egyaránt súlyos következményekkel jár a koralltelepekre nézve. Az ausztráliai Nagy-korallzátony károsodott ökoszisztémáját a tudósok átültetéssel próbálják menteni. Nyolc hónappal a kísérlet kezdete után sikerekről számolt be az ausztrál Southern Cross Egyetem. 

A világ legnagyobb, több mint 2000 kilométer hosszú és 300 kilométer széles korallzátonya jelenleg történelme legerőteljesebb fehéredését éli át. Az ausztrál tudósok az egészséges korallok áttelepítésével kísérleteznek olyan területekre, ahol már károsodott az ökoszisztéma.

Az első próbálkozás során tavaly a Heron-sziget környékén gyűjtöttek korallpolipoktól származó, nagy mennyiségű ivarsejtet, amelyeket lárvává nevelve átültették olyan területekre, ahol károsodott a korallzátony. Nyolc hónappal később kiderült, a kísérlet sikeres volt: az áttelepített korall szépen fejlődött.

A tudósok szerint a kísérlet sikere globális jelentőségű.

„Azt mutatja, elkezdhetjük helyreállítani és meggyógyítani a pusztuló korallpopulációt azokon a területeken, ahol a korallok természetes lárvautánpótlása nem biztosított”

– közölte Peter Harrison, a kutatás vezetője. Az ígéretes kísérlet nyomán a tudósok most azzal foglalkoznak, hogy a technológiát tovább fejlesszék, és szélesebb skálán tegyék lehetővé a pusztuló korallzátonyok újjáélesztését.

A korallok nagyon érzékeny organizmusok, amelyeknek meghatározott hőmérsékletre van szükségük. Szimbiózisban élnek bizonyos egysejtű algákkal, ezektől nyerik színüket is. Ha növekszik a hőmérséklet, a korallok kilökik az algákat, ezzel színüket is elveszítik. Ha ez a helyzet túl sokáig áll fenn, a korallok teljesen elhalnak.

Neked ajánljuk
Fák ültetésével életek százait lehetne megmenteni Philadelphiában Két hónap alatt több mint 350 elefánt múlt ki Botswanában (videóval)) Bizonyos szigetek túlélhetik a tengerszint-emelkedést Ítéletidő Japánban – egyre rosszabb a helyzet Lengyelország lenne a Balti-tenger legnagyobb szélerőmű-üzemeltetője
Tovább a forrásra: origo.hu
Vissza
Hírfolyam