2019. augusztus 22., Menyhért, Mirjam
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Zöld energiával a Déli-sarkra

Kizárólag zöld energiára támaszkodva akar eljutni a Déli-sarkhoz a megújuló energiáért és az Antarktisz megóvásáért kampányoló Robert Swan, akit fia kísér el a maga nemében egyedülálló expedícióra. Szánjukra napelemeket rögzítenek, és a sarkvidéki nyár szüntelen napfényének energiájával működtetik majd a NASA által tervezett jégolvasztót, amellyel napi vízszükségletüket tudják biztosítani.

A 61 éves brit Robert Swan volt az első, aki gyalogosan a Déli- és az Északi-sarkot is meghódította. 23 éves fiával, Barney-val szerdán indul a csaknem ezer kilométeres déli-sarkvidéki túrára.    

„A víz aranyat ér az Antarktiszon, annak hiányában nagyon hamar vége az embernek, ahogy apám mindig mondja” – mesélte Barney Swan. Az extrém, mínusz negyven Celsius-fokos hidegben a napenergián kívül csak egy faforgácshulladékból készült bio-energiaforrás áll a rendelkezésükre.

Robert Swan és fia Fotó: explorerspassage.com


„A bioüzemanyag mínusz hatvan fokig állja a próbát, de nem lesz olyan hideg, úgy mínusz negyven fokra számítunk, az is éppen elég” – mondta el Robert Swan.

 Apa és fia fejenként napi ötezer kalóriát vesz majd magához: fenntartható és energiagazdag élelmiszert visznek magukkal, egyebek mellett gabonaféléket és mandulaszeleteket. A kalóriában gazdag étrend a fagyási sérülésektől, a magassági betegségtől és a hóvakságtól is védi majd őket.

„A történelemben először csak a megújuló energia segítségével maradunk életben. Előttünk ezzel senki sem próbálkozott ” – jelentette ki a veterán felfedező, aki fiával együtt azt akarja bizonyítani, hogy a megújuló energia extrém körülmények között is helytáll, és egyúttal azt is, hogy az általuk használt bioüzemanyag életképes alternatívája lehet a fosszilis üzemanyagoknak.

Neked ajánljuk
A Finnair is igyekszik csökkenteni a szén-dioxid-kibocsátását Egyre rosszabb a helyzet: súlyos vízhiány fenyeget Több millió fát vágnak ki az új nepáli nemzetközi repülőtér építése miatt De mi lesz, ha mégsem vesszük be a kanyart? Bemutatkozott az 1200 lóerős villanyautó
Forrás: MTI
Vissza
Hírfolyam