2022. január 18., Piroska
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Szigeteken él a súlyosan fenyegetett gerinces fajok csaknem fele

A súlyosan fenyegetett gerinces fajok csaknem fele szigeteken él világszerte. Ez derült ki egy tanulmányból, amely szerint a szigeteken végbe menő kihalásokért elsődlegesen felelős invazív fajok megfékezésével az érintett 1189 fenyegetett faj 95 százaléka jól járna.

A Kaliforniai Egyetem Santa Cruz-i campusának (UCSC), az Island Conservation, a BirdLife International szervezeteknek és a Természetvédelmi Világszövetségnek (IUCN) invazív fajokkal foglalkozó szakemberei több mint ezer adatbázist, publikációt és jelentést átvizsgálva, valamint több mint 500 nemzetközi szakértővel konzultálva hozták létre a Threatened Island Biodiversity Database, vagyis a biológiai sokféleség elsorvadása által fenyegetett szigetek adatbázisát.

A Robinson Crusoe-sziget,
a súlyosan veszélyeztetett Juan Fernández kolibri otthona
Fotó: shutterstock

A Science Advances című folyóiratban megjelent tanulmány készítői a Természetvédelmi Világszövetség vörös listáján veszélyeztetettként vagy súlyosan veszélyeztetettként szereplő 1189 szárazföldi gerinces fajt – kétéltűeket, hüllőket, madarakat és emlősöket – azonosítottak és térképeztek fel 1288 szigeten. A világon egyedülállónak számító adatbázis az egyes szigetekre vonatkozó társadalmi, politikai és ökológiai információkat is tartalmaz.

A szigetek mindössze 5,3 százalékát alkotják a Föld szárazföldi területeinek, mégis az 1500 óta feljegyzett kihalások 61 százaléka ezeken az izolált területeken ment végbe.

A kipusztulások többségéért az invazív fajok – különösen a rágcsálók és a macskák – a felelősek, amelyek az esetek legalább 44 százalékában közrejátszottak a különböző madár-, emlős- és hüllőfajok kihalásában az elmúlt évszázadokban. Éppen ezért a gyűjtést követően megnézték, vannak-e nem őshonos, invazív gerincesek, például patkányok vagy macskák az adott szigeteken. 

A tanulmány vezető szerzője, Dena Spatz szerint az adatbázis révén sokkal tudatosabb és hatékonyabb természetvédelmi intézkedéseket lehet kidolgozni, pontosan meg lehet határozni a jövőben, hogy mely fajok és hol szorulnak védelemre.

Neked ajánljuk
Leondaro DiCaprióról neveztek el egy eddig sosem látott fafajt 1300-nál is több lába van az újonnan felfedezett ezerlábúfaj egyik egyedének 300 nap egy lakatlan szigeten (dokumentumfilm) Ha drámai kérdésekről van szó, a színház eszközei segíthetik a megértést Matolcsy György: A központi bankokat be kell vonni a klímaváltozás elleni háborúba
Tovább a forrásra: tudomanyplaza.hu
Vissza
Hírfolyam