2018. augusztus 21., Hajna, Sámuel
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter Időjárás

Több száz méteres jégtömb vált le egy gleccserről Chile déli részén

A chilei Torres del Paine Nemzeti Parkban található, fontos turistalátványosságnak számító Grey-gleccserről levált egy nagyobb jéghegy. Ritka jelenségről van szó, legutóbb a 90-es években fordult elő hasonló a területen. 

A chilei erdészeti szolgálat (CONAF) közösségi médiában kiadott tájékoztatása szerint a mintegy 350 méter hosszú és 380 méter széles kék-fehér jéghegy most szabadon sodródik egy gleccserlagúnában a dél-amerikai kontinens déli csücskének közelében.

A Torres del Paine Chile legnépszerűbb idegenforgalmi célpontjai közé tartozik, híres csodás hegyvidéki panorámájáról, évente több mint 115 ezer turista látogatja. A jéghegy leválásának okai nem tisztázottak.

Neked ajánljuk
Jelentősen felgyorsult az északi-sarki orosz gleccserek zsugorodása az elmúlt évtizedben Megvan a felelős az Antarktisz gleccsereinek visszahúzódásáért Már 100 éve sejtették az antarktiszi félsziget jégtömbjeinek leszakadását A jégkorszakoktól a globális felmelegedésig: amikor az éghajlat írja a történelmet Cipzáras cifraságok
Tovább a forrásra: origo.hu
Vissza
Hírfolyam