Mindenütt jó, de legjobb otthon...
2020. április 5., Vince
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Békés eszközzel is távol tarthatók az elefántok

Szárított csiliből, trágyából és vízből készült téglák égetésével tarthatják távol a veszélyeztetett, termőföldjükre azonban veszélyt jelentő elefántokat az afrikai és ázsiai farmerek.

A Botswana északi részén készített kutatást bemutató tanulmány az Oryx című lapban jelent meg. A kutatók szerint a zúzott, szárított csiliből származó gyanta irritálja az elefántok ormányát, ezért riasztószerként működik. 

„Ez egy kiváló, nem mérgező és olcsó lehetőség a helyi farmereknek arra, hogy az elefántokat távol tartsák élelmet adó földjeiktől”

– fejtette ki az Oxford Egyetem kutatója, Rocío Pozo.

A felfedezés segítheti az elefántok védelmét, amelyek populációját erősen veszélyeztetik Afrikában az orvvadászok, akik a tülkükért ölik le az állatokat. 
Csiliösvényeket lehetne kialakítani, amelyek a farmokat körülhatárolva megtaníthatják az elefántokat arra, melyik területek biztonságosak számukra – mondta Anna Songhurst, a tanulmány társszerzője.

A tanulmány részét képezi egy szélesebb körű stratégia kidolgozása arra, hogy csökkenthető az emberek és elefántok közötti konfliktus. Botswanában él a világ legnagyobb afrikai elefántpopulációja. Az ország keleti részén lévő Okavango Panhandle térségében ugyanannyi ember és elefánt – 15-15 ezer – harcol egymással a földért, az élelemért és a vízért. „Egy helyi gazda akár egyetlen éjszaka elveszítheti családja egész évi élelmiszer-termelését, ha elefántok dúlják fel a földjét” – hangoztatta Songhurst.

Neked ajánljuk
A brit utak mentén húzódó füves sáv újabban a fajgazdagsághoz vezet A legbájosabb sivataglakók is megsínylik a felmelegedést E-könyv – Tenger a tengerben – A Sargasso-titok A karanténból ingyen elkóborolhatunk a könyvek univerzumába Kivilágított ablakok biztatták a világ nagyvárosait
Forrás: MTI
Vissza
Hírfolyam