2021. október 23., Gyöngyi
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

A növényvédelem lehet felelős a madárszám csökkenéséért

Egy új kutatás eredményei alapján a legelterjedtebb növényvédőszerek használata károsítja a vándorló énekesmadarak tájékozódási képességét, és drasztikus súlyvesztést idéz elő esetükben. A kutatás beigazolta a tudósok sejtését, miszerint a neonikotinoidok nem csak a méhekre és egyéb rovarokra jelentenek veszélyt, felelősek lehetnek a madarak számának mezőgazdasági területeken tapasztalható visszaeséséért.

A mezőgazdasági területekhez kötődő madárfajok száma Európa és Észak-Amerika szerte drasztikusan csökkent az elmúlt évtizedekben, a szakértők régóta  a növényvédőszereket sejtették a jelenség hátterében. 2014-ben egy holland tanulmány eredményei is erre utaltak: a madarak száma éppen azon a területen volt a legalacsonyabb, ahol a neonikotinoid-szennyezés a legnagyobb volt.

A mostani eredményekről  Prof Christy Morrissey, a Kanadai Saskatchewan Egyetem kutatója elmondta:

„Jelen esetben nem csak statisztikai együttjárásról van szó, kísérletekkel igazoltuk a hatást. Az eredmények azért is voltak sokkolóak, mert nem számítottunk súlyos reakcióra, hiszen a madarak csak nagyon alacsony dózisban kaptak a szerből.”

A kísérletet koronás verébsármányokon végezték. Ezek a madarak Mexikóból és az Egyesült Államok déli területeiről vándorolnak Észak-Kanada felé. A vizsgálatba bevont egyedek egy mag elfogyasztásával megegyező mennyiségű imidaklopridot kaptak. Ennek hatására órákon belül legyengültek, emésztőrendszeri problémáktól szenvedtek, elvesztették étvágyukat, és a dózis függvényében 17-25%-os súlyvesztést szenvedtek el. Ráadásul képtelenné váltak a vándorlásukat meghatározó északi irány azonosítására. A kontrollcsoport madarainál ezen problémák egyike sem jelentkezett.

Koronás verébsármány Forrás: Wikimédia Commons

Az egyedek 14 nap alatt visszanyerték súlyukat és tájékozódási képességüket,  csakhogy a vándorló madarak esetében az, ha késve érnek a célterületre, vagy le vannak gyengülve a megérkezéskor, nagyban csökkenti a szaporodás esélyét.

Ezeket a szereket elsősorban a magon alkalmazzák (ami a későbbiekben az egész növény védettségét garantálja), amelyeket azonban egy folyamatban lévő másik tanulmány eredményei alapján a legkülönbözőbb állatok fogyasztanak a fácántól a szarvasig, különböző madarak, nyulak, egerek és mókusok is.

A Bayer egyik szóvivője cáfolja a lehetőséget, hogy az imidakloprid komoly veszélyt jelenthetne a környezetre, beleértve a magok elfogyasztásának esetét is, amennyiben előírás-szerűen kerül felhasználásra. Hozzátette, nagyon komolyan veszik az általuk gyártott szerek biztonságát és környezetre gyakorolt hatását. Az énekesmadarak jellemzően eltávolítják a maghéjat, amely a szert tartalmazza, ezért valószerűtlen, hogy a kísérletben alkalmazott adagban kerüljön a szer a szervezetükbe. Úgy véli, a madarak más élelemforrás jelenlétében nem is fogyasztják a csávázott magokat.

A kutatócsoport tovább folytatja a vizsgálatokat a vérből vett minták elemzésével, valamint kisebb dózisok alkalmazásával. A jeladóval ellátott madarak röptét elemezve úgy tűnik, a hatás így is érvényesül.

A neonikotinoidok egy részének alkalmazása virágzó növények esetében a méhekre gyakorolt hatásuk miatt az Európai Unió területén már betiltásra került, az unióban és Kanadában egyaránt napirenden van a szer használatának további szigorítása.

Neked ajánljuk
Az idős tölgyfák fotoszintézisük fokozásával reagálnak a növekvő szén-dioxidra A tengeri madarak több mint felében megtalálhatók műanyagok adalékanyagai A változó klíma hatására nem csak a kilátásaink lesznek egyre halványabbak A tájpolitikák fontosságára hívja fel a figyelmet a táj nemzetközi napja Mennyi víz van a Földön? (videó)
Tovább a forrásra: theguardian.com
Vissza
Hírfolyam