2018. február 20., Aladár, Álmos
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter Időjárás

Nemzetközi megállapodás tiltja az Északi-sark kereskedelmi célú halászatát

A legnagyobb halászflottával rendelkező nemzetek közös megegyezéssel moratóriumot hirdettek az Északi-sark körüli vizek halászatára. Az Északi-sark vizei a globális felmelegedés hatására válnak egyre inkább átjárhatóvá.

A moratóriumról szóló megállapodást Kanada, Oroszország, Kína, az Egyesült Államok, az Európai Unió, Japán, Izland, Dánia és Dél-Korea fogadta el, és várhatóan 16 évre szól majd. Ezalatt a kutatók feltérképezhetik a terület tengeri élővilágát.

Az egyezmény mintegy 2,8 millió négyzetkilométernyi – nagyjából a Földközi-tenger méretének megfelelő – területet érint.

„Ez egyike azon kevés alkalmaknak, amikor a kormányoknak sikerült egy problémát még a fellépése előtt kezelni” – jelentette ki David Balton, az Egyesült Államok óceánokért és halászatért felelős nagykövete. A környezetvédelmi szervezetek szintén üdvözölték a döntést.

Tovább a forrásra: bbc.com
Vissza
Hírfolyam
Ajánló
A globális felmelegedés hatására milliókkal emelkedik az árvizek veszélyeztette emberek száma a világon A felmelegedés miatt csökken a hím teknősök száma A felmelegedés optimistább forgatókönyvével számolnak brit kutatók A Föld egynegyede kiszáradhat A globális felmelegedés hatására csökkenhet a madarak mérete