2019. február 15., Georgina, Kolos
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Új mélytengeri élőlényt találtak a Mariana-árokban

Nyolcezer méteres mélységben az élet nem egyszerű. Meg kell birkózni a felszíninél 800-szor nagyobb nyomással, a nulla fokot alig meghaladó hőmérséklettel és a teljes sötétséggel. Az újonnan felfedezett marianai csigahal (Pseudoliparis swirei) azonban remekül elboldogul ebben a barátságtalan környezetben.

A marianai csigahalakban testfelépítésüket nézve semmi rendkívüli nincs, sőt, egyenesen törékeny kis teremtményeknek tűnnek. „Azt hihetnénk, egyáltalán nincsen robusztus, erős testalkatuk ahhoz, hogy ilyen extrém környezetben éljenek, mégis remekül elboldogulnak” – írta Mackenzie Gerringer, a Washingtoni Egyetem kutatója, a Zootaxa című szakfolyóiratban megjelent tanulmány első szerzője.

Hatalmas mélységekben nem nagyon lehet külső vázat építeni, ráadásul a nagy nyomás még a fehérjék előállítására is hatással van, ami erősen limitálja azt, hogy az egyes halfajok milyen mélységeket képesek meghódítani.

A kutatók összesen 37 példányt gyűjtöttek be a Mariana-árokból 2014 és 2017 között. Az állatok 6898–7966 méteres mélységben élnek, keletre a Fülöp-szigetektől. A halak kicsit hosszabbak, mint az emberi kéz, testüket pedig nem borítják pikkelyek, szinte átlátszóak.

CT-felvétel a marianai csigahalról, amint egy kis rákot emészt Fotó: Adam Summers/University of Washington

A csigahalak nem ritkák a nagy mélységekben, csoportokban élnek, és rákfélékre vadásznak. A marianai csigahalnak mind az örökítőanyagát, mind az anatómiai felépítését alaposan megvizsgálták a tudósok, ez alapján derült ki, hogy új mélytengeri fajt sikerült azonosítani. Speciális élőhelyük miatt nincs természetes ellenségük.

Neked ajánljuk
Kinyílik Európa ajtaja az inváziós fajok előtt Vadállomány Magyarországon (2008-2017) Kinn az orosz vadonban – A titokzatos erdő Spanyolország leállítja az atomerőműveit Ne a költési időszakban újítsunk fel házat, és vágjunk ki fákat!
Tovább a forrásra: origo.hu
Vissza
Hírfolyam