A globális felmelegedés tovább fokozhatja az óceánok savasodását
A tengeri ökoszisztémát nem csak a műanyagokkal állítjuk próbatétel elé. A légkörbe juttatott szén-dioxidot a tengervíz megköti, amitől a kémhatása megváltozik. Egy friss kutatás eredményei alapján úgy tűnik, a tengerek savasodását a globális felmelegedés hatására lelassuló tengeri áramlatok tovább fokozhatják.
Az utóbbi időben egyre több kutatás foglalkozik a tengerek és óceánok PH-értékének megváltozásával, amiért elsősorban az emberi tevékenység nyomán légkörbe kerülő szén-dioxidot teszik felelőssé. A szén-dioxid megkötése miatt bekövetkező savasodás azonban elsősorban a felszíni vizeket érinti.
A mélytengerekben az elpusztult élőlények bomlása jár szén-dioxid-termelődéssel, ez normál esetben a mélytengeri áramlatok révén elkeveredik, eloszlik: helyben nem fejti ki savasító hatását.
A globális felmelegedés azonban, úgy tűnik, a sarki jég felolvasztásával nagyban lelassítja a mélytengeri áramlatok működését.
A Nature Climate Change című folyóiratban publikált kutatás a Japán-tenger mélyéről származó vízminták vegyértékeit hasonlította össze. 1965 és 2015 között valóban savasabbá váltak az alsó vízrétegek, ráadásul itt 27%-kal nagyobb volt a savasodás mértéke, mint a felszíni vízrétegek esetében.
A tengervíz kémhatásának megváltozása különösen aggasztó a kemény külső vázt növesztő élőlények, így a korallok és puhatestűek szempontjából, de más fajok esetében is súlyos negatív hatásokra figyelmeztet egy közelmúltban publikált német tanulmány.