2018. október 16., Gál
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter Időjárás

Fogyáspont a norvégiai gleccsereknél

Harmincegy gleccserből huszonegynél tapasztalt visszahúzódást és mindössze egynél némi növekedést idén a norvégiai vízkészlet- és energiaügyi bizottság (NVE) szokásos évi felmérése. A legnagyobb, 54 méternyi visszahúzódást a nyugat-norvégiai Nigard-gleccsernél mérték a szakemberek. 

A Norvégia 2534 gleccserének állapotfelmérését szolgáló éves vizsgálat során a szakemberek megnézik, hogy mennyi hó hullott a kiválasztott gleccserekre a téli időszakban, és mennyi hó, valamint jég olvadt el rajtuk a nyári hónapokban.

Az NVE jelentése szerint idén a megvizsgált 31 jégárból 21-nél tapasztaltak zsugorodást, kilencnek nem változott az állapota és mindössze a délnyugat-norvégiai Hordaland megyében lévő gleccser, a Svelgabreen mutatott némi gyarapodást.

Svelgabreen Gleccser, Norvégia (2013. október) Fotó: Wikimedia Commons/ By Svein-Magne Tunli - Own work, CC BY-SA 3.0, 

„Semmilyen magyarázatom nincs erre, de ez a gleccser egy kicsit más, mint a többi. Ez vastag és rézsútos, ezen a területen pedig rengeteg eső esik” – mondta Hallgeir Elvehoy, az NVE munkatársa, hozzátéve, hogy a forró nyarak a gleccserek legnagyobb ellenségei, az esőzések kevésbé fontosak. A szakember azt is elmondta, hogy az elmúlt években az ősz hosszabbá vált, a tél viszont megrövidült, ami kevesebb hóesést, viszont több hóolvadást eredményez.

A legnagyobb, 54 méternyi visszahúzódást a nyugat-norvégiai Nigard-gleccsernél mérték a szakemberek. Az NVE szerint az 1990-es években a norvégiai gleccserek jelentős része növekedett, 2000 óta azonban a jégárak mindegyike visszahúzódott.

Neked ajánljuk
Jelentősen felgyorsult az északi-sarki orosz gleccserek zsugorodása az elmúlt évtizedben Megvan a felelős az Antarktisz gleccsereinek visszahúzódásáért Csak köszönettel tartozhatunk az anyatermészetnek ezekért a lenyűgöző munkákért A ruhaipar a túlfogyasztás súlyosan szennyező motorja Arcfelismeréssel védik a halak egészségét
Forrás: MTI
Vissza
Hírfolyam