Mindenütt jó, de legjobb otthon...
2020. március 28., Gedeon
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Méregkereső kutyákkal küzdenek a madarakért

Bemutatkozott a sajtó képviselőinek Samu és Carlo, a Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság (KNPI) és a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) két új méreg- és tetemkereső kutyája. A madármérgezéses esetek visszaszorítása és megelőzése céljából először áll szolgálatba speciálisan képzett kutyás egység a Természetvédelmi Őrszolgálat kötelékében. A növényvédő szerek szándékos mérgezésre történő felhasználása védett madarak ezreinek pusztulását okozta Európa-szerte az elmúlt években.

A világszerte veszélyeztetett parlagi sasok védelme érdekében tett intézkedések sikerei ellenére a ragadozómérgezések még mindig komoly természetvédelmi károkat okoznak itthon és külföldön egyaránt. Az MME és partnerei az Európai Unió támogatása révén a 2017–2021 közötti időszakban tovább folytathatják a ragadozómérgezéses esetek visszaszorításáért tett erőfeszítéseiket.

„A parlagi sasok védelme a Pannon régióban az ember okozta pusztulás visszaszorításával” című LIFE Nature-projektben Magyarország mellett Szlovákiában, Csehországban, Ausztriában és Szerbiában is jelentős akciók indultak a mérgezések visszaszorítása és megelőzése érdekében.

A projekt részeként a Kiskunsági Nemzeti Park és az MME két új méreg- és tetemkereső kutyát vásárolt és képzett ki.

Ilyen speciálisan képzett kutya eddig csak egy volt az országban, sőt az egész régióban: Falco, aki vezetőjével, Deák Gáborral az MME alkalmazásában nagyban hozzájárult a ragadozómadarakat pusztító illegális mérgezéses esetek felderítéséhez és visszaszorításához.

Méregkeresők munkában

A páros az elmúlt 4 évben 547 keresés alkalmával 201 bűncselekménnyel kapcsolatos találattal segítette a hatóságok sikeres felderítő munkáját.

Az eredmények alátámasztották, hogy indokolt az újabb kutyás egységek létrehozása. Az egyik frissen kiképzett négylábú, a Carlo névre hallgató belga juhászkutya az ő csapatukat erősíti.

A másik különleges eb, Samu, a német juhászkutya pedig az állami természetvédelemben, Gálos Anna természetvédelmi őr mellett teljesít szolgálatot a Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság működési területén 2017 decemberétől. A Természetvédelmi Őrszolgálat így sokkal nagyobb hatékonysággal tud fellépni az illegális madármérgezésekkel kapcsolatos bűncselekmények ellen.

A kutyákat több hónapon keresztül képezték méreg- és tetemkeresésre, majd az ORFK Kiképző Központjában sikeres hatósági vizsgát tettek az ősz folyamán és „szolgálati keresőkutya” minősítést kaptak. Mostantól folyamatosan járőrözhetnek a jelentős madárélőhelyeken, valamint a ragadozómérgezések helyszínein. 

Feladatuk a mérgezés és egyéb bűncselekmény áldozatául esett védett és fokozottan védett madarak tetemeinek és a mérgezett csalétkeknek a felkutatása, valamint a Nemzeti Nyomozó Iroda speciális nyomozó csoportjának segítése.

A mérgezéses esetek többségében az EU-ban már 2008-ban betiltott karbofurán-tartalmú növényvédő szerek okozzák a pusztulást. A karbofurán szándékos mérgezésre történő felhasználása védett madarak ezreinek pusztulását okozta Európa-szerte az elmúlt években.

Parlagi sas a Pacsmagi halastavaknál Fotó: MTI / Kovács Attila

Természetvédelmi szempontból a parlagi sas és a rétisas esetében a legaggasztóbb a helyzet, hiszen egyedszámukhoz viszonyítva ennél a két fajnál a legnagyobb a mérgezések okozta veszteség.

2012 és 2017 között összesen 56 rétisas és 36 parlagi sas lett mérgezés áldozata. Ha hosszú távon folytatódik ez a tendencia, akár a sasok közép-európai fennmaradását is veszélyeztetheti.

A KNPI és az MME azt reméli, hogy a három kutya és a képzett vezetőik jelentős előrelépést fognak hozni a hazai illegális mérgezések visszaszorításában és a tettes(ek) személyének felderítésében.

Neked ajánljuk
Megvédhetők a saját tükörképüktől megzavarodó madarak Idén is sok száz ragadozó telelt nálunk Egy kegyetlenül magára hagyott kutya hihetetlen története Csatlakozz te is! Finn jó tanácsok a fizikai távolságtartásról a járvány idejére
Tovább a forrásra: knp.nemzetipark.gov.hu
Vissza
Hírfolyam